SİLİFKE'DE ARAZİLERE HAYAT VEREN BİRLİK

SİLİFKE'DE ARAZİLERE HAYAT VEREN BİRLİK

SİLİFKE'DE  ARAZİLERE HAYAT VEREN BİRLİK

Silifke Sulama Birliği, Sulama Kanalları İle Tarım Arazisi Su İle Hayat Veriyor

 HABER: ATİKE CEYLAN

Silifke Sulama Birliği 50 bin dönüm tarım arazisine can veriyor Gece gündüz demeden çiftçilerine hizmet vermek için çalışan Silifke Sulama Birliği, 12 personeli ve araç filosu ile gece gündüz demeden hizmet veriyor Kanal temizliği, servis yollarına bakım  ve yol açma, tıkanan kanalları temizleme gibi temel görevleri bulunan sulama birliği, 3 üyesine temiz ve hızlı su ulaştırmak için çalışıyor. Ayrıca çilek sezonunun açılmasıyla birlikte Sulama Birliğinin servis yolu ve yol açma çalışmaları da hız kazandı. Son iki yılda 60 km’lik stabilize yol, Mersin Büyükşehir Belediyesinin de katkılarıyla 120 km’lik servis yollarını yapan Sulama Birliği her geçen gün kendini yeniliyor. 3 bin üyesinin bulunduğu birliğin 4 yıldır Başkanlık görevini yürüten Silifke Sulama Birliği Başkanı Mehmet Yaşan Doğdu, “Yılda üç kez temizliğini yaptığımız kanallarda sulama sezonuyla birlikte temizlik çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca kanallarda bakım ve tahliye kanallarında temizliğimiz bitti. 85 kilometrelik isaliye, ana kanal ve yedek kanal temizlikleri de yapılmakta. 61 km’lik boşaltma-tahliye kanalının kanal temizliği yapıldı. Paletli sallama ekskavatör ile kış sezonu girmeden genel temizliklerimiz yapılmıştı.

KANALA ATILAN ÇÖPLER BİZİ VE ÇİFTÇİYİ ZORA SOKUYOR

 Kanalları sık sık temizlemek zorunda kalıyoruz, çünkü Göksu ırmağından direk su aldığımız için ırmaktan gelen alüvyonlar ve busubatlı sular kanallarda tortu oluşturuyor. Böyle olunca da hem suyun akışı engelleniyor hem de temiz suyun akışı engellenmiş oluyor. Ayrıca kanallara atılan atıklar sadece bizleri zor duruma sökmakla kalmıyor gelecek nesiller için doğanın yok olmasına neden oluyor. Zirai atıklar, pet şişeler, çocuk bezleri, hayvan leşleri gibi aklınıza glecek olan bütün atıklar sulama kanalarının içinde geziyor. Sık sık temizlik yapmamıza ve uyarı levhaları koymamıza rağmen bunun önüne geçemiyoruz. Buradan halkı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.

LÜTFEN ÇOCUKLARIMIZI KANALLARDAN UZAK TUTALIM

Yaz mevsimine girdiğimiz bu günlerde birliğimiz tarafından gerekli uyarı levhalarını yazmamıza rağmen çocukların kanallara girmesini engelleyemiyoruz. Bu konuda bizlerin duyarlılığı kadar ailelerinde evlatlarına sahip çıkması gereklidir. Her yıl istemeden de olsa çocuklar kan8allara giriyor ve bazen sonuçlar ölüme kadar gidebiliyor. Bu sadece bizim değil bütün bölgenin sorunu halini aldı. En büyük sorumluluk velilerin lütfen çocuklarımıza sahip çıkalım. Onların kanallarda serinlemesine izin vermeyelim. Gören vatandaşlar ise durumu gerekli mercilere bildirirse en azından olumsuz sonuçlar doğurmadan engellemiş oluruz.

SİLİFKE OVASI SULAMA ŞEBEKESİ HAKKIN”DA

Silifke Ovası sulaması Tesislerinin işletme ve bakımını devir almış olan Silifke Sulama Birliği Sağ Sahilde bulunan 50 bin dönüm arazinin sulama, işletme ve bakımını üstlenmektedir. Sulama tesislerimiz 1958 yılında işletmeye açılmıştır. Göksu Nehrinin getirdiği alüvyonlardan oluşan ovada zengin üretim potansiyeli mevcut olduğundan, bitki deseni ve tarım tekniği sürekli değişmektedir. Narenciye, sebze, yerfıstığı, susam üretimi geçmiş yıllarda ön planda yer alırken günümüzde ekonomik getirisi daha fazla olan çilek ve nar yönünde değişmiştir. Bu gelişme ile birlikte sulama tekniğin de damla sulama yönünde değişime uğramıştır; Ayrıca bölgemizde sera ve örtü altı ekimler çoğalmış olup, yılın 12 ayı çiftçilerimizin sulama ihtiyacını gidermekteyiz. Ancak bu olumlu gelişmelere sulama   tesislerimiz destek çıkmadığı gibi engel olur bir hale gelmiştir. Şöyle ki tesisler ekonomik ömrünü doldurduğundan görev yapamaz hale gelmiş, kanal sonunda bulunan çiftçiye su iletmek  imkansız hale gelmiştir. % 90 damlama sulamanın yaygınlaştığı bir durumda, enerji maliyeti önemli bir gider olarak yer almaktadır. Ayrıca çökeltme yapmadan, regülatörden direkt olarak alınan su damlama sistemlerini tıklayarak, üreticiye ek bir maliyet getirmektedir. Bu yüzden, yılda üç ürünün yetiştirdiği Silifke Ovası Sulamasında yukarıda sayılan olumsuzlukların ortadan kaldırılması için; cazibe sulama yönteminin kullanıldığı tesislerin, su kaynağı Kayrak tepe Barajı olan alçak basınçlı kapalı sistem sulamaya dönüştürülmesi gerekmektedir. Böylece üreticilerin modern sulamada kullandıkları enerji girdi ve işletme masrafları ortadan kalkmış olacaktır. Ayrıca tesislerdeki tahribatlardan dolayı aşrı su kullanımı, beraberinde ortaya çıkan taban suyu problem ve rusubat temizlik masrafı sıfırlanmış olacaktır. Barajın yapılması halinde Göksu Nehri taşkın alan sınırları değiştirilebilir ve bu amaçla Göksu Nehri sağ ve sol sahilinde çevre tanzimi, peyzaj ve rekreasyon çalışmaları yapılma imkanı bulur. Kayraktepe barajının yapılması halinde enerji, sulama taşkın sorularına çözüm bulması yanında Göksu Nehrinden yararlanma kapasitesi de artacaktır. Kayrak Tepe Barajı ile ilgili Dsi”nin yetkili birimleri , Kayraktepe Barajının Projesinin yenilendiğinin , 2012 yılının da yenileme projesi ihalesi yapıldığı ve 2014 yılında yenileme projesi bitiminden sonra Dsi”nin yetkili birimleri yenilenen projenin onaylanmasın dan sonra Kayraktepe baraj ihalesinin ihaleye çıkarılacağını biliyoruz.”. dedi.



 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36