Bu ara adını oldukça sık duyduğumuz hayatımızda yeni yeni yer almaya başlayan chia tohumunu ele alalım. Chia tohumu hakkındaki gerçekler neler? Gerçekten kilo vermeye yardımcı olabilir mi?  Düşük kalorisi, yüksek posa, yüksek  protein ve kalsiyum içeriğiyle son zamanlarda rağbeti artan besinler arasında.  Kökenine baktığımızda  Azteklerin en önemli besin kaynağı olup Meksika ve Guetemela’nın bereketli topraklarında yetişen bir adaçayı türünün tohumlarıdır.

Chia tohumu sıvı ile temas ettiğinde 9-12 kat büyüyüp sıvıyı hapsetme özelliğine sahip. Bu da bize tokluk hissi veriyor. Daha geç acıkmamızı sağlıyor. Böylelikle zayıflama programlarında alternatif besin olarak kullanılabilinir. Fakat chia tohumunun direkt kilo verdirici bir etkisinin olduğunu söylemiyoruz.

Güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Hücre yapısını bozarak hastalıklara ve yaşlanmaya sebep olan serbest radikallerle savaşmak için chia çok miktarda antioksidan içermektedir.

Chia tohumundaki omega-3 yağ asitleri kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. Ayrıca chia tohumundaki omega-3 yağ asitleri en yüksek bitkisel kaynağın bir parçasıdır.

Ortalama 2 yemek kaşığı chia 139 kalori, 9 gram yağ, 12 gram karbonhidrat ve 11 grm lif içerir. Ayrıca vitamin ve mineral yönünden de kıymetli. 100 gram tükettiğimizde kalsiyum, demir ve magnezyum

Chia tohumu yüksek kalite protein içerir. Diğer bitkisel protein kaynaklarına göre yapısında vücut için gerekli olan esansiyel aminoasitler daha fazladır.

Gluten içermez böylelikle çölyak hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilir. 

CHİA TOHUMU NASIL TÜKETİLMELİ?

  Chia tohumlarının belirli bir tada sahip olmamakla birlikte hem tatlılarda hemde tuzlularda kullanabilirsiniz. Kahvaltıdan sonra 1 bardak suda yarım saat bekleterek içebiliriz. Ayrıca kahvaltılık gevreklere, meyve-sebze sularına, çeşitli yemeklere, süt ve yoğurtlara ekleyerek de tüketebiliriz. Günlük önerilen miktar 1-2 yemek kaşığıdır.

CHİA İLE MEYVELİ PUDİNG

2 yemek kaşığı chia , 1 su bardağı süt, 4 hurma, 1 tatlı kaşığı kakao, 1 tatlı kaşığı vanilya ,Yarım muz

10 kuru üzüm, Sütün üstüne chia tohumlarını ekleyip 1 saat buzdolabında bekletin daha sonra diğer malzemeleri ekleyin ve blender yapın. Buzdolabında yarım saat daha bekletin ve afiyetle ara öğün niyetine tüketin. Keyifli haftalar… Özel Olbamed Hastanesi Diyetisyen Sedef Özdemir

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.