2023 Hedefleri İçin Kobiler Vazgeçilmezdir

2023 Hedefleri İçin Kobiler Vazgeçilmezdir

2023 Hedefleri İçin Kobiler Vazgeçilmezdir

  

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Yıldırım Baydar, “Ülkemizde, KOBİ’lerin en önemli problemlerinden biri, bankalardan ve finans kurumlarından kolayca kredi temin edememeleridir. Büyük işletmelerin, geniş kredi elde edebilme imkânları ve bu kredileri uygun şartlarda elde edecek pazarlık güçleri vardır. Bu gücü oluşturan temel nedenlerin başında, büyük işletmelerin kredi karşılığı verebildiği teminat garantisi avantajı gelmektedir. Ancak, KOBİ’ler ise teminat sunabilme konusunda kısıtlı olanaklara sahiptir.

 

Bu soruna çözüm bulmak ve KOBİ’lerin teminat olanaklarını genişletmek amacıyla 1991 yılında Kredi Garanti Fonu A.Ş. kurulmuştur. Bu tarihten itibaren Kredi Garanti Fonu (KGF) A.Ş. ekonominin temelini oluşturan, KOBİ’lere verdiği garanti ve üstlendiği risk ile bu işletmelerin daha çok banka kredisi kullanabilmelerini sağlamakta, uzun vadeli ve uygun maliyetli kredilerden küçük işletmelerimizin de yararlanmasını mümkün hale getirmektedir. Bu sayede girişimcilik teşvik edilmekte, küçük ve orta ölçekli işletmelerin lehine ek bir kredilendirme sağlanarak ekonomik büyümeye ve kalkınmaya katkı sağlanmaktadır.

 

KOBİ’lerin, istihdam yaratma, esnek üretim yapısı, teknolojik yeniliklere yatkınlık, bölgeler arası dengeli kalkınma ve gelir dağılımındaki adaleti sağlama gibi bir takım özellikler onları ekonominin hayati unsurları haline getirmektedir. Bu sebeple Türkiye ekonomisinin temel taşları olan KOBİ’lerin, büyümesi ve sağlıklı bir yapıya kavuşması için gerekli kaynağı bulmaları halinde, Türkiye ekonomisinde son yıllarda yakalanan büyümenin çok daha yüksek rakamlara çıkacağını ifade etmek yanlış olmayacaktır. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi konusunda en etkin rolü üstlenecek olan KOBİ’lerin, finansmana erişim sorunları öncelikli olmak üzere tüm sorunlarının çözülmesi büyük önem arz etmektedir.

 

KGF, KOBİ’lere verdiği garanti ve üstlendiği risk ile bu işletmelerin daha çok banka kredisi kullanabilmelerini sağlamakta, uzun vadeli ve uygun maliyetli kredilerden bu işletmelerin de yararlanmasını mümkün hale getirmektedir. Bu sayede girişimcilik teşvik edilmekte, KOBİ’ler daha az teminatla daha çok krediye ulaşabilmekte ve aldıkları kredilerle daha çok üretim daha çok istihdam yaratarak ülke ekonomisine katkıda bulunabilmektedirler.

 

Kredi garanti sisteminin, ekonominin temelini oluşturan işletmelerin ihtiyaç duyduğu uygun koşullardaki finansal kaynağın temini yönündeki kanalları açan destekleyici bir yapısı olması gerekmektedir. Bu nedenle KOSGEB, iştiraki olan KGF’yi, büyüyüp gelişmesi ve hizmetlerini yaygınlaştırması için tüm imkânları ile desteklemektedir ve desteklemeye de devam etmesi gerekmektedir.

KGF, KOSGEB Kredi Faiz Destek Programları kapsamında teminat yetersizliği yaşayan KOBİ’lere de bankalar nezdinde kefalet vermektedir.

Bununla birlikte KOSGEB Destek Programları kapsamındaki geri ödemeli desteklere teminat yetersizliği nedeniyle erişmekte zorlanan KOBİ’lerin sorunlarını çözmek amacıyla da KOSGEB ile KGF arasında bir protokol imzalanmıştır”.

 

 

 



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36