Anne babalar çocukların sağlıklı ve düzenli beslenmediğinden şikayetçiyken çocuklar da anne babaların beslenme konusundaki ısrarcı yaklaşımından rahatsız. Sağlıklı beslenme çocuğun bedensel, zihinsel ve sosyal gelişim düzeyinde önemli rol oynamaktadır.

Öncelikle çocuklara yemek yemenin bir ihtiyaç olduğunu bir görev olmadığını aşılayın. Bu öğretileri yaparken ders yapar gibi değil de yaşamımızın bir parçası gibi yapın. Her bireyin günlük alması gereken enerjiyi karşılayabilmek adına yemek yediğini onlara belirtmekte fayda var.

Çocuklara sağlıklı beslenmeyi sevdirmek yemeklerin renkli ve eğlenceli şekillerde de sunulması gerekir.  Çocuğunuzun yemek yiyeceği tabağı süsleyerek onun ilgisini çekebilirsiniz. Bu da çocuğu yemek yemeye teşvik eder.  Her çocuğun damak tadı başkadır. İlla yemek yerine aynı gıdayı içeren başka tür yemek sunarak sevdiği yemekleri yemesine izin verin.

Besinlerin faydalarını onlara anlatmak da ayrı bir seçenektir. Hangi besinin ne işe yaradığını vücudumuza nasıl fayda sağladığını onlara anlatın. Çocuklarınızla beraber sofra kurmayı hatta yemeğinizi beraber hazırlamayı deneyin. Çocukların kendi elleriyle yaptığı yemek onlara ilginç ve farklı gelecektir. Onlarla beraber mutfakta zaman geçirin.

Örnek davranışlarda bulunun. Çocuğunuz bazı besinleri sevmeyebilir. Onunla süt içmek, sebze yemeklerini masada herkese aynı anda servis yapmak, çocuğunuzda oluşan olumsuzlukları önemli derecede azaltacaktır.

Çocukların yemek ayırmasına izin vermeyin. Çocuklarımıza bütün besinlerin sağlığımızı korumada bir yer tuttuğunu iyi-kötü besinin olmadığını bu küçük yaşlarda öğretmeliyiz. Sofranızda birkaç çeşit bulundurmaya özen gösterin. Örneğin bamyanın yanında pilav da koyabilirsiniz. Böylelikle belki de bamyanın yanındaki pilavı da yemiş olur. Ayrıca aynı öğünde farklı besin gruplarını yeme alışkanlığı da kazanmış olur.

Unutulmamalı ki çocuklarımızın gelecekte sağlıklı ve üretken bireyler olmalarındaki en önemli yol yeterli ve sağlıklı bir dengeli beslenmekten geçer.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner79