8 Ekim 2017 cumartesi günü Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesince düzenlenen Aşure gününe katıldık. Binler, on binler aşure günü için Mersin Cem evinde bir araya geldi.

 

Kerbela yı anmak, Şahım Hüseyin i anmak, 12 İmamları anmak. Bolluk, bereketin, kurtuluşun, simgesi Aşureleri içmek. Nefesleri dinlemek, dönülen samahlar ile coş olmak. Tutulan oruçların ardından, pişen aşure de can bulmak.

 

Bu anlamda düzenlenen Aşure etkinliğine, Mersin Valisi Ali İhsan Su,  Mersin milletvekilleri Fikri Sağlar, Prof.Dr.  Aytuğ Atıcı, Dr. Hüseyin Çamak ve Serdal Kuyucuoğlu ile Mersin Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Mezitli, Yenişehir, Toroslar Belediye Başkanları,  ilçe Kaymakamları, Emiyet Müdürleri Katolik, Protestan Kiliselerinin Temsilcileri, Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkez Yöneticileri, Mezitli, Toroslar, Tarsus, Silifke şube başkanları, Pir Sultan Abdal Dermeği, Tarsus, Mersin Şube Yöneticileri , Yöre Dernekleri, ADD, 78 liler Vakfı, Köy Enstitülüler derneği, Çağdaş Kadınlar, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği  ile siyasi partilerin temsilcileri ve on binlerce mersin li katıldılar.

 

Etkinlik Cem evi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevim Dede ‘nin hayırlı duası ile başladı. Çam Alanı Cem Evi sazan darları (Talipoğlu kardeşler ) nın çalıp söylediği samahları , Cem evi samah gurubu döndüler.

 

Ardından Şube Başkanı Pir Hasan Kılavuz Dede , bir konuşma yaptı.

“Laik bir devlette, din devletin elinde değil, inanan insanın vicdanında olur. Laiklik, dinli ya da dinsiz olma hakkını eşit görür.  Dinler özü itibariyle hoşgörülüdür. Ama devlet sistemleri içine girince dinler bağnazlaşırlar, gaddarlaşırlar. Onun için diyoruz ki laiklik bir erdemdir.

 

  Alevilerin, Cem evlerinin ibadethane olarak tanınması, Sivas Madımak Oteli’nin utanç müzesine dönüştürülmesi, Hacı Bektaş Dergahı, Şah Kulu Dergahı, Karaca Ahmet Dergahı, Hüseyin Gazi Dergahı ve Hubyar Dergâhınım asıl sahipleri olan Alevilere iade edilmesi,

 

Dünyada açlık içinde Milyonlarca insanın açlık , susuzluk içine Kerbelaları  yaşamaya devam ediyor. en büyük dileğimiz ise, tüm dünyada artık Ker belaların yaşanmaması dır. “ 

 

Daha sonra Mersin Valisi Ali İhsan Su söz alarak:

 

“  Her şeyin özünün sevgiden geçtiğini sevginin olmadığı bir ortamda hiçbir güzellikten de bahsedilemez. Sevgi olmayan bir yerde birlik, beraberlik ve kardeşlikten de bahsedilemez. Allah bizleri sevgiden, saygıdan, hoşgörüden ayırmasın” dedi.

 

Cem evi tarafından hazırlanan  aşure dağıtımı yapıldı.

 

Etkinlik sanatçılar : Haydar Özdemir, Erkan Çanakçı, Ayfer Vardar  ın çalıp söylediği nefesler ile sona erdi.

 

Hizmet sahiplerinin Hizmetlerini Hak Kabul Eylesin.

 

 

Not : fotoğrafları ile katkı sunan Erol Kamalak a teşekkür ediyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.