Silifke Tarımının Yıldızı Kadınlar Sayesinde Parlıyor

Silifke Tarımının Yıldızı Kadınlar Sayesinde Parlıyor

Silifke Tarımının Yıldızı Kadınlar Sayesinde Parlıyor

 

Türkiye’de önemli bir tarım potansiyeline sahip olan ve her mevsim çeşitli meyve sebzenin ilk hasadının yapıldığı Silifke’de tarımın yükünü kadınlar çekiyor. Silifkeli tarım işçisi kadınlar tarımın yıldızının parlamasında en büyük etken.

Türkiye’de önemli bir tarım potansiyeline sahip olan ve her mevsim çeşitli meyve sebzenin ilk hasadının yapıldığı Silifke’de tarımın yükünü kadınlar çekiyor. Silifkeli tarım işçisi kadınlar tarımın yıldızının parlamasında en büyük etken. 

Yeni Tarım sezonu ile birlikte tarlalarda, bağlarda, bahçelerde hareketlilik başladı. Silifke ve bölge ekonomisinin can damarı olan tarım ürünleri tezgahlarda yerini almaya başladı. Diğer taraftan tarlalarda Çilekten eriğe birbirinden lezzetli meyve ve sebzenin Türk halkıyla buluşmasında tarım işçilerinin rolü tartışılmazken, kadınların tarımdaki yeri ve önemi her geçen gün daha da artıyor.

Ürünlerin tarlaya ekiminden hasat edilmesine ve paketlenip yurt içi ve yurt dışına gönderilmesine kadar olan süreçte çalışanların çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor.

Çilek, limon, nar, üzüm, kayısı, domates, bakla, keçi boynuzu, Antep fıstığı, kavun, böğürtlen, incir, zeytin gibi yılın her mevsimi çeşitli meyve sebze üretimi yapılan Silifke’de, ürünlerin ekiminden bakımına, hasadından paketlenmesine kadar olan bütün işlemlerde kadın işçilerin emeği büyük.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can,  Silifke’nin meyve ve sebze cenneti olduğunu, bu ürünlerin ekiminden hasadına kadar yapılan çalışmalarda kadın işçilerin emeğinin çok büyük olduğunu kaydetti.

Her ürünün ekiminde, bakımında, hasadında ve paketlenmesindeki en büyük yükün kadın işçilerin omuzlarında olduğunu ifade eden Can, “Kadın işçilerimiz yazın çilek ekimi, bakımında, kayısı, Antep fıstığı gibi ürünlerin toplanmasında kışın ise limon başta olmak üzere çeşitli ürünlerin hasadında ve paketlenmesinde çalışıyorlar. Her ürünün gerek dikimi, gerek bakımı, gerekse hasat ve paketlenmesinde ise yaklaşık 10 bin civarında kadın işçilerimiz çalışmaktadır. Böylelikle kadınlarımız aile bütçelerine de büyük katkı sağlıyorlar” dedi.

Silifke ve yöresinde kadın elinin sadece ev işleri ve çocuk bakımında değil, tarımda da elinin olduğunu vurgulayan Can, “Kadınlarımız yeri geldiği zaman evinin kadını, çocuğunu anası, yeri geldiği zaman da bağ, bahçe ve tarlada tarım işçisi. Yani kadın elinin değmediği hiçbir yer yok” dedi.

1992 yılından buyana Silifke Ziraat Odası Başkanlığı görevini yürüttüğünü hatırlatan Can, “Türk kadını her alanda çok başarılıdır. Yeri geldiğinde iyi bir yönetici, yeri geldiğinde iyi bir anne ve eş konumundadır” dedi.

Kendisinin de bir çiftçi kadın olarak oda başkanlığı görevini layıkıyla yerine getirmeye çalıştığını belirten Can, “Oda başkanlığı görevine ilk talip olup bu göreve geldiğimde tarım konusunda kadından yönetici mi olurmuş eleştirileriyle karşı karşıya kalma endişesi duymuştum. Göreve ilk başladığım zamanlarda mutlaka beni eleştirenler olmuştur. Ancak görevimi en iyi şekilde yapıp hem kendim bu endişeden kurtuldum, hem de insanların yöneticilik konusunda kadınların da başarılı olabileceğini gösterdim” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36