Merhabalar, Ben Aylin Uyar. Bu haftadan itibaren sizlerle bu sayfada birlikte olmaya başlayacağız.

İlkyazımı iletişime ayırmak istedim. Dil öyle tatlıdır ki tadından yenmez, dil öyle açıdır ki her yara geçer dil yarası geçmez.

Dil, biz insanları farklı kılan, özelleştiren, hayvanlar dünyasından ayıran anlatma ve anlaşma araçlarının en kullanışlı ve gelişmiş olanıdır. Yani güzel dilimiz kısa anlatımla;  iletişim, anlatma ve anlama aracımızdır. İnsan olarak birlikte yaşamamızın temeli iletişimdir.

Bir şey anlattığınız da karşı taraftan istediğiniz, bunu anlaması ve anlamlandırıp geri bildirimde bulunmasıdır.

Bana göre iletişim beş boyutludur ve bir bütündür. Bu beş boyutu şöyle anlatabilirim.

1-  Benim söylediğim

2-  Benim söylemek istediğim

3-  Sizin anladığınız

4-  Sizin anlamak istediğiniz

5-  Kelimeler

İletişimde en önemli nokta NE söylediğimiz değil, NASIL söylediğimizdir. Yani ne hissettiğiniz ve ne hissettirdiğinizdir. Söz ağızdan sahip olduğumuz duygu enerjisiyle çıkar. Sevgili ve kıymetli boğazımız vücudumuzun en dar yeridir. Vücudumuza aldığımız her şeyden ve vücudumuzdan çıkan her şeyden sorumluyuzdur. Zaten yetişkin olmak demek kendi sorumluluğunu üstüne almış olan birey demek değil midir?

Ne yazık ki kendimizi anlatmakta ve karşı tarafı anlamakta çoğu zaman yetersiz kalıyoruz. Bu da iletişim kurmada problemlere neden oluyor. Bazen bakıyoruz ki çok basit bir konudan kalp kırıklıkları, kızgınlıklar ve öfke içinde debelenirken buluyoruz kendimizi. Ve bakıyoruz ki kullandığımız dille birbirimizi yıpratmışız boşa vakit geçirmek için niyet ettiğimiz zamanı canımızı ya da cananımızın canını acıtarak geçirmişiz. Aile içinde, iş ve arkadaş ortamında da bu böyle.

Acaba hiç düşünüyor muyuz? Eşinizle, çocuklarınızla, arkadaşlarınızla, annenizle, babanızla ve etrafımızdaki insanlarla iletişim kurarken hangi dili kullanıyoruz?

Bugünden itibaren kendinizi izlemenizi istiyorum.

SEN dilini mi, yoksa BEN dilini mi kullanıyoruz?

Örnek vermek gerekirse "Dağınık ve tembelsin" dediğimizde bu cümleye kim sorusunu yönelttiğimizde “SEN” cevabı geliyor,

Bu kullandığınız dili belirliyor, siz bu cümleye göre

“SEN” dilini kullanıyorsunuz demektir. Aslında son zamanlarda hepimiz aramızda ne yazık ki daha çok "SEN" dilini kullanıyoruz.

"SEN" dili rencide edici, suçlayıcı, motivasyon kırıcı, yıpratıcı ve tartışma ortamı hazırlayan,

gereksiz savunma biçimlerini teşvik eden tehlikeli bir dil kullanma şeklidir.

Düşünsenize kutsal kitaplar hiç kimseyi parmakla göstermez. Sadece hikâyeler yoluyla kişilerin anlamasına ve anlamlandırmasına, kendi iç anlayışı ile algılamasına yardımcı olur. Nefsin geliştirilmesine ve gelişmesine öncülük eder.

Eğer siz ”Dağınıklıktan ve tembellikten hoşlanmıyorum” derseniz bu cümleye kim sorusu sorduğumuzda alacağımız cevap “BEN” olur ve siz “BEN” dilini kullanıyorsunuz demektir ve ideal olan iletişimde "BEN" dilini kullanabiliyor olmaktır. Bu konuda

farkındalık geliştirmek ve kişinin bu konuda kendisini eğitmesi ve geliştirmesi hayatı kolaylaştırmak adına olmazsa olmazlardandır. ‘BEN’ dilini kullandığınızda ne istediğinizi güvenli bir şekilde söylersiniz. ‘BEN’ dili yapıcı, uyandırıcı, saygı uyandıran ve hızlıca geribildirim alınabilen bir iletişim dilidir.

Kendimizi bugünden itibaren mercek altına alalım lütfen!

İzleyelim bakalım kendinizi, hangi dili daha çok kullanıyoruz. Kurduğunuz cümleye KİM sorusunu yöneltin cevabınız sen ise ‘SEN’  dilini, ben ise ‘BEN’ dilini

Kullanıyoruz demektir."Sen niye böyle yapıyorsun, çalışsana, sofraya yardım

etsene, neden geç geldin, niye aramıyorsun, niye böyle konuşuyorsun, şöyle yapsana, böyle gitsene..." bu listeyi binlerce örnekle uzatabiliriz.

Bugünden itibaren deneyelim konuşurken bize ait kendi düşüncelerimiz  ‘BEN’ dilini kullanarak söyleyelim, emir kipi kullanmamaya çalışalım. Biraz gayret ve özenle göreceksiniz ki karşımızdakiyle iletişiminiz güzel bir alana taşınacak,  anlatma-anlaşma kolayca gerçekleşmeye başlayacak, havamız değişecek, kendimizi daha kolay anlaşılmış ve huzurda hissetmeye başlayacağız. ‘BEN’ dili iletişimde kolaylık sağlayacak, kendi düşünce ve duygularınızı rahatlıkla ifade etmemizi sağlayacak ve karşı taraftan anlaşılmak daha hızlı olmaya başlayacaktır..

Hepimiz çok değerliyiz, var olduğumuz için saygı ve sevgiyi hak ediyoruz.  Hak ettiğimizi gibi yaşamak için önce saygı duymayı ve saygı göstermeyi öğrenmeliyiz. Bir kişi değişir, onunla iletişim halinde olan her birey bundan olumlu nasibini alır..

En büyük zenginliklerden biri dil zenginliğidir. Uygun dili kullandığımızda kazancımız günbe gün artmaya başlayacaktır.Yazılarımın alt kısmında hayatımızı kolaylaştıracak haftalık olumlamalar vermeye çalışacağım.

Bu konuyla ilgili olumlama olarak benim yıllardır zevkle kullandığım cümleyi sizlerle paylaşmak isterim. ‘Ben kendime doğru ifade edersem, doğru zamanda, doğru yerde ve doğru insanlarla olurum.’

İyi haftalar.

Işıkla kalın,

Aylin Uyar

Aile Dizimi

Yaşam Koçu

Reiki Master

Scio ( biorezonans &biofeedback )

aylinuyar_scio

mucizeler_klubu instagram

web adres www.aylinuyar.net

0 532 6152665

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.