Alevi Kültür Dernekleri Silifke Şubesi’nin düzenlediği 10. Aşure Etkinliği 14 Ekim cumartesi günü yapıldı. Etkinliğe Kaymakam Şevket Cinbir, Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut, ALEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ GENEL MERKEZİ Akdeniz Bölge Temsilcisi ALİ Özveren, Mersin Cem evi inanç kurulu başkanı Erdoğan Sevin Dede, CHP İlçe Başkanı Bünyamin Uçar, AKP İlçe Başkanı Mustafa Çetin, MHP İlçe Yönetimi, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği Başkanı Av. Harika Levent, Poyraz Doğa Gezginleri Derneği Başkanı Ümit Halit Üçyıldız , KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri, Kızılay Derneği Şube Başkanı Mustafa Beceren, Mersin’den siyasetçi ALİ Kırbıyık, MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, meclis üyeleri ve 1000’e yakın canın katıldığı etkinlik Erdoğan Sevin Dedenin hayırlı duası ile başladı.

 

Dernek Başkanı Celal Necati Üçyıldız’ın açış konuşmasını, Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut, Kaymakam Şevket Cinbir’in konuşmaları takip etti. Silifke’ye yapılması planlanan Cem evi projesi ile ilgili olarak Belediye Başkan Yrd. Esen Tuba Tol bilgi verdi. Samah grubunun Kırtıl ve Kırklar samahı dönmesindan sonra da hazırlanan aşureler dağıtıldı. Halk Aşığı ALİ Seyit Dede’nin çalıp söylediği nefesler ile son buldu.

 

Sunuculuğunu Mine Özel in yaptığı etkinlikte yaptığım konuşmayı sizler ile paylaşmak istedim.

 

“ALEVİ erkanında, HAK MUHAMMET ALİ ÜÇLEMESİ VARDIR. Bir işe başlanırken Ya Allah, Ya Muhammet Ya Ali denir. Beşleme dediğimizde Muhammet Mustafa, Şahım Ali, Fatma Ana, Şahım Hasan, Şahım Hüseyin tanımlanır. Yediler deyince Muhammet Mustafa, Hatice ana, Fatma ana, Şahım Hasan, Şahım Hüseyin, Selmani farisi tanımlanır.

On iki imamlar deyince, 1. İmam Ali, 2. İmam Hasan, 3. İmam Hüseyin, 4. İmam Zeynel Abidin, 5. İmam Muhammed Bakır, 6. İmam Caferi Sadık, 7. İmam Musayı Kazım, 8. İmam Aliyul Tali, 9. İmam Muhammed Taki, 10. İmam Aliyul Naki, 11. İmam Hasan ül askeri, 12. İmam Muhaammet Mehdi’dir.

 

İMAMLARIN ATASI FATIMATI ZEHRA

 

Peygamberimiz Muhammet Mustafa’nın Hatice’den olma biricik kızı. Şahım Ali’nin sevgili eşi, Hasan ile Hüseyin’in anneleri. Çok genç yaşta daha 26 yaşında hakka yürümüştür. Çok çile çekmiştir. Güzel ahlaklı, yüzü pek beyaz ve parlak olduğundan, Zehra, bütün erkeklerden çekinen, ibadete düşkün, namuslu ve çok temiz kadın anlamında ona Betül adı verildi. Rivayet olunur ki, İsa’nın annesi Meryem’in de diğer adı : Betül’dür.

 

Daha 15 yaşına gelmeden onu babasından çok isteyen oldu. Halife Ebubekir, Halife Ömer istedi. Ama o kimseye rızalık göstermedi. Sonra Amca Oğlu Ali isteyince kabul etti. Başlık olarak 480 dirhem gümüş istendi. O da bu verilen nehir /ya da başlığı Şahım Ali’ye düğün masrafları yapmak üzere iade etti.

Hasan, Hüseyin, Zeynep, Ümmü Gülsüm adlı çocukları olmuş, Muhsin adlı erkek çocuğunu ise evine yapılan bir baskın sonucu kaybetmiştir.

 

Fatmana ile ilgili olarak Babası Muhammet Mustafa der ki :

“ Allahın emri ile bir melek indi. Bana şöyle müjdeledi : HASAN İLE HÜSEYİN CENNET GENÇLERİNİN EFENDİLERİDİR. FATMA DA CENNET KADINLARININ HANIMEFENDİSİDİR. “

6. İmam Caferi Sadık ise :

“Yüce Allah, kadınların dördünü seçmiş ve üstün kılmıştır. MERYEM, ASİYE, HATİCE VE FATMA .”

Babası Muhammet Mustafa hakka yürüyünce, 26 yaşında, 6 ay sonra o da ardından Hakka yürümüştür.

 

Babası hakka yürüyünce, babasının ona miras bıraktığı hurmalığı, Halife Ebu Bekir el koyarak tek mirasçısı Fatma Ana’ya vermemek için hazineye irat kaydetmiştir. Hem babasının ölümü, hem de bu yapılan haksızlığa dayanamamış, genç yaşta hakka yürümüştür.

 

Daha sonra Halife Ömer, bu hurmalığı Fatma Ananın çocukları Hasan, Hüseyin’e vermek istemiş. Bu kez babaları Şahım Ali bunu kabul etmemiştir.

Fatmana babasının mirası verilmeyince bir konuşma yapar.

 

“ Bizim Peygamberden miras alamayacağımıza mı inanıyorsunuz, yoksa cahiliye hükmünü mü arıyorsunuz?

Kesin bilgiye inanan bir topluluk için, hükmü Allahım hükmünden daha güzel olan kimdir?

Ben Resullahın kızı değil miyim?

Yeter artık, ey Müslümanlar! Benim babamın mirasından mahrum bırakılmama nasıl susabiliyor musunuz?

Ey Ebubekir, sen babana varis oluyorsun da, ben babamın mirasçısı olamıyorum. Allahın kitabında böyle şey yazılmış mı?

Yoksa siz Allaha iftira mı ediyorsunuz? Bilerek Allahın kitabını arkanıza attınız. Allahı Tala, Kur’an’da Süleyman, Davut’a mirasçı oldu diye buyurmuyor mu?

Miras konusunda ayetler, size mi mahsustur?

Babam bu ayetlerin hükmünden dışlanmış mıdır?

Siz Kur’an’ı babam ve amcam oğlu Ali’den daha iyi mi biliyorsunuz?

Yoksa size göre ben babamın, dininden değil, başka bir dine mi mensubum?

Ve onun için de mirasçı olamam diye bir iddianız var.

Ey Ebu Bekir hilafet de el koyduğun feedek de senin olsun. Kıyamet gününde görüşelim. O günkü hakem Allahtır. Önder de Muhammet. Ne güzel hakem, ne güzel önder. “

 

Allah ölüleri diriltecektir. Ya Ali, Allah beni sana eş kıldı ki, dünya ve ahirette beraber olalım. Ben senin emrindeyim. Ya Ali cenazeme geceleyin gusül verir, geceleyin kefenler ve gömersin. Hiç kimseye de bildirmezsin. Artık sizleri Allaha ısmarlıyorum. Benim selamımı kıyamete kadar vücuda gelecek olan evlatlarıma iletin. “

 

O hakka yürüyünce, onun vasiyetine göre sırlanmıştır. Alevi inancında Fatma Ana önemlidir. Bir işe başlarken, “ Elimiz Fatma eli olsun “ bir hasta sıvazlanırken, “ Elim Fatmana eli olsun, eyi ol, deva bul “ denir. Samahlarda kadınlar onun için Dar’a durur. O kutsaldır. Alevi inancında kadınların yeri çok önemlidir. Sonra Kadıncık Ana ve analar onun yolundan gitmiştir.

 

Alevi yolunu yürüten Dedelerin eşleri Fatma Anayı temsil eder. Onun için Dede meydan açarken, görgü cemlerinde ana hep yanında olur. Kadınlara yol gösterir.

Burada Fatma Ana örneği ile Alevi inancında kadının yerini göstermek istedik. Kadınlarımızı aşağılamak, onu eşit koşulda görmek istememek, söz, kararda onu dışlamak. Görüyoruz ki günümüz de hala devam ediyor. Bunun islam ile ilgisi yoktur. Olsa olsa, İslamiyet öncesi çöl araplarının, kadına bakış açısının devamıdır.

Kadına değer veren Cumhuriyet yasaları yerinde kalmalı. Kadın haklarının daha ileri gitmesi sağlanmalıdır. Bu sağlanırsa, Fatma Anamız yerinde rahat uyuyacaktır.

Fatma Anamızın şefaati üstünüzden eksik olmasın. Onun eli hep üstünüzde olsun.

Kadınlarımızın elleri ile pişen aşuremizi bu tad ile içelim.

Hizmetlerini hak Muhammet Ali ve Fatma anamız kabul etsin.

Aşk ile.

 

 Kaynakça : On İki İmam ve Kerbela. Sevgi Öz, Yol Yayınları. Ankara.

 

NOT : FOTOGRAFLAR ÜMİT HALİT ÜÇYILDIZ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.