Palmiye Kırmızı Böceğine karşı mücadele

Palmiye Kırmızı Böceğine karşı mücadele

Palmiye Kırmızı Böceğine karşı mücadele

 

 

 

 

Hurma ve Palmiye ağaçlarını kurutan Palmiye Kırmızı Böceğine karşı eğitim toplantısı yapıldı.

Silifke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Taşucunda düzenlenen eğitim toplantısına İlçe Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisleri Ömer Arslan, İbrahim Çaçıl, Ziraat Teknikeri Veysel Kır ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğünden Orman Mühendisi Zeliha  Mecit  katıldı. Toplantının ardından Palmiye böceğine karşı mücadele uygulamalı olarak gösterildi. Yapılacak eğitimlerin Hurma ve Palmiye ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu yerlerde devam edeceği belirtildi.

Silifke İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yusuf GÜN; Bakanlığımız Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında 2018-2020 yılları arasında Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen Palmiye Kırmızı Böceği Mücadelesi Projesi” kapsamında ilçemizde 5 lokasyonda(Atakent-Atayurt-Merkez-Taşucu ve Yeşilovacık) feromon tuzaklar asıldığını belirterek Müdürlüğümüz teknik elemanları sonucunda ilçemizde palmiye kırmızı böceğinin tespit edildiğini ve mücadele yapımları konusunda palmiye ve hurma sahiplerine yönelik eğitim çalışmalarına başladı.” Dedi.

Müdür Gün, “Palmiye Kırmızı böceğinin ilk olarak hurma ağaçlarına zarar verdiği bilinmekte. Hurma ağaçlarından sonra palmiye ağaçlarına böceğin saldırdığını ve ağaçların tamamen kurutuyor” diyerek, “ Kuruyan ağaçların açılan derin çukurlara gömülmesi gerekiyor. Üreticilerimizin müracaatı halinde imha işlemini İl Müdürlüğümüze bildirerek imha işleminin Belediyelerle beraber yapılıyor” dedi.

Müdür Gün, Bu zararlının karantinaya tabi bir zararlı olduğunu belirten Müdür GÜN gerekli mücadele yapılmadığı takdirde özellikle hurma ve palmiye ağaçları büyük tehlike altında olduğunu belirterek bulaşık palmiyelerin yurt içinde taşınması, bu zararlı böceğin yayılmasına neden olacağı için iç karantina tedbirlerine titizlikle uyulması gerektiğini belirtti.

Müdür Gün Mücadelenin nasıl yapılacağı hakkında bilgi verdi:

- Şiddetli zarar görmüş ağaçları, zararlının değişik dönemlerine (yumurta, larva, pupa ve ergin) ait çok sayıda bireye konukçuluk ettiğinden bu şekilde bulaşık ağaçlar (bulaşma kaynağı), ergin bireylerin etrafa dağılmasına fırsat vermeden imha edilmelidir.

- Zararlının tespiti için, palmiye ağacı bulunan park, bahçe ve fidanlıklarda 1 tuzak/hektar, yol kenarı ve orta refüjlerdeki palmiye ağaçları için ise, 1 tuzak/km asılır.

- Gövde içerisine 20-30 cm genişliğinde ve 15-20 cm derinliğinde yalak açılır.

-Uygulamadan önce bitki sulanıp toprak suya doyurulur.

-Bakanlıkça ruhsatlandırılmış kimyasal ilaç 5-10 lt su ile uygulanır.

 

             

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79