Popüler fakat yanlış diyet uygulamalarının yeni gözdesi Alkali Diyet. 

Nedir bu alkali diyet?

Öncelikle asitlik-alkalilik durumu ph derecesine göre ölçülmektedir.

Eğer ph 7’nin altındaysa asit, 7’nin üstündeyse alkali olarak tanımlanmaktadır. Bu diyetteki amaç ise vücudumuza aldığımız alkali besinlerin asit oluşturan besinlerden fazla olmasını sağlayıp ph dengesini dengede tutmaktır. Alkali diyetin arkasındaki teori et, süt, kafein, alkol, yapay ve işlenmiş gıdalar tüketmekten kaçınmak ve daha fazla taze sebze, meyve, kuruyemiş tüketmeyi sağlamaktır.                                                            

 

Fakat bilimsel bir dayanağı olmayan bu diyetin eksileri neler inceleyelim.

1.         Bu diyet proteinin yüksek değerlerini karşılamıyor olabilir.

2.         Demir, B12, kalsiyum eksikliğine yol açabilir.

3.         Alkali diyetin temelinde bol taze sebze meyve tüketimi  varken et, süt gibi yapay ve işlenmiş gıdalardan uzak durmamızı öneriyor. Fakat bu durum yaşadığımız dönemin beslenme şartlarına uymaz dolayısıyla da hiçbir kalıcılıkları olmayacaktır. Çünkü insan metabolizması tek tip beslenmeye bağlı değildir.

 

Kısacası alkali beslenme kabul edilecek program değildir. İnsan vücudunda böbrekle nasıl çalışıyorsa dengeli ve yeterli  beslendiğiniz takdirde vücudunuzun asitini de alkalisini de ayarlar. Vücuttaki asitlik ve alkaliliği de böbrekler ayarlar. Böbrekler sağlıklı çalışırsa zaten bu durum gözlenir. Yani kanın ph durumunu düzenlemek böbreklerin görevidir, bir de alkali suya ve alkali diyete gerek yoktur. 

Sağlıklı günler…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner79