BALIKÇILAR EYLEM YAPTI

BALIKÇILAR EYLEM YAPTI

BALIKÇILAR EYLEM YAPTI

Orfoz balığına avlanma yasağına balıkçılardan tepki

 

 HABER: ATİKE CEYLAN

 

Mersin’in Silifke İlçesinde Yeşilovacık Su ürünleri Kooperatif Üyeleri ile Taşucu Balıkçılık Kooperatif üyeleri Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 4 yıl boyunca orfoz balığına getirdiği avlanma yasağını protesto ettiler.

Taşucu Balıkçı Barınağı önünde ellerinde ekmek ve ekmek teknelerinin önünde yasaklanmanın yanlış bir karar olduğunu savunan balıkçılar, “Yıllardır ekmeklerini kazandıkları balıkçılıkta en büyük getiri kaynakları olduğunu söyledikleri orfoz balığının avlanma yasağının kaldırılmasını istediler.

Yeşilovacık Su ürünleri Kooperatif Başkanı Mutlu Yetkin, “Orfoz balığının avlanması, toplanması, gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satılması Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği karar gereğince yasaklandı. 1 Eylül'de başlayıp 31 Ağustos 2020'ye kadar uygulanacağı belirtiliyor. Yani 4 yıl boyunca avlanma yapılamayacak.  Bu biz balıkçılar için çok büyük bir geçim sıkıntısı demektir. Burada binlerce insan balıkçılıktan geçimini kazanır ve her balıkçı teknesinde mutlaka lagos sepeti bulunur, Balıkların çoğunluğu lagostan geçimini sağlar” dedi

Başkan Yetkin, “Lagos balığı bir akım balığıdır, yerli balık değildir. Bu lagos balığı burada yakalanmasa öteki ülkelere geçiş yapıyor, orda yakalanacak. Lagos balığı bu bölgeyle özleşmiş bir balıktır. Yani derinlik mevcut değil her yerde çıkabilir.  Adıyla ünlenmiş işletmelerimiz var insanlar sadece lagos balığı yemek için buralara geliyorlar. Bu alanda gelen müşterinin  %80’ logos için geliyor. Yani  sadece bizim bu bölgede değil Ege’ye kadar tüm lokantalarla özleşmiş bir balık. Bizler araştırılmadan yapılmış bir karar olduğunu düşünüyoruz. Bu hatanın düzeltilmesini bir an önce istiyoruz” dedi.

Taşucu Balıkçı Kooperatif Başkanı Akyatan ise,  “Bu balığın ana vatanı doğu Akdeniz’dir. Bu türle ilgili bir yasak getirildi, gereksiz bir yasak. Niye diye sorarsanız. Yani bu türle ilgili bir sıkıntı yok buna benzeyen başka türle ilgili sıkıntılar var. Nesilleri bitme noktasında onlara bizde karşıyız. Yasak olsun. Ama lagosla ilgili hiçbir sıkıntı yok. Aksine ben arttığını gözlemledim yıllar içerisinde. Ve bölgemizde birçok insan bu balığı avlayarak geçimini sağlıyor. Bu yasağın sürmesi devam etmesi demek, küçük balıkçının sonunun gelmesi demek, bölgemiz adına konuşuyorum. Başka denizlerde yasak olabilir, mesela ege bölgesinde bu balık çok yaygın bir balık değil, oradaki balıkçılar ya da Karadeniz de hiç olmayan, lagosun hiç olmadığı bir yerdeki balıkçı bizim adımıza karar veremez. Yani onların baskısıyla bu kararın alındığını düşünüyorum yanlış bir karar. Yetkililere sesleniyorum bir an önce bu yanlıştan dönülmesi lazım. Sadece Taşucu’nda en az 500-600 kişi ailelerimizle birlikte bu işten ekmek yiyoruz. Yakın kasabalar da, köylerde arkadaşlarımız var kooperatiflerimiz var onlardan da bir sürü insan var katılımda bulunan, bu işten ekmek yiyen. Onlarda aynı durumda aynı sıkıntıları yaşıyorlar” dedi.

Balıkçılar ise, “Bazılarımızın bir bazılarımızın iki çocuğu okullarda okuyor. Burada balıkçıların kazançlarının çoğunluğu lagos balığından gelen gelire bağlı. Şimdi bu yasaklanırsa ne yapacağız. Lokantalarda satışı bile yasak. Bu kez insanlar ithal getirecekler o zaman ne yapacağız, ya kaçak avlanma yapılacak yada aç kalınacak. Bu durum biz balıkçıları çok zor duruma söktü. Yetkililerin gelerek burada gerekli araştırmaları yapmalarını ve bu bölgede nesli tükenme tehlikesi olmadıklarını tespit etmelerini istiyoruz” diye konuştular.

 

 

















Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36