Sanayi Üretimindeki Desteklemeye Devam Ediyor

Sanayi Üretimindeki Desteklemeye Devam Ediyor

Sanayi Üretimindeki Desteklemeye Devam Ediyor

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan,"Beklentilerin üzerinde büyüme gösteren sanayi üretimi, Aralık ayında yüzde 8,7 artış ile aynı dönem itibarıyla son yedi yılın en yüksek artış oranına ulaşmıştır. 2017 yılında ortalama artış yüzde 6,3 olup, bu oran son altı yılın en yüksek ortalaması olmuştur.

 

2017 yılının son çeyreğinde sanayide üretim yüzde 7,8, imalat sanayiinde üretim yüzde 8 oranında artmıştır. Bu rakamlar, yüzde 7’nin üzerinde bir büyüme beklediğimiz 2017 yılı için güçlü bir altyapı oluşturmuştur. 

Alt kalemlere bakıldığında Aralık ayında tüm ana sanayi gruplarında üretim artışı gerçekleşmiştir. Bu kapsamda, sermaye malı üretimi yüzde 10,7, ara malı üretimi yüzde 13,9 ve dayanıksız tüketim malı üretimi yüzde 5,4 oranında artmıştır.

 Buna göre yılın son çeyreğinde sermaye malı üretimi yüzde 11,8, ara malı üretimi yüzde 9,3 oranında yükselmiştir. Sanayi üretiminde gözlenen bu güçlü ivme, 2018 yılı büyüme beklentilerini yukarı çekmektedir. 

 İmalat sanayiinde üretim Aralık ayında yüzde 8,9 artmıştır. Alt sektörlerde ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre; makine-teçhizat ürünleri üretimi yüzde 16,1, ana metal sanayi üretimi yüzde 12,1, giyim eşyaları imalatı yüzde 11,5, tekstil ürünleri imalatı yüzde 10,3, gıda ürünleri imalatı yüzde 10,2, mobilya imalatı yüzde 8,8 ve motorlu kara taşıtı imalatı yüzde 6,1 artış göstermiştir. Sanayi sektörümüz için önem arz eden bu sektörlerdeki yüksek üretim artışları, son çeyrekte yatırım eğilimi artışını belirgin bir şekilde ortaya koymuştur.

 Yatırım eğilimini ortaya koyan diğer önemli bir gösterge, kapasite kullanım oranlarındaki artıştır. Nitekim Aralık ayında Kapasite Kullanım Oranı yüzde 79 ve Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 54,9 ile yüksek seviyesini korumuştur. 

Yıllık olarak Kapasite Kullanım Oranı 2017 yılında yüzde 78,5 seviyesine ulaşmıştır. Bu oran son 9 yılın en yükseğidir. PMI ise yıllık olarak 52,8 ile 2011 sonrasında en yüksek düzeye ulaşmıştır. Bu göstergeler önümüzdeki dönemde yeni yatırımların en önemli habercisidir. Bu da üretimin, ihracatın ve istihdamın artmasında temel rolü oynayacaktır. 

Güçlü ekonomimiz, reel sektörümüzün dinamizmi ile emin adımlarla yoluna devam edecektir. 2017 yıllık büyüme hızının yüzde 7’nin üzerinde gerçekleşmesini ve 2018 yılına da güçlü bir giriş yapmasını bekliyoruz. Türkiye ekonomisi iç ve dış tüm olumsuz algı operasyonlarına rağmen, güçlü ve kararlı bir şekilde yoluna devam etmektedir."

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36