Hiç mideniz için değil de duygularınız için yemek yediğinizi fark ettiniz mi? Duygusal yemek yeme dediğimiz bu duruma eğilimi olan kişiler stres, üzüntü, can sıkıntısı, kızgınlık vb. duygularla yerken daha sonrasında  hissedilen pişmanlık, suçluluk, başarısızlık düşünceleriyle tekrar yemeye yönelirler.  Bu durum tam bir kısır döngüye dönüşüp yıllar boyu devam edebilir.

Duygusal açlığı tetikleyen sebepler değişkendir. Örneğin iş değiştirmek, işten atılmak, para sıkıntısı, çeşitli sağlık problemleri, tükenmişlik sendromu, ilişki çatışmaları gibi durumlar kişileri duygusal açlığa itebilir. Kişi bu nedenlerden kaynaklanan stresiyle baş edebilmek için aşırı yemek yer, tatlı krizlerine yenik düşer ya da başladığı diyeti sonlandıramaz. Bu nedenle başarılı bir diyet için duygusal açlığın tedavi edilmesi şarttır. Yemek yemeden onlarla baş etmek ve onları yönetmeyi öğrenmek, birçok insan için önemli bir davranıştır.

Duygusal açlıkla nasıl başa çıkabiliriz?

1.         Öncelikle duygusal yemenin ne olduğunu öğrenmek ve kendinizi değerlendirmek gerekir. Kendinizi yeterli gözlemlediğinizde hangi duygu zamanı hangi besinlere yöneldiğinizi tespit edin.

2.         Diyet günlüğü tutun. Ne gibi durumlarda, ne zaman, nasıl hissettiğinde daha fazla yeme isteğinin geldiğini fark etmesi gerekir.

3.         Durun ve düşünün. Eğer çok ani bastıran bir açlık hissi söz konusu ise duygusal açlıktır ve böyle zamanlarda bir ‘yapılacaklar’ listesi hazırlayın, duygularınızdan bir an için uzaklaşmak ve yemek yerine yapılacak başka aktiviteler açlık hissini unutturacaktır. Bu stresi azaltmak için kendinize ’10 dakika’ ayırın. Kendinizi 10 dakika sonrası için şartlandırın. Bu süre içinde yeme isteğiniz geçebilir.

4.         Yaşam tarzınızı değiştirin. Düzenli uyku saatleri, egzersiz yapmak, yeterli ve dengeli beslenmek gibi alışkanlıklar iştah kontrolünü sağlamaya yardımcı olacaktır.

5.         ‘Rahat besin’ dediğimiz sağlıklı besinlere yönelin. Evinizde kolay ulaşabileceğiniz taze meyve, kuruyemiş gibi sağlıklı alternatifler bulundurun.

6.         Pazartesi başlanan fakat perşembe günü bozulan diyet için üzülmeyin, bir sonraki günde motivasyonunuzu bozmadan tekrar diyetinize dönün.

7.         Gevşeme hareketleri stresi azaltır, kendinizi daha iyi hissettiren aktiviteler yapın.

Sağlıklı günler…          

Özel Olbamed Hastanesi

Diyetisyen Sedef Özdemir

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.