İflas eden esnafa “İşsizlik Maaşı”

İflas eden esnafa “İşsizlik Maaşı”

İflas eden esnafa “İşsizlik Maaşı”

Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer; ilgili bakanlıklar nezdinde uzun süredir yaptıkları girişimlerin meyvesini verdiğini belirterek; ülkede yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle iflas eden yada işyerlerini kapatan esnaf sanatkarların kayıplarını telafi etmek üzere Ahilik Sigorta Fonu kurulacağı müjdesi verdi.

 Başkan Dinçer konu ile ilgili yaptığı açıklamasında; 4-b (Bağ-Kur) statüsünde çalışan esnaf ve sanatkarlara 4-a (SSK) kapsamında çalışan sigortalılarda olduğu gibi bir işsizlik fonu yada ahilik fonu kurulması yönünde Bakanlık nezdinde yaptıkları çalışmalarda son aşamaya geldiklerini söyledi. Dinçer, “ 4-b statüsünde çalışan ve ülkede yaşanan ekonomik krizler nedeniyle iflas eden yada işyerlerini kapatan esnaf sanatkarlarımızın sosyal güvenlik şemsiyesince korunması yönündeki taleplerimizi yıllardır ilgili bakanlıklara taşıdık ve nihayet taleplerimize ilgili bakanlıklarca yanıt geldi. Talebimiz doğrultusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı; SGK, Hazine ve İş-Kur tarafından yürütülen çalışmalar sonucu Ahilik Sigorta fonu kanun taslağı hazırlandı “ dedi.

Başkan Dinçer, “işsizlik sigortası fonuna benzer sistemin kurulması esasına dayanan taslağa göre; ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefiyeti olanlar, Gelir vergisinden muaf olup ancak esnaf sicile kayıtlı olan esnaf sanatkarlarımızın faaliyetlerini bırakması, kayıtlı oldukları tüm işletmelerin terkini yapmaları ve iflas kararı alarak sigortalılığını sonlandırmaları halinde Ahilik Sigorta Fonuna işsizlik maaşı için başvurabilecek” diye konuştu.

Başkan Dinçer, söz konusu taslakta yer alan bilgilere göre fondan yararlanmak isteyenlerin taşıması gereken özellikleri ise şu şekilde sıraladı. “Fondan son 3 yılda ez 600 gün ahilik sigortası primi ödeyenler yararlanabilecek.  Prim borcu bulunan sigortalılar için ise sigortalı en az 60 gün prim ödeme şartı ile sigortanın sona erdiği tarihten itibaren geriye doğru en fazla 90 güne kadar prim borçları merkezi bütçeden karşılanarak ahilik sigortası fonundan ahilik ödeneği bağlanacak. Ahilik sigortalıları için sigortalığın sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan son 3 yıl içinde 60 gün faaliyetini sürdüren ve ahilik sigorta primi ödemiş olanlara 180 gün; 900 gün faaliyetini sürdüren ve ahilik sigorta primini ödemiş olanlara 240 gün; 1080 gün faaliyetini sürdüren ve ahilik sigorta primini ödemiş olanlara 300 gün süreyle ahilik ödeneği verilecek. Ahilik ödeneğin aylık miktarı brüt asgari ücretin yüzde 40’ından az, yüzde 80’ inden fazla olmayacak.

Fona katılım zorunlu olacak. Fona sigortalıların prime esas aylık kazançlarından yüzde 2-3 oranında pay ayrılacak . Yani esnafımız ayda 30-60 TL arası fon katılım payı ödeyecek. Ayrıca devlet yüzde 1 katkı sağlayacak.  Sigortalılara son 4 aylık ortalama kazancının yüzde 40 oranında ortalama aylık verilecek. Ahilik ödeneği alan sigortalılara ödeme süresince sağlık hizmetleri de verilecek”

Başkan Dinçer, fonun iş kur ca yürütüleceğini ve primlerin SGK tarafından toplanacağını kaydederken,  işyerinin alt üst soya muazzalı olarak yapılan devirlerde (Hileli iflas durumunda)  ödemeler ve sağlık giderlerinin yasal faiziyle geri alınacağını sözlerine ekledi.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36