Zeytin, üreticiyi güldürdü

Türkiye'de ilk zeytin hasadının gerçekleştirildiği Mersin'in Mut ilçesinde bu yıl 168 bin ton zeytin, 25 bin ton da zeytinyağı rekoltesi gerçekleşti.

Zeytin, üreticiyi güldürdü

Ege Bölgesi'nde üründe verim ve kalite sorunu yaşanırken, Mut'a zeytin dalında satılırken zeytin ve zeytinyağı fiyatları da geçen yıllara göre iki katına çıktı. Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin yüzde 10'unu tek başına Mut'un karşıladığını ifade eden Mut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş, "Yüksek verim nedeniyle bu yıl zeytin ve zeytinyağı fiyatları iki katına yükseldi. Dünyada zeytin hasadının en erken yapıldığı bölge olan Mersin'in Mut ilçesinde bu yıl iklim şartları nedeniyle haşere ya da zararlı problemi de yaşanmadı. Zeytin fiyatlarının 3 ila 7 lira arasında alıcı bulurken fabrikalardan sızma zeytinyağı ise 18 ila 20 lira arasında alıcı bulmaya devam ediyor" dedi.

Bu yıl rekoltenin yüzde 30'nun yağlığa yüzde 70'inin de sofralık olarak değerlendirildiğini ifade eden Abaş, "2015 yılında 25 bin ton zeytinyağı ve 168 bin ton da zeytin rekoltesine ulaşıldı. Ege'de yokluk dönemi yaşanırken, Mut'ta varlık dönemi yaşandı. Dolayısıyla bu yıl zeytin ve zeytinyağında çiftçi emeğinin karşılığını fazlasıyla aldı diyebiliriz" şeklinde konuştu.

Mut'ta 17 adet zeytinyağı fabrikası bulunduğunu söyleyen Abaş, "Bu işletmeler geçen yıl zeytinyağını 11 ila 13 liradan sattı. Bu yıl ise fabrika çıkışı zeytinyağının litre fiyatı 18 ila 20 lira arasında alıcı buldu. Geçen yıl 1 ila 1,50 liradan alıcı bulan zeytin fiyatları ise bu yıl 3 ila 7 liradan alıcı buldu. Ayrıca yağlık zeytin geçen yıl 50 kuruşa satılırken bu yıl ise 1,75 lira ile 2 lira arasında alıcı buldu" şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36