1970’li yılların başları , mevsim yaz, aylardan Temmuz.. Domates mevsiminin tam ortası..

Bütün ova domatesle uğraşıyor.. Büyük ümitlerle bu yıl domates para edecek diye..

Bu yılların değişmeyen içinde sadece ümitler olan bir manzara..

Önce ümit,sonra hüsran ve değişmeyen bölge talihi..

Işıklı’da mezarlığın orada,meydanda , kahvede insanlar oturuyor..İkindi çayını gölgede içerken, içlerinden biri Çanakkale’nin domatesi çıkmış fiyatlar düşer diyor..

Öbürü biz de şans mı var diye başlıyor  bir muhabbet..

Diğer bir köylü yapacak mısın Saraç gibi yapacaksın diyor.. İki üç badem ağacı var biraz çağladan biraz da kaysı ağacı var kaysıdan da alıyor geçinip gidiyor diyor. Şimdi taşların içine,Kapız’a nere bulursa badem ağacı ekiyormuş ..

Öbürü: Eski köye yeni adet mi getiriyor bu saraç; Bu kadar çağlayı, bademi nere satacak.. Yıllardır biz domatesten bir şey kazanamadık.. O bademden mi kazanacak? Kazansak biz kazanırdık…Domatesten zengin olan var mı? Diyor çayını yudumlarken,. Bu saraç garip adam, kahveye de pek çıkmıyor, tarlanın tezeğin içinde hiç mi insan içine çıkılmaz diyor..

Diğer biri bu saraç akıllı olsa adam olurdu derken, öbürü Kapız’a zeytin ektiğini, taşlardan tarlayı temizlediğini, anlatıyor..

Saraç (Ali Rıza Can) 103 yaşında ışıklıda hala yaşıyor..

Dün 13 Mart’ta Işıklı’da idim.. Zafer Can(Sarac’ın sağ olan beş oğlundan biri) ve arkadaşları; Işıklı ve Çevre Mahalleleri sosyal   yardımlaşma ,Dayanışma, Kültür ve Turizm derneğini kurmuşlar.  Silifke Belediyesi Sayın Mustafa Turgut’a öneri götürmüşler, bir Çağla Festivali düzenleyelim diye.. Başkan Konuya sahip çıkmış.. Kaymakamımız Sayın Şevket Cinbir’in de katkıları ile çok güzel bir Festival oldu..

Kaymakam Bey Festivalde birlik beraberlik ve dayanışmayı vurgularken, Memleketimizin Güzelliklerini imkanlarını dile getirdi. Potansiyeline dikkat çekti..

Dernek başkanı Sayın Zafer Can; Doğanın geçmişten bize emanet bırakıldığı, yeni nesile çok daha güzel bir çevre bırakmamız gerektiğini dile getirdi. Badem ağacının susuz tarımla yapılabileceğini, Bölgenin yaylaları dahil özellikle Samadın bölgesi gibi alanların Bademciliği özendirerek, ekonomiye katkı sağlayacağını dile getirdi.

Çağla festivali bir mahallenin ötesinde organize edilmiş, Silifke Belediyesinin Ekonomik, Sosyal ve Kültürel katkıları ile zenginleşmiş , halkın ilgisini başarmış çok değerli bir organizasyondu.

Çağla 45 yıllık bir deneyimle halka mal olmuş önemli bir gelir kapısı..Son zamanlarda çağla ve bademin tıbben faydaları gündeme geldikçe çarpık  sanayi  sanayileşme sonucunda önemli bir tehdit altındaki insan sağlığına önemli bir takviye gıda olarak sunulmakta..

Şimdilerde domates önemini gittikçe yitirmekte, halk bilinçlendikçe daha çok katma değeri olan ürüne yönelmekte. Bence bu tip ürünler desteklenmeli..

Bugünlerde bölgenin yer altı sularının acıyarak yok olma tehlikesi  ile karşı karıya kalmakta.. Bölgemizin yöneticileri, yer altı sularını koruma konusunda hassas olmalı..Yer altı su rezervlerimiz ölçtürülmeli, dengesiz yapılan sondajlar kontrol edilmeli..

Bölgede yapılacak her türlü yatırım , bölgenin doğal dengesine zarar vermeyecek şekilde yapılımalı..

Bu sorunlar altında Çağla Festivali önemli bir organizasyon olmuştur..

Başta Dernek başkanı Zafer Can’ı organizasyona destek veren Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut’u, çok değerli vakitlerini halka ayırma inceliğini gösteren , bölge halkını onurlandıran Sayın Şevket Cinbir’i kutluyorum..

45 yıl önce yola çıkarken yatıklarına anlam verilemeyen Dedem (Saraç) Ali Rıza  Can’ınn törende bulunması gerekirdi..

Olsun ağaç meyvesinden belli oldu.. Çağla dallarda yeşerirken, halkın da bakış açısı çağla ile gelişiyordu..,

Bir vatandaş, torun ve yeğen olarak  onur duyduğum bir organizasyon oldu..

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.