ARAZİLER BÜYÜKŞEHİRLE DEĞERLENİYOR

Mersin tarımı değer kazanıyor

ARAZİLER BÜYÜKŞEHİRLE DEĞERLENİYOR

 

Mersin tarımı değer kazanıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından tarımsal üretime yönelik destekler hız kesmeden devam ederken, 3 yılda 420 bin metreyi aşkın sulama borusu dağıtımı gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, yıl sonuna kadar 515 bin 171 metre sulama borusunu Mersin tarımının hizmetine sunmuş olacak.

Sulama Tesisi, Sulama Havuzu, Sulama Borusu…

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından tarımla geçimini sağlayan binlerce vatandaşın ürettiği ürünün değer kazanması ve çiftçilerinemeğinin karşılığını alabilmesi amacıyla oluşturulan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Mersin tarımının değer kazanması için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bugüne kadar sayısız hibe ve teknik desteğin yanında su depolama havuzu, elektro pompaj sulama tesisi, mevcut boru döşeme ve kaynak yapımı işi kapsamında 25 adet sulama tesisini de tamamlayarak Mersinli üreticinin hizmetine sunan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, 3 yılda 13 ilçede dağıttığı toplam 420 bin 301 metre sulama borusu ile çorak arazilere can suyu kattı. Bunlara ek olarak 2018 yılında 94 bin 870 metre sulama borusunun dağıtıma başlayan Büyükşehir Belediyesi, 3 sulama tesisinin yapımında da ihale aşamasına geldi. Mersin’de tarımsal üreticinin yüzünü güldürmeyi başaran Büyükşehir Belediyesinin 4 yılda dağıtacağı toplam sulama borusu ise 515 bin171 metreye ulaşacak. Bu hizmetlerin karşılığı olarak da daha önce herhangi bir su kaynağı bulunmadığı için kuru tarım yapılan ya da boş bırakılan 161 bin 408 dekar arazide damla sulama sistemine geçilecek.

Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanan destekler kapsamında zeytin, narenciye, kayısı, erik, kiraz, şeftali, muz, incir, nar, elma, badem, domates, salatalık, biber, örtü altı yetiştiriciliği gibi türlerin üretimine başlanmasıyla da köyden kente göçler engellenecek, köylerde yaşayan vatandaşlar, daha kazançlı maddi gelir elde ederek refah seviyesi yükselecek.

 

“Yağmur yağarsa olur, yağmazsa o da olmazdı”

 

Sulama borusu destekleri ile bugüne kadar tarım yapılmayan veya kuru tarım ile ürün elde etmeye çalışırken tüm umutlarını yağmura bağladıklarını aktaran Mut İlçesi Kavaklı Mahalle Muhtarı Mehmet Ecir, “Başta Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz olmak üzere bizlere bu imkânın sunulmasında emeği geçen herkesten Allah bin kere razı olsun. Borularımızın tamamında patlaklar vardı ve artık çürümüştü. Şimdilik 9 bin 626 metre sulama borusu verildi. Ama bizim için bu boruların önemi çok büyük. Köyümüz toprak bakımından kıraç ve kurak bir yapıya sahip. Bu nedenle arazi yapısından dolayı da arpa ekerdik, yağmur yağarsa olur, yağmazsa o da olmazdı. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’ndan ve bizlere sundukları hizmetlerden de çok memnunuz. Allah razı olsun” dedi

