Cumhuriyet  dönemine ışık tutan bir kitabı , bir çırpıda okuyuverdik. Kalkınma için üretimin önemini burada gördük. Atatürk , Ankara’dan sonra, Silifke de bir Çiftlik kurduruyor. Laf yerine göstermek, işte üretim demek. Onun hikayesini bu yapıtta görüyoruz.

 

Cumhuriyet öncesi yaşanan bir Taşucu nda , Cumhuriyet sonrası aydınlanmaya katkı sunan Taşucu halkı. Silifke ‘de , Cumhuriyet kazanımlarına karşı savaş açanlara inat, kalkınmaya üretim ile katkı yapan bir Taşucu önderleri.

 

Sadık Taşucu, o dönemin nahiye Müdürü, belediye başkanı. Atasına sahip çıkan, onu bağrına basan Taşucu halkı. Atatürk de Taşucu nu çok sever, Silifke yi çok sever. Hayalindeki çiftliği burada kurmaya karar verir. Birikimlerini burada sermaye koyar, ihale ile satın aldığı çiftlikte modern bir tarım çalışması başlar.

 

Atatürk doğduğu, Selanik’e benzettiği Taşucu na bir köşk yaptırmak ister. Projeler hazırlanır. Ama bu proje gerçekleşmez. Ama, Silifke nin kaderi kötüye gitmeye başlar. Dedikodular, gerici kalkışmaları, vurdumduymazlar. Silifke il , iken ilçe olur. Taşucu limanı söner, mersin in kaderi değişir. Kalkınma orada başlar.

 

İşte bir dönemin öyküsü.

 

Atatürk ‘ün başlattığı kalkınma hareketi yıllar sonra, 1960 yıllardan sonra Taşucu nda tekrar başlar. “Kooperatif kur, sefaletten kurtul “,  balıkçılar örgütlenir. Gazi Çiftliğinde kurulan Tarım Kooperatifi bir türlü amacına ulaşamaz, ama , onu örnek alan Taşucu balık üreticileri bir araya gelir. Tüm zorluklara rağmen, kooperatif kurarlar. Sonra İçko Birlik, Köy- Koop kurulur. Üretim tüm ülkeye yayılır.

 

İşte bu kalkınma hareketi, kökünü 1930 yıllarda kurulan Tekir Tarım Kooperatifinin kuruluşundan alır.

 

“  köylü ve çiftçinin bir an önce kalkındırılması için modern tarım ile köy gençlerinin eğitimi ile demokratik kooperatifçiliğin gelişmesi konusunda seferberlik yapma ihtiyacımız var . “

 

Bu amaç ile Tekir Tarım Kooperatifi kurulur. 1 nolu üyesi Mustafa Kemal Atatürk ‘tür.

İşte bu yapıtı bizler ile buluşturan Arslan Eyce, bu ekonomik kalkınma modelini kendine görev sayar ve varlığını bu davaya adar.

 

Bu yapıt, onun bir yaşamıdır. Bu yaşam tarihi, cumhuriyetin aynası olmuştur. 1970 sonrası  kurulan hükümetler bu kalkınma hareketine ivme kazandırırlar.

 

Bu ülkede Köy Enstitülerinin kapatılması, 12 Eylül sonra Köy- Koop ‘un kapatılması. Karşı devrim hareketinin bir kalkışması olmuştur.  Eğer Köy Enstitüleri olsaydı, Köy- Koop. Faaliyetlerine devam etse idi. Üretimde başarılara imza atan bir ülke olurduk. Tüketen ülke , yerine üreten ülke olurduk.

 

Cumhuriyetin bir kasabada yeşermesi, onu kurutanları, bir dönem sonrası tekrar çağdaş uygarlık yolunda emin adımlar ile yürünmesi. Örnek alınacak bir yaşam öyküsü. Çocuklarımıza , okutulması gereken bir yapıt. Çocuklar, gençler okumalı. Örnek almalı. 

 

19. y.y. Süveyş kanalının açılması ile demiryolu yapımı için gerekli olan kereste , kesim ve nakliyesi yapılmış. Yörede binlerce orman işçisi (Tahtacı ) ya istihdam sağlanmıştır. Liman da yükleme boşaltma işlemi için başta Alanya olmak üzere tüm yörelerden akın, akın aşiretler buralara gelip yerleşmişlerdir.  Melemenciler, Tosmurlular, Tahtacılar bu alanda büyük katkı sunmuşlardır.   Göksu ırmağından taşınan tomruklar, su ile çalışan kereste fabrikası  sanayi atılımları olmuştur.  Taşucu limanı (İskele ) bu anlamda büyük atılımlara sahne olmuştur. O dönemde Hacı Paşazade Mehmet Bey  büyük bir önderlik yapmıştır.

 

Sadık Taşucu ve Arslan Eyce,  iki yürekli insandan 100 yılın tarihine bakmak. Taşucu, Silifke nin olması gereken yere taşınması için harekete geçmek. Anadolu nun bir ucundan ülkeye bir ışık yükselirse, aydınlık neden tekrar gelmesin.

 

(*) Atatürk Taşucu nda / Arslan Eyce,  Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı yayınları 1 )

   

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner79