Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisinin geleneksel olarak;  Mut Belediyesi ve Mut Kaymakamlığı ile birlikte düzenlediği 5. KARACAOĞLAN GECESİ bu yılda  Mut Çınar altında , Karacaoğlan Anıtı önünde yapıldı. 

Soğuyan havaya, esen poyraza rağmen ilgi büyük oldu. Sunuculuğunu ;  Gülcan Yıldırım ‘ın yaptığı gecenin açış konuşmasını Çıtlık Dergisi  adına Nihat Mustul yaptı. Daha sonra belediye başkanı Nebi Yılmaz, ilçe kaymakamı  Mehmet Ali Akyüz  Karaca Oğlan ile ilgili  konuşmalarını  yaptılar.

Gece de Mutilçemiz Net, Mut Rengarenk veb sitelerinin yöneticisi İbrahim Arı (Avusturya ) , Taşucu Eğitim Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Mustafa Devrim Eyce, Araştırmacı Yazar celal Necati Üçyıldız ,

Daha sonra Mut’lu Karacaoğlan sevdalıları, Karacaoğlan türkülerini çalıp söylediler.

Zihni Kodan, Mehmet Kalem, 06 Ahmet Mutlu, Ahmet Yanar, Ali Rıza Yılmaz, Erdal Uysal, Kul Mutlu Yılmaz, Sade Demir ve çağın Karacaoğlan’ı Musa Eroğlu sahnede yer alarak izleyenleri kah duygulandırdılar, kah coştular , mengi çalınca oyuna kalktılar.

Geceyi Yapımcı Ahmet Özdemir in yönettiği Kanal 33 Tv. Canlı olarak yayınladılar. Gecenin bitiminde sanatçılara çiçekler verildi, anı fotoğrafı çekildi. Ama Ahmet Özdemir’in uzun süredir hazırladığı Musa Eroğlu belgeselinin söyleşileri de sahnede yapıldı.  

Azerbaycan, Horasan, Çukurova, Taşeli yöresine kadar uzanan coğrafya da bilinen sahip çıkılan Karacaoğlan’ı  1970 yılarda Mut ta başlayan Karacaoğlan şenlikleri Kaysı bayramı içinde söyleşiler, paneller, sempozyumlar ile anıldı.  Belediye Başkanı Yahya İnanıcı, Araştırmacı yazar Sıtkı Soylu  ‘nun büyük katkıları oldu. Karaca Oğlan sevdalıları hep burada yer aldı. Osman Atilla, Sadi Yaver Ataman, Müjgan Cumhur,  Vecihi Yarman, İrfan Ünver Nasrattınoğlu , Nail Tan, Ruhi Su, Ümit Kaftancıoğlu, Fevzi Halıcı (Konya ) , Kemal Öğretmen, Cahit Öztelli, Özcan Seyhan, ihsan Hınçer ve aşıklar  gelip, onu tanıttılar.

Karacaoğlan Karakız tepelerinin olduğu Çukur köyü Karacaoğlan adını aldı. Karacaoğlan ın türküleri komşu Çatak köyünde ses verdi. Orada saz çalan, kaval, keman çalan , davul çalan sanatçılar çıktı. İşte bir Bedri Koçak onun yolundan kabak kemanesi ile Taşeli, Karacaoğlan kültürünü gittiği yerlerde yaşattı.

19. y.y. yaşadığı bilinen Küçük Karacaoğlan ‘ın bu yörede olduğu, burada bulunan ve Sarı Aydın Köyünde yer alan Topal Şıh, onun öğrencisi Musa Yıldız, Mara da Topak Mustafa , onun öğrencisi Hüseyin Say. Kıbrıs, Taşeli yöresinin müzik yapılarının sentezini yapmışlar. Karacaoğlan’ın günümüze kadar yaşamasını sağlamışlardır.

Mersin Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde akademisyenlere büyük görev düşüyor. 17.y.y. yaşayan Karacaoğlan ile 19.y.y. yaşayan Küçük Karacaoğlan ın bağlarını araştırıp, gün ışığına kavuşturmaları , Karaca Oğlan kültürüne, Taşeli  kültürüne büyük katkılar sunacaktır.

Ama Mut belediyesi depolarında yer alan Küçük Karacaoğlan’ın hece taşını bir bulmak lazım. ( 1970 yıllarda Çatak köyü yakınlarında açılan mezarda bulunan Hece taşı karışıklık olmasın diye o dönemde Sıtkı Soylu tarafından belediye depolarına konduğu bildirilmişti.)

Karacaoğlan Gecelerinden kaysı bayramı gölgesinde olmadan Karacaoğlan Festivallerine doğru gitmek gerekir diyoruz. Diliyoruz, Karacaoğlan ın mirasına böyle sahip çıkılacağına inanıyoruz.

Not : Fotoğrafları için Göksel Ata’ ve Mehmet Gürbüz ‘e  teşekkürler.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner79