93. Yıl geçse de , Cumhuriyet bayramları kutlanmaya devam ediyor. Ülkemizde ve dünyanın bir çok yerinde kutlandı. Silifke de , aynı coşku ile kutlandı. İlçe de kaymakamlık, yerel yönetim birlikte el ele verdiler, halkı ile birlikte coşkulu bir bayram yaşadılar.

 

Kaymakamlıkta başlayan bayram kutlamaları, Atatürk anıtı önünde devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan bayram kutlamaları İlçe Kaymakamı Şevket Cinbir in konuşması ile devam etti. Sonra okullar, halk eğitimi merkezi müdürlüğü Halk oyunları ekibi gösterileri yer aldı. Daha sonra boru trampet takımı eşliğinde katılan okullar, kuruluşlar resmi geçit yaptılar.

 

Saat 16.00 da belediyenin yaptırdığı Demokrasi parkı açılışı da Cumhuriyet coşkusu içinde yapıldı. Belediye başkanı Dr. Mustafa Turgut ve ilçe Kaymakamı Şevket Cinbir birer konuşma yaptılar. Belediye halk oyunları ekibinin özel Cumhuriyet Halk Dansları çalışması büyük beğeni aldı. Daha sonra ise hep birlikte kurdele kesimi yapıldı.

 

Akşam 19.00 da Göksu parkında Konser olacaktı. Ama acı haber geldi. Silifke li bir gencimiz Barbaros Yılmaz şehit olmuştu. Duyarlılık gösterildi, bu etkinlik iptal edildi. Devri daim olsun. Ruhu şad olsun.

 

Cumhuriyet bayramları kutlanmaya devam edecek. Bazılarını 2023, 2024 de hayalleri olabilir. Anladık ki, halkın coşkusu onlara izin vermeyecek.

 

Geçmiş yıllarda cumhuriyet bayramları sırasında yazdığım yazı , hala güncel, onun için sizler ile paylaşmak diledim.

 

“Almanya ‘da çalışan bir Türk işçisine komşusu bir gün pasta yapar gelir.

- bayramınız kutlu olsun.” Önce şaşırırlar, sonra dayanamayıp sorarlar.

- Ne Bayramı?”

- Bu gün sizin en büyük bayramınız .”

-  Ha bu gün 29 Ekim, Cumhuriyet Bayramı.”

O yıldan sonra her yıl o Alman komşuları pastasını alıp, onlarla Cumhuriyet Bayramını Kutlarlar. Onlar için alan en büyük oda Salondur. Orası bir Cumhuriyet Alanıdır.

 

Yıl 1961 ya da 1962 yanılgım olabilir. Silifke ‘de bir Cumhuriyet Bayramı kutlandı. Coşkulu mu, coşkulu. Bütün köylerden kamyon, traktörler ile köylüler geldi. Okullar, Silifke halkı bir oldular. Şimdi ki Atatürk Anıtı ardında etrafı taş duvarlar ile çevrili alan Cumhuriyet Alanı idi. Gelirler çelenklerini anıta koyarlar. Sonra da bayram törenleri devam ederdi. Sonra ne hikmet ise; bir Halk Eğitim Binası yapıverdiler. Sonra diğer kalanları da vatandaşa sattılar. Yani bir yerel yönetim İmar Planında değişiklik yapıp, o coşkulu Bayram kutlanan alanı yok ettiler.

 

Uzun yıllar Yol Cumhuriyet Alanı olarak kutlandı. Her etkinlikte yol trafiğe kapandı. Şenlik yapıldı orada. O zaman da aynı şey yapıldı. Görüyor musunuz yaptıklarına.

 

Altmışlı yılların sonunda, Silifke Balandız yaylasında gençler hep toplanır kaya başlarında, ya da Memmi Hüseyin Kır Kahvesinde toplanır söyleşi yapardık. (Tuğrul, Çakır Tol, Leyla Tol Kırmacı, Refik Saydam, Gazi Uğur Çelik anımsayabildiklerim bunlar. Bizleri ile birlikte genç olmak isteyen Dil Tarih te Öğretim Görevlisi Adil Tol Amca da bizlere hep kültür konuşmaları yapardı. Bize Cumhuriyet ruhunu ve en önemlisi İnsan olmayı öğretti. Yıllar sonra bazı kitapları okudukça baktım ki, bu kitapları sanki daha önce okumuş gibi hissettim. Sonra düşündüm ki o bilgiler bize Adil Amca tarafından sunulan, genç beyinlerimizde yer eden bilgilerdi.

 

İşte bu grubumuz ile bir gün Süslü Niyazi’nin kamyona bindik. Balandız üstünde Boklu Alan denilen bir yere vardık . Orda Hasan Hüseyin Efendinin evinin önüne tahtadan bir tabela çaktık. Üzerinde Cumhuriyet Alanı yazılı. Bize şeker, lokum dağıttılar. Sonra döndük. Oraya birisi Boklu Alan dediğinde, biz hep uyardık. O arada yaptığımız işi Rahmetli Tapucu Rahmi Hazar anlattığımda:

“ Eskiden Cumhuriyet Bayramları üç gün sürerdi. Hasan Hüseyin Efendi, aydın bir Din Adamı idi. Onun daveti ile onun evinin önünde gece Cumhuriyet ateşleri yakıldı. Gülnar, Silifke orada buluştu. Halk Evleri ile orada temsil bile verdik. “

 

Yıllar sonra Cumhuriyet Alanı yerleşime açıldı. Oranın girişinde CUMHURİYET ALANI levhası duruyor. Son jenerasyon grubun dışında herkes oraya Cumhuriyet alanı diyor.

 

Bu ülkede Kuvayı Milliye ruhu ile kurtuluş savaşını yapan, Cumhuriyeti kuran ve yaşatan tüm insanlara sonsuz teşekkürler. Nerede olursanız olun, olduğunuz yerlerde bir Cumhuriyet Alanında yürüyüşünü tamamlayan herktesin bu en büyük bayramı kutlu olsun.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.