BAKLA ÜRETİCİSİ UMUTLU

BAKLA ÜRETİCİSİ UMUTLU

BAKLA ÜRETİCİSİ UMUTLU

  İlk hasadını 2. 75 kuruşa satan üretici, fiyatların aynı düzeyde gitmesi halinde ilk kez bakladan para kazanacaklarını söyledi.

 

 HABER: ATİKE CEYLAN

Mersin'in Silifke ilçesinde bu yılın ilk bakla hasadı yapıldı. Silifke ‘nin gülüm paşalı mahallesinde Ali Fuat Dogdu isimli bakla üreticisi, 35 dönümlük tarlasına diktiği baklanın ilk hasadını yaptığını,  ilk hasatta toplanan 1350 kilo baklanın kilosunu 2. 75 kuruştan verdiğinin altını çizerken, fiyatların bu şekilde gitmesini umut ettiğini kaydetti.

Silifke'nin çeşitli mahallelerinde hasat edilen bakla, Atayurt Hali'ne getiriliyor. Burada satışa hazırlanan baklanın bir bölümü Irak'a ve Türkiye'nin İzmir, Denizli ve İstanbul gibi çeşitli kentlerine gönderiliyor. Yaklaşık 5 ay hasadı yapılan baklanın Silifke Ovası'nda bu yıl 800 dönüm arazide ekiminin yapıldığı, 400 -500 ton arasında hasat edilmesinin hedeflendiği öğrenildi.

Üretici Doğdu; “Çilek dikiminden vazgeçip setine bakla diktim. 35 dönüm bakla dikimi yaptım. Allah kısmet eder de bu fiyattan aşağı düşmezse para kazanacağız. Baklanın eskiden çok girdisi yoktu. Şimdilerde girdisi çoğaldı. Yine damlama sistemi ile sulama yapılıyor. İşçiliği zor. Neredeyse işçiyle ortak çalışıyor durumdayız. Tek avantajımızı fidesine para vermiyoruz. Tohumundan yetiştiriyoruz.  20 Ağustosta dikimini yaptığımız baklayı yaklaşık 5 ay hasat edeceğiz” dedi.

Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan baklanın tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunuyor.

 Uzmanlar, baklanın kötü kolesterol düzeyini düşürdüğünü, içerdiği insülinle kan şekerini düzene soktuğunu, yüksek orandaki lifle kabızlık çekenlere iyi geldiğini, idrar yollarını temizlediğini, hemoroid ve diğer kalınbağırsak sorunlarını giderici etkiler yaptığını, hazmı kolaylaştırdığını, böbrek ağrılarını hafiflettiğini, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olduğunu, göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi geldiğini belirtiyor. Ayrıca tohumlarından yapılan lapanın yaralı deri hastalıklarında kullanıldığı bildiriliyor.

Anahtar Kelimeler:
BAKLA ÜRETİCİSİ UMUTLU
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36