Sadece Kavaklı’da 300 aile yararlanacak

Yeni borular sayesinde kaçakların önüne geçileceğini ve sulama hizmetinden 300 ailenin yararlanacağını söyleyen Kavaklı Mahallesi Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Gökçe de “Bize bundan 7-8 sene önce verilen borular iyi durumda değildi ve artık kullanamaz hale gelmiştik. Bizlere bu imkânı sağladılar. 10 kilometreye yakın boru verdiler. Seçimin hemen ardından vereceklerini söylemişlerdi, seçimin ertesi gününde borularımız geldi. Sözlerini de tuttular. Bu borular verilmeden mevcut boruda patlak çoktu ve bu yüzden köylüler arasında da sıkıntılar yaşanıyordu. Yaktığımız elektrik verdiğimiz parayı karşılamıyordu. Bu yüzden biz de muhtarımızla Mersin’e gittik, dilekçemizi verdik. Hemen ardından kendileri geldi, incelediler, ölçüp biçtiler ve sonrasında da borularımızı teslim ettiler. Mahalle sakinleri de o kadar memnun ki herkes daha borular döşenmeden heyecandan gelip gelip bakıyorlar. Bu boruların sayesinde şimdilik 2 bin 500 dönüm arazi sulanacak ve bundan sadece bizim köyümüzde 186 aile yararlanacak. 38 aile de köy dışından bu imkândan faydalanacak. Önceki boruya güvenemediğimiz için fazla abone yapamadık ama bu borulardan sonra 300 üyenin kaydını yapıp daha fazla köylümüzün bu imkândan faydalanmasını sağlayacağız. Bizi devamlı destekliyorlar, Allah hepsinden razı olsun. Şu son 3 senedir baktığımızda ilçemizin tamamına tarımsal manada gelen hizmet çok büyük. O yüzden ne kadar teşekkür etsek azdır” diye konuştu.

Artık Mut’ta üretim zamanı

 Son günlerde yüksek fiyatıyla gündeme gelen patates ve soğan örneği ile suyun önemine işaret eden Kavaklı Mahallesi sakinlerinden Okay Ecir ise “Ben tarımla uğraşıyorum. Vatandaşımız kalkınsın diye bizlere Büyükşehir Belediyesi tarafından sulama borusu gönderildi. Daha önceden köyümüz kıraç olduğu için sulama şansımız yoktu. Traktörlerle, tanklarla ufak ufak sulama yapmaya çalışıyorduk. Daha önceki yıllarda verilen boru bir türlü düzen tutmadı ama bu borularla artık mahallemizde çok şey değişecek. Sayın Burhanettin Kocamaz’a çok teşekkür ederiz. Bundan sonra da bizim bu işin ucundan tutmamız lazım. Ben bu Kavaklı köyünde soğanın, patatesin kilosunu 10 liraya yiyorsam bir yerde bir eksiklik vardır. Ama Allah izin verirse Kavaklı köyü bundan sonra soğanın, patatesin fiyatının düşmesine de yardımcı olacak. Çok geniş ama ekim dikim yapılamayan arazilerimiz var. Üstelik bu topraklar öyle verimli ki; insanı dikseniz sabaha meyve verir. Ama dediğim gibi sulama sıkıntısından dolayı kullanamıyorduk ama artık Burhanettin Kocamaz başkanımızın sayesinde tüm araziler tarıma kazandırılacak” şeklinde konuştu.

Hiç su görmemiş topraklar suyla tanışacak

Dağıtımına başlanan sulama borularından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkürlerini ileten Suçatı Mahalle Muhtarı Ahmet Uysal, “Allah razı olsun her dediğimizi yapıyorlar” sözleriyle memnuniyetlerini ifade ederken “Borular verilmeden sulama yapamıyorduk. Herkes kendi imkânları ile sulama yapmaya çalışıyordu ama kooperatif kanalıyla sulanacak yerler bu boruları bekliyordu. Artık bu borularla 3 bin dönüm arazi sulanacak. Büyükşehir Belediyesi’ne verdikleri hizmetlerden dolayı teşekkür ederiz. Çok memnunuz” sona eren su özlemi ile mahallelerinde artık herkesin kazanacağını ifade etti.

Suçatı Sulama Kooperatifi Başkanı İlhan Uzar da Mut’ta hiç su görmemiş toprakların Büyükşehir Belediyesi sayesinde suyla tanışacağına değinerek, “Havuz sistemi çok güzel bir sistem. Bu projeyi faaliyete geçirdiğimizde üyemiz olan 78 kişi burada hiç su görmemiş topraklara su verecek. Daha verimli bir köy haline geleceğiz. Suçatı’da artık sulama sıkıntısı olmayacak. Belli çıtayı aştık ve artık bu imkan çok rahat bir şekilde insanlara uzanacak. Ana hatlardan uzak kalan çiftçilerimize bu borularla su vereceğiz ve daha verimli bir sulama yapacağız. Su herşey demek. Sayın Başkanımız Burhanettin Kocamaz’ın ellerinden öpüyoruz, iyi ki böyle bir başkanımız var” dedi.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36