BAŞKAN SEÇER: “MERSİN’İN GÜNDEMİNDE AYRIMCILIK YOK”

BAŞKAN SEÇER: “MERSİN’İN GÜNDEMİNDE AYRIMCILIK YOK”

BAŞKAN SEÇER: “MERSİN’İN GÜNDEMİNDE AYRIMCILIK YOK”

 

“KİMSE BANA, ‘ÇOK OY ALDIĞIN YERLERE ÇOK HİZMET, AZ ALDIĞIN YERLERE AZ HİZMET GÖTÜRÜYORSUN’ DİYEMEZ”

“SOSYAL PROJELERLE EZBERLERİ BOZUYORUZ”

“BELEDİYECİLİĞİN SADECE BETON OLMADIĞINI GÖSTERDİK”

“MESKİ BORÇLARINDA 200 MİLYONUN ÜZERİNDE AZALMA SÖZ KONUSU”

Başkan Seçer, 4 televizyon 22 radyonun canlı ortak yayınında 2 yıllık çalışmalarını değerlendirdi. Mersin’de birçok noktaya hizmetin eşit şekilde gittiğini vurgulayan Seçer, “Bizde ayrım gayrım yok. Bir kere Mersin’in gündeminde ayrımcılık yok. Bunu şiddetle reddediyorum. Bunu bir insanlık suçu görürüm. Hiç kimse bana, ‘sen oyu çok aldığın yerlere çok hizmet, az aldığın yerlere az hizmet götürüyorsun’ diyemez” diye konuştu.

Başkan Seçer, 2 yıl içerisinde sosyal proje ve desteklere büyük önem verdiklerini belirterek, “Biz aslında ezber bozuyoruz. Türkiye’de de, dünyada da belediyeciliğin anlamının beton olmadığını, belediyecilik deyince insan olduğunu, insan, doğa ve hayvan odaklı olduğunu anlatmaya çalıştık” dedi.

Tarımdan hayvancılığa, eğitimden kadınlara kadar birçok alanda hayata geçirdikleri ve planladıkları projeleri tek tek anlatan Seçer, kültür-sanat, ulaşım, park bahçelerdeki çalışmalara da değindi. Seçer, MESKİ’nin borçlarında da görevde bulundukları süre içerisinde 200 milyonun üzerinde azalma meydana geldiğini, 30 noktada MESKİ’nin çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Kanal 33, SUN RTV, İçel TV ve Koza TV ile 22 radyonun ortak canlı yayına katılarak, hizmette 2. yılını değerlendirdi. Başkan Seçer, gazeteciler Ahmet Özdemir ve Semir Bolat’ın hazırlayıp sunduğu ‘Başkan ile Özel’ programında, Mersin’de birçok noktaya hizmetin eşit bir şekilde gittiğini özellikle vurguladı. Seçer, “Bizde ayrım gayrım yok. Bir kere Mersin’in gündeminde ayrımcılık yok. Bunu şiddetle reddediyorum. Bunu bir insanlık suçu görürüm. Hiç kimse bana, ‘sen oyu çok aldığın yerlere çok hizmet, az aldığın yerlere az hizmet götürüyorsun’ diyemez” diye konuştu.

“Vatandaşa sinkaf eden Alo 185 görevlileri vardı”

TEKSİN uygulamasından bahseden Başkan Seçer, yayın sırasında kendi telefonundan uygulamayı açarak vatandaşlara uygulamayı telefonlarına indirmelerini önerdi. Kentle ve Büyükşehir Belediyesi’yle ilgili vatandaşların her şeye bir tuşla ulaşabileceklerini söyleyen Seçer, “Her şeyi oraya bildirin; Alo  185’e. Bana göndereceğiniz mesajları, Anamur’daki bir şikayeti. Yoldu, kanalizasyondu, kanal tıkanmasıydı, sinekle mücadeleydi. Bir memurun kötü davranışıydı, bir çalışanımızın size kötü davranışıydı ya da uygunsuz bir talepte bulunmasıydı. Ne istiyorsanız buraya girip yapabilirsiniz” dedi.

Bu alanda çalışan ekibin sıkı eğitimlerden geçtiğine dikkat çeken Başkan Seçer, “Biz buna çok emek verdik. Burada çalışan personelimizin tamamını kariyer.net marifetiyle sınavla aldık, özel eğitime tabi tuttuk, bunun eğitimden sonra testine tabi tuttuk tekrar. Bu psikolojik testti, bu diksiyondu, sinir sistemi, olaylara bakışı, yardım anlayışı. Bunlar çok önemli. Çok şikayet alıyordum ben başkan olduğumda. Vatandaşa sinkaf eden Alo 185 görevlileri vardı. Kayıtlarda sabit. Buradan bize duyurabilirler” diye konuştu.

Başkan Seçer, sosyal projeleri anlattı

Başkan Seçer, programda 2 yıl içerisinde gerçekleştirdikleri sosyal destekleri anlattı. “Pandemiyle beraber geçen yılın Mart aylarında biz gıda yardımlarının çok değerli olacağını gördük” ifadelerine yer veren Başkan Seçer, 170 bin aileye gıda kolisi desteğinde bulunduklarını söyledi.

“Önce insanların karnını doyuralım”

Mersin’de gelir dağılımında büyük adaletsizlik olduğuna dikkat çeken Başkan Seçer, işe sosyal desteklerle başladıklarını vurgulayarak, “Büyük projelere sıra gelir. Büyük projeler insanların acısını dindirmiyor. Sefaletini gidermiyor, karnını doyurmuyor. Önce bir acısını dindirelim, bir karnını doyuralım, sıcak yuvasına biz de bir katkı sunalım. Öyle başladık işe ve doğru yapmışız” diye konuştu.

Başkan Seçer, “İnsanın direkt kalbine, direkt midesine, direkt günlük yaşamına, evladına, ailesine, açlığına, sefaletine, hastalığına dokunuyorsun” dediği sosyal projeleri anlatırken ‘1 Ekmek 1 Çorba’ hizmetinden bahsetti. Kendisine ‘Bu adam ne yaptı geldi geleli Allah aşkına, çorbayla belediyecilik mi olurmuş?’ diyenlere yanıt veren Başkan Seçer, şunları söyledi:

“Adamın aklı fikri belediye, para, rant, rüşvet, imar. Adamın aklı fikri beton. Belediye gelecek, belediye kalemi oynatacak. Birilerinin cebine para dolduracak. Müteahhide verecek yol yapacak, müteahhidi zengin edecek. Hiç gereksiz binalar yapacak, yandaşlarının cebini dolduracak, taraftarlarının gözünü boyayacak. Biz aslında ezber bozuyoruz. Türkiye’de de, dünyada da belediyeciliğin anlamının beton olmadığını, belediyecilik deyince insan olduğunu, insan odaklı olduğunu, doğa odaklı olduğunu, hayvan odaklı olduğunu. Bunları anlatmaya çalıştık. İlk de onun için bu işlerle başladık.”

“21 noktada günlük 1500 kişiye sıcak yemek veriliyor”

Seçim manifestosunda yer alan “Mahalle Mutfakları” hizmetini de 2 yıllık süreçte hayata geçirdiklerini belirten Başkan Seçer, “Pandemiyle beraber gıda yardımından sıcak yemek yardımına kadar bütün yardımları artırarak devam ettirdik. Zaten bizim seçim manifestomuzda bu Mahalle Mutfakları vardı. Şu anda 21 noktada günlük 1500 kişiye sıcak yemek veriliyor. 3 TL’ye alıyor. Onurlu bir durum. Bunun farkı var. Bu bedava değil. Kimseye bir lütuf, himmet değil. Parasını veriyor, alıyor. Kadıncağız tarımda çalışıyor, tekstilde çalışıyor, atölyede, tarlada, fabrikada ya da temizlikte çalışıyor. Evine giderken 3 lira verip bunu alabiliyor. Bunlar önemli ve değerli” diye konuştu.

Halk Kart’la 12 bin 222 aileye nakdi yardımda bulunduklarından da bahseden Başkan Seçer, vatandaşların bu kartlarla mahalle bakkallarından alışveriş yaptıklarını vurguladı. Seçer, bu sayede hem dezavantajlı vatandaşlara hem de küçük esnafa fayda sağladıklarını söyledi.

Başkan Seçer, esnafa sundukları destekleri anlattı

Kentteki esnaf odalarıyla sürekli diyalog halinde olduklarını belirten Başkan Seçer, ‘Esnaf Masası’ kurduklarını söyledi. Pandemi sürecinde de esnafa birçok alanda sundukları desteklerden söz eden Seçer, iş yeri kapalı olan esnafın evinin 500 TL’ye kadarlık su faturasını karşıladıklarını, belediyenin kiracısı olan esnafın kiralarını da 6 ay ertelediklerini kaydetti. Başkan Seçer, toplu taşıma esnafına yaptıkları yüzde 55-90 arasındaki vize ücreti indirimi, araçların yaş sınırını 10’dan 15’e çıkartma gibi desteklerin yanı sıra pandemi sürecinin başından bu yana kentteki esnafa toplam 25 bin gıda kolisi ulaştırdıklarını söyledi.

“Talep gördüğümüz her yerde Evde Sağlık hizmetlerini arttırdık”

Toroslar’da ‘Mola Evi’ hizmeti yürüttüklerini, Tarsus’ta da ‘Mola Evi’ için inşaat çalışmalarının başladığını duyuran Başkan Seçer, Erdemli’de bu alanda bir yer arayışı içerