Gülnar ın bağrında bir doktor çıkar. Gün olur gelir kendi yöresinde Hükümet tabibi olur. Tek doktor. Köylerden Pazar a gelirler. (Gülnar)  ucuzcu Veli den alış veriş, bir yerleri ağrıyan doktora uğrar. Muayene olurlar. İlaç verir. Köyüne mutlu dönerler.

Bütün köyler onu tanımıştır. Gün olur Gülnar’a devrimciler gelir. Çoğu yoldaşlarıdır. Gülnar’ın nohudu vardır. Bağları vardır. Ama ille nohudu çok önemli. Ama nohut para etmez. Borsası yoktur. Birileri gelir yok pahasına alır gider.

Gülnar’ın nohudu pazarlanacaktır. Devrimciler bir komite kurar, köy , köy dolaşırlar. Günler, aylarca ziyaretler yapılır. Tarlada, iki göz evlerde. Gün gelir Gülnar da bir miting düzenlenir. Köylerden tek, tük , derken beş bin kişi alanda toplanır.

Jandarma komutanı Kaymakam’a gider.

“ efemdim, bizim haberimiz vardı, ama bu kadar beklemiyorduk. Binlerce köylü bir araya geldi. Miting yapacaklarmış. “

“ öyle mi? Askeri getir, hükümet konağını korusunlar. Birkaç asker de şöyle sivil giyinsin baksın , bir iki fotoğraf istiyorum. “

Gülnar meydanında beş bin kişi bir araya gelmiştir. Nohut anlatılır, üzüm bağları anlatılır. Tüccar, aracı anlatılır. Gülnar köylüsü bilinçlenir. Haykırılar.

“ Nohut bizim ekmeğimiz, yok pahasına verenin …”

O gün miting olaysız dağılır. Komutan araştırır, ele başını arar. O zaman CHP nin önderlerinden birisinin de beyanı esas alınır. Elebaşı Hükümet Tabibi Dr. Yüksel Burgutoğlu doğu ya sürgün edilir. Rivayet edilir ki; o malum kişiye Dr.Yüksel Burgutoğlu kırgın gitmiştir.

Nohut mitinginden sonra devrimciler :

“ artık maya tutmuştur. Devrim başlasın” derler eylem başlar.

Devrimcilerin yoldaşı Dr. Yüksel Ağabeyleri artık , Hak ka yürüdü. Onu uğurluyoruz. Aydınlık içinde olsun.

 

Kaynak :

Hayrettin Sütlüoğlu ( o yılların devrimci çömezlerinden )

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner79