HAY-KENT PROJESİ SİLİFKELİLERE TANITILDI

HAY-KENT PROJESİ SİLİFKELİLERE TANITILDI

HAY-KENT PROJESİ SİLİFKELİLERE TANITILDI

  

 

Türkiye’de bir ilk kez uygulanacak olan HAY-KENT projesi tanıtıldı

 

HABER: ATİKE CEYLAN

 Mersin’in Silifke İlçesinde Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan Organize Hayvancılık Projesi Silifkeli hayvan yetiştiricilerine tanıtıldı.

Silifke ilçe genelinde 11 bin 500 süt veren hayvandan 60 ton süt alınırken, proje hayata geçerse 22 bin 500 baş hayvandan 200 ton süt alınması hedefleniyor.

Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Ersin Akdoğan’ın hazırladığı Hay-Kent projesi Silifke Kaymakamlığı, Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği ve Silifke Tarımsal Kalkınma Kooperatifi  ile  ortak yürütülüyor.

 Et ve süt besicilerine ve besici adaylarına tanıtılan projenin toplantısı Silifke Atatürk Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Toplantı öncelikle projenin tanıtım slaydı ile başladı. Yapılacak olan proje Avrupa standartlarında ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıdığının altı çizildi.

 Proje tanıtımı ve şartlarını anlatma adına bir konuşma yapan Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Ersin Akdoğan, projeye başvuruların Silifke kaymakamlığınca yapıldığını ve şuana kadar 150 başvuru bulunduğunu ve yoğun talep olduğunun altını çizdi.

ORGANİZE HAYVANCILIK BÖLGESİ (HAY-KENT) PROJESİ

Akdoğan konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Silifke ilçesinde organize hayvancılık bölgesine ilişkin ilk adımları atmaya çalışıyoruz. Bu bölgede neler yapılmış, ne yapılabilir, bundan sonra ne olması gerekir, insanların daha iyi çalışması, daha çok para kazanabilmesi, veriminin daha çok artırabilmesi  için neler olması gerekir bu konuda çalışmalar yapmaktayız. Bizde bölgemizde ne yapabiliriz, insanlara nasıl yardımcı olabiliriz diye çalışıyoruz, Silifke kalkınmasının büyük bir bölümünü tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır.  İlçe merkezinde çok sayıda büyük ve küçük baş hayvan yetiştiricisi faaliyet göstermektedir. Büyükbaş hayvan varlığımız Silifke’ de 11,500. Günlük çiğ süt üretimimiz ise ton olarak 60 ton,  Kooperatif olarak şehir merkezinde bulunan ahırları  ilçe kenarlarında belirlenen bir merkeze toplayarak hem Silifke’ yi  bunun getirdiği sorunlardan kurtarıp daha  çağdaş bir görünüme kavuşturmak,  hem de üreticiyi daha kaliteli et ve süt üretimine teşvik ederek kazançlarını arttırmak istiyoruz.

TOKİ TARAFINDAN YAPILACAK

Bu amaçlarla hazırladığımız projemiz;  Hayvancılık Kenti yani  ”HAY-KENT”  daha önce hiçbir il ve ilçe de uygulanmamış.  Tamamen üretici yararına ve şehir kalkınması adına HAY-KENT projesinin hayata geçirilmesi için Silifke Kaymakamlığı ile çalışmalara başladık. Ahırlar yapılması için TOKİ ile görüştük. Çiftlik 2 ile 5 dönüm arası arazi üzerine kurulacak 1 ve 2 katlı bakıcı evleri mevcut olacak. Et ve süt ürünlerinin en kaliteli ve çağın teknolojisi ile hijyen kurallarına uygun üretilebilmesi için dünya standartlarında ahırlar hazırlıyoruz. İçinde son model hayvancılık sistemlerinin kurulacağı, ortak kullanıma açık olan süt soğutucu makinelerin bulunacağı Organize hayvancılık bölgesi toplam 22 bin 500 baş hayvan kapasiteli olacak.  Çiftlikte; süt sağım odaları, çipli sistemle hayvan besleme sistemi,  Kaşağı sistemi, gübre sıyırıcı sistemi, buzağı büyütme kulübeleri, yarı açık hayvan dolaşma alanları olacaktır.

GÜNLÜK 200 TON SÜT ÜRETİLEBİLECEK

Günde 200 ton sütün üretilebileceği Organize hayvancılık projemizle; hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar daha verimli ve kaliteli ürünler ürettiği için kar elde edebilecekler. Yakın zamanda yapımına başlayıp talep eden vatandaşların hizmetine en makul fiyatlarda sunacağız.  HAY-KENT projemiz ilçemizin tarım ve havancılığına büyük katkı sağlayacak. İlçe merkezinde ahırlarda hayvancılıkla uğraşan vatandaşların yoğun ilgisi şunu gösterdi ki ; 22 bin 500 hayvan kapasitemiz gelecek yıllarda daha da artacak. 25 milyon Türk lirasına mal olacak projenin gerçekleşmesi halinde; çalışmamız diğer il ve ilçelere örnek olacak. Köyden kente değil kentten köye göçler başlayacak. Silifkemiz Türkiye`de örnek bir projeye ev sahipliği yapacaktır. Her şey inanmakla başlar, emekle gerçekleşir. Temelinde inancınız varsa yapılamayacak hiç bir şey yoktur” dedi.

Proje başvurusu için belirlenecek olan kısa zaman diliminde başvuruların alınacağını, proje başladıktan sonra yeni üyelerin kabulünün yapılmayacağının altını çizen Başkan Akdoğan, “Bu nedenle başlasın sonra dahil olurum düşüncesinde olanlar projeye katılmak için geç kalmış olacaklardır. Başvuruların sonunda belirlenen kapasite Toki yetkililerine sunulacak ve ona göre ihalesi yapılacaktır. Yani açıklanacak olan süreyi geçmemesi önemle duyurulur.

 Arıca sadece ortak değil yatırım olarak düşünenler de bu projeden faydalanabileceklerinin altını çizen Başkan Akdoğan, “İistenirse hayvanlarını alıp bakımı ve ihtiyaçları karşılandıktan sonra elde edilecek gelir banka hesaplarına yatırılacaktır. Böylelikle kendilerine ayrı bir gelir kapısı elde etmiş olacaklardır” dedi.

Devletin desteğini her şekilde yanınızda göreceksiniz

 Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir ise, projeyi ilk kez kendisine anlatan ersin Akdoğan’ı tebrik ettiğini ve kendisinin de heyecanlandığını belirterek, “Çünkü Silifke’nin tanıtıma ihtiyacı olmayan bir yoğurdu var ve bu proje sonunda adı var kendisi bulunmayan yoğundu gerektiği yeri alacaktır” dedi.

Ayrıca Silifke halkının et ve süt besiciliğinde küçümsenmeyecek kadar becerikli olduğunu ve iklim şartlarının da buna elverişli olduğunu belirten Kaymakam Cinbir, “proje ilk geldiğinde şer şekilde projenin yanında, arkasında, önünde, neresinde olmamız gerekse olmaya varız dedim. Gerek devletimiz gerekse hükümetimizin bu konuda ki tutumu zaten belli. Bizde hükümetimizin tarımı ve hayvancılığı geliştirme konusundaki desteklerine güvenerek ve devletin en yetkili kişisi olarak üzerime düşün her şeyi yapacağımdan emin olun dedim. Kaynaklarını en doğru şekilde yardımda bulunmak istedik ve projeye dahil olduk.  Ben devletin vereceği destekleri ihtiyaç dahilinde destek olacağıma söz veriyorum. Silifke’de 11 bin 500 baş hayvandan günlük  60 ton süt alınmakta . Proje sonunda bu 200 tona yükselecek. Bu gerek sizler gerekse bizler için çok güzel bir rakam olacaktır” dedi.

Başvuruların öneminin altını çizen Kaymakam Cinbir, “Başvurularınız çok önemli ve başvuru sayısı da öyle. Çünkü yer kapasitesi ona göre belirlenecek. Ne kadar yere ihtiyaç duyulacak bizlerde o yönde araştırma yapacağız. Bulanan yer ve kişi sayısına göre bildirdiğimiz durum sonucunda Türkiye’de kendini alanında kanıtlamış olan Toki ‘de ihaleye çıkacak. Projenin kısa zamanda hayata geçmesi için sizler kadar bende heyecanlıyım. Hepimize hayırlı olsun” dedi.

 Toplantıya, AK Parti Silifke İlçe Başkanı Mustafa Çetin,  Silifke Ticaret Odası Başkanı Nurettin Kaynar, Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, İlçe tarım müdürü Yusuf Gün,  Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Çiftçi, kurum amirleri daire müdürleri,  sulama birliği başkanları, et ve süt besiciliği yapan vatandaşlar ve konuyu merak edenler katıldı.

 















Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36