Mersin’de  turizm adına çok önemli bir forum vardı.

Mersin ,ilçeleri ve komşu illerini turizmde ihya edecek kapıları aralamak için muhteşem bir adım..Çok değerli bir başlangıç..

Neydi bu forum:

Akdeniz ülkeleri arasında,turizm hareketlerini arttırmak ve geliştirmek adına iki yılda bir, Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği(ASCAME)tarafından organize edilen formun 7'ncisi ; Akdeniz Turizm Forumu MEDITOUR 2016 olarak Mersin'de düzenlendi..

Akdeniz’de kıyısı bulunan 23 ülke…..

Akdeniz demek dünya turizminin üçüncü en büyük turizm bölgesi.. Gelişme potansiyeli en  büyük olan bölge..

Turizmin her türlüsünün yapılabileceği bir bölge..

Özellikle dünya uygarlıklarının beşiği…

Dünya kültürünün gelişme ve olgunlaşma merkezi…

Doğal güzellikler, doğa sporları, sağlık turizmi, gençlik turizmi, kış turizmi ,denizde dalma ,dağda tırmanma,rafting,kayak,yaşlı turizmi yani turizmin her türlüsü..

Mersin ,ilçeleri ve komşu illeri ile beraber Akdeniz’de   oluşturulabilecek zengin destinasyon(güzergah)…

Her yaş grubuna hitap edebilecek bir destinasyon..

Forum, Sayın Bakanlar Lütfi Elvan, Nabi Avcı,Kuzey Kıbrıs Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Mersin Büyük şehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Siyasetin olması gereken bütün güçleri oradaydı.

Tursab Başkanı Başaran Ulusoy ,MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, , Ascame turizm komisyonu başkanı gibi turizmi yöneten bütün örgütlerin başkanları, ve Türk ve yabancı hocalarımız çok önemli sunumlar yaptılar..

Silifke’den  Kent Konseyi Başkanımız Rıfat Karaduman, Turizm Derneği  Başkanı Ali Küçük, Marpesa Blue Beach Yeşilovacık Otelinin Genel müdürü Sayın Ali Kalın ve Ben Kozaklı Termal Birliği Başkan yardımcısı, ve Rozaresort Termal Otel genel müdürü olarak yer aldık.

Her şey Akdeniz’de sürdürülebilir turizm  ve turizmin Akdeniz’de bulunan ülkelerle  ve kentleriyle işbirliği ve paylaşımlarla geliştirilmesi..

Forumu izlerken, Akdeniz’de turizm gelişmeye gelişecek de;  biz bundan nasıl pay almalıyız diye düşündüm..

Akdeniz derken, sadece Akdeniz’de kıyısı buluna şehirler değil, Liman şehirleri ,ilçeleri ve komşuları da gelişecek.

Onun için mesela: Mersin, başta Silifke Olmak üzere İlçeleri,Konya,Kapadokya  güzergahı ,paket programların uygulanabileceği projelere dönüşebilirse zengin bir destinasyon olur..

Böylelikle,Hava limanı olarak bölge güzergahı etkin kullanacak şekilde turistlerin ülkeye giriş ve çıkışı planlanmalı..

Mesela Konya Hava Liman’ından giriş, Kapadokya, Çukurova(inşa aşamasında) Hava Liman'ından  çıkış gibi, ya da tam tersi..

Bölge bu açıdan kara ve demir yolu olarak da uygun… Ayrıca Hızlı Tren projesi ile bölge daha avantajlı hale gelecek..

Ayrıca Doğal güzellik, yiyecek içecek,alışveriş, kültür yapısı, tarihi zenginliği, Termal turizm, Medikal sağlık turizmi, üniversite ve Formun en önemli sunumu, üçüncü yaşa turizmi..

Üçüncü yaş turizmi ,yani yaşlılar turizmi hızla gelişen bir segment… Üstelik sağlıklı yaşlanmak isteyen bu gruba en uygun güzergah bu bölge..

Sadece hava yolu değil tabii.. Cruise(Büyük yolcu gemileri ile yapılan yolculuk) turları bu bölge ile uyumlu planlama olabilirse bölgemiz mesafe olarak çok uygun.. Kısa zamanda bütün turizm türlerine ulaşma imkanı var..

