Dünyanın tek sofralık narının hasadı başladı

Narda üreticiyi ve tüketiciyi üzerken, aracıyı sevindiriyor.

Dünyanın tek sofralık narının hasadı başladı

HABER: ATİKE CEYLAN

Sofralık nar olarak bilinen Silifke Narı Dünyanın tek sofralık narı olarak bilinirken, Mersin’in Silifke ilçesinde hasat edilmeye başlandı.

Silifke bölgesine özel mikro klima özeliğinden dolayı tüccarlarından severek alıp satışa sunduğu Silifke Keben denilen Silifke narı dalından koptu, çok yakında sofralarda ve tezgahta yerini almaya hazırlanıyor.

 

Kış aylarında tüketiciye sunmak için yatağa alınan narın kilosu tüketiciden 60 kuruşa alınıyor.  Aracılık yapan tüccardan tüccara el değiştiren nar, üretici ve tüketiciyi üzerken, aracının yüzünü güldürüyor.

 

SİLİFKE AŞISI NAR DÜNYA’DA 1 NUMARA

Üretici Arslan Eyce’den kilosu 60 kuruşa alınan narı başka bir aracıdan  1.25 kuruştan alan alınan nar, pazarda yerini almaya hazırlanıyor. Dalından koparıldıktan sonra sofralarda ve tezgahlarda yerini almak için yola çıkan nar Silifke’den Mersin’e gidecek olan nar soğutma depolarında bekletilerek yılın ocak ve şubat aylarında satışa sunulması hedefleniyor.

 

Mersin Toroslar’dan Silifke’ye nar almak için gelen Siirtli tüccar Mehmet Nuri, sofralık Silifke aşısı narı yatağa alıp iki ay sonra pazara sunacaklarını söyledi.

“Bu Silifke Keben cinsi dediğimiz nar tam tatlı diyemiyoruz. Tatlıyla ekşi arası mayhoş tadı var. Üzüm taneleri gibi büyük taneleri var, ayrıca sulu insanların sindirimini kolaylaştırıyor. Faydalarını saymakla bitiremeyiz. Ben şöyle söyleyeyim yıllardır tüccarlık yaparım bu nardan daha iyisini bilmiyorum görmedim.

Mersin’in Hacıeli denilen köyünde de bu cins yetişiyor, fakat havasından mı suyundan mı bilemiyorum ama o bu kadar lezzetli olamıyor.

Bence Dünyada bu ‘Silifke Keben’ narı cinsinden daha iyi bir nar yok kıyaslanmazda.

Benim memleketim Siirt ve Urfa yöresinde Hicaz narı var o da Silifke keben narı gibi olamıyor. Sulu değil. Bu yıl hedefim 200 ton almak. 1,5-2 lira arasında satmayı düşünüyoruz”. Dedi.

 

MARA YOLU BİZİ UZAKLAŞTIRIYOR

 

Her yıl düzenli olarak gelerek bu bölgeden nar alırım. Bu yıl da kilosu 1.25 kuruştan nar aldım. Bu nar dünyanın en lezzetli ve 1 numaralı narıdır bence. Bu narı buradan alıp Mersin’in Toroslar ilçesine bağlı Soğucak bölgesinde depoda yatağa koyuyorum. Birinci ve ikinci aylar arasında tekrar piyasaya sürüp hem para kazanmak için hem de kış aylarında tüketiciye nar yeme imkanı sunmak için yatağa alıyoruz.

Köyü depolamak için güzel bir mahalle ama şartlar nedeniyle bazen ulaşımda zorluk yaşıyoruz bu yüzden soğucakta depolama yapıyoruz. Bu gün bir kamyon gönderdik yani yaklaşık olarak 5 ton. Bir 5 ton daha göndermeyi düşünüyoruz.

Bu nar sofralık marketlere ve pazarlara ayrıca ihracata da gönderebiliyoruz.

Genelde Kuzey Irak’a yüklü miktarda gönderiyoruz. Almanya’ya gönderildiğini biliyorum götüren arkadaşlarım var. İnanın oralarda da çok beğeniliyor” dedi.

 

 

KAYBEDEN ÇİFTÇİ VE TÜKETİCİ OLUYOR

Üretici Arslan Eyce, ise ürecinin para kazanması için hükümetin tarım politikasını değiştirmesi gerektiğini savunarak şunları kaydetti: “Burası benim nar bahçem,  73 dönüm nar bahçesi. buradaki yapmış olduğumuz nar üretimini tüccara 60 kuruştan verdik kilosunu ve çiftçinin bu fiyatta para kazanması mümkün olmadığı gibi tarımda sürekli kan kaybediyor. Burada kaybeden çiftçi ve tüketici oluyor. Bu bakımdan ülkenin politikacıları, ülkeyi yönetenlerin tarım politikasını gerçek anlamda geliştirecek düzeyde bir politika uygulamaları gerekir. Tarımı destekliyoruz diye siyasi amaçlı destekler yerine,  kalıcı ve üretimi güçlendirecek politikaları gündeme getirmelerini öneriyorum.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36