Günümüzde D vitamini eksikliği önü alınmaz şekilde artmaktadır. Bu durum ise birçok rahatsızlığa davetiye çıkarabilmektedir. D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. Gereksinmemizin % 90’ ı deride güneş ışınları aracılığıyla sentez edilmektedir. Vücudun D vitamini depolama yeteneği önemlidir. Çünkü derideki sentezi sadece yaz aylarındadır, kışın güneşi görmek mümkün olmadığından ve güneş ışınları eğik geldiğinden, D vitamini oluşumu yetersizdir.

1.         D vitamini kemik erimesini engeller. Kandaki kalsiyum ve fosforun normal sınırlarda kalmasını sağlayarak kemik erimesinin önüne geçer. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Yeterli miktarda alınmadığı zaman çocuklarda raşitizm ve kemik gelişim bozuklukları, yaşın ilerlemesiyle kemik dokusu kaybı (osteoporoz) ve kemik yumuşaması (osteomalasia) görülmektedir.

2.         D vitamini depresyondan korumaktadır. Beyindeki serotonin üretimini etkileyerek bu oluşuma yardımcı olduğu görülmektedir. Ayrıca stres ve yorgunluk karşıtı etkisi bulunan magnezyumun emilimine de yardımcı oluyor. Yani D vitamini ruh durumuna da  iyi geliyor.

3.         D vitaminin şeker metabolizması üzerine etkili olan insülin hormonunun salındığı beta hücrelerinin korunmasında ve yenilenmesinde de aktif rolü vardır. Bu nedenle özellikle kış aylarında evin güneş almasına özen gösterilmeli, perdeler ve pencerelerin hiç değilse 15-20 dakika açık tutularak güneş ışınlarının kişiye pencere ardından değil doğrudan gelmesi sağlanmalıdır. Uzun süre güneşlenecekse ilk 20 dakika güneş kremi sürülmemelidir. Çünkü güneş koruyucu kremler (20 faktör ve üzeri) deride D vitamini oluşumuna engel olur.

4.         D vitamininin kilo üzerine etkisine baktığımızda yeterli D vitaminine sahip bir bireyde vücut,  beyine ‘Yeter artık doydum’ mesajını veren leptin hormonunu gönderir. Yani daha az D vitamini daha fazla açlık hissi demektir.

5.         D vitamini eksikliği bağışıklık sistemi zayıflığına da neden olur.

6.         Vitamin D eksikliği 25 (OH)D düzeyinin 20 ng/ ml’den az olması olarak tanımlanmaktadır. Dünyada 1 milyar kişide D vitamini eksikliği olduğu düşünülmektedir.

7.         Yorgunluğu azaltır. Kaslara güç verir. Eksikliğinde kas güçsüzlüğü ve ağrı olur. Devamlı yorgunluk ve vücudunda yaygın ağrısı olan hastalar mutlaka kanda D vitamini düzeyine baktırmalıdır.

 

8.         Peki D vitamini hangi besinlerde bulunur?  Balık yağı, süt ve ürünleri, sardalya, uskumru, somon, ton balığı,yumurta sarısı, tereyağı,  morina balığı yağı gibi besinlerde D vitamini bulunur. 

    Yani sadece beslenme ile yeterli D vitamini alınamamaktadır. Mutlaka deri güneşe maruz bırakılmalıdır. D vitamini eksikliği bir semptom vermediğinden belirli aralıklarla seviyesi kontrol ettirilmeli, doktor tarafından gerekli görüldüğünde damla, kapsül, iğne şeklinde takviye alınmalıdır.

Güneşli günler

 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.