Üstelik geceleme ortalamasını da artırabilir..

Mersin’nin  gelecekte çok önemli bir cruise uğrama limanın olacağı düşünülürse bu güzergah çok daha önemli olur..

Bunun için bölgede bulunan , turizm dernekleri, Sanayi ve Ticaret Odaları, Kalkınma ajansları, Alt yapı hizmet birlikleri,valilerimiz ve belediye başkanlarımız ile sektörün temsilcileri ortak çalışma yapmalıdır.

Çok uzun vadede aktifleşebilecek, gelişebilecek büyük bir potansiyel..

Uzun vadeli düşünmeliyiz…

Bir Malaga /İspanya Sanayi odası danışmanına Çinlileri nasıl getirebildiniz diye soru yöneltince:

Önce Çine Sanatçılarla ve sektör temsilcileri ile turlar düzenledik, orada Çinlileri dikkatini çekecek etkinlikler yaptık.Söyleşi, televizyon programları, reklamlarla…

Biz İspanya’ya geldikten bir ay sonra 10 000 kişilik bir kafile geldi.. Biz bu kadar da olacağını düşünmüyorduk.

Bir şeyler yapmak lazım.. İnşaallah ,Maşallah ile bu iş olmuyor, iradeyi ortaya koymak gerekiyor dedi..

O zaman ne bekliyoruz, potansiyelimiz ne ? Neler yapabiliriz,? Yeterli ve yetersiz yönlerimiz neler? Bunları tespit edip hemen icraata başlamalıyız diye düşünüyorum..

Daldaki kuştan, eldeki kuş daha iyidir mantığı ile bu iş olmaz.. Önemli olan göçen kuşu, toprağına indirebilecek alt yapıyı  hazırlamak.

Bu iş sadece siyasilerden, devletten beklemeyle olmaz..

Sektör kendini iyi  tanımlamalı….Kendi beklentilerini sahayı en iyi bilenler olarak doğru projelendirilmeli...Yoksa siyasiler ve bürokratlar bizim adımıza doğruyu, istenen şekilde düşünemezler..Bu onların görevi değil zaten..

Siyasileri harekete  geçirecek pozisyon almalıyız..

Kalkınma bakanı Sayın Lütfi Elvan’a ;  Kozaklı termal Bölgesinden  geliyorum, Termal turizm için Otel var , Hastane  var,  Üniversite var ama bu potansiyeli harekete geçirecek, yönetmeliğimiz yok dedim..

Bu ne demek, yani neyi kast ediyorsunuz? dedi..

Turizmi geliştirmek istiyoruz ama sadece sahil turizmi yönetmeliği var, Termal, dağ, yaşlı turizmi gibi değişik alanları düzenleyen yönetmeliğimiz yok deyince..

Vali beyle görüşün,konuyu projelendirin görüşelim dedi..

Projemiz hazır  Vali Bey’e gideceğiz..

Aynı şeyi Silifke’yi Mersinle beraber güzergah olarak planlamalıyız.

Silifke açısından en önemli kazanım, belki de formun en somut müjdesi Önce Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan’ının , sonra Turizm bakanımız Nabi Avcı’nın Mersinde bulunan Yeşilovacık, Kargıcak,Boğsak,,Taşucu ve Akyar olmak üzere toplam 8 turizm bölgesinin aktif hale gelmesi noktasında son aşamaya gelindiği müjdesi idi. Yine  Sayın bakanların açıkladığına göre bölgelere yabancı yatırımcı ilgisi yoğun..

Bir şeyler yapmak lazım… Ama önce bizlerin bir şeyler yapması lazım..

Biz Silifke temsilcileri olarak Silifke turizmi ve gelişmesi adına çok faydalı istişareler yaptık.

Keşke Mersin’de çok daha fazla hazırlıklı olsaydık… Mesela bölgenin en etkili limanı olacağımıza dair projelerimiz olsaydı.. Var olan projelerden bahsedildi...

Temsil ve sunum muhteşemdi, muhteşem bir sonuç alındı mı? Bana göre çok daha etkin olabilirdi.

Yoksa çok önemli ve başarılı bir organizasyon olduğu konusunda hepimiz hem fikiriz..Sadece çok daha etkin olunabilirdi..

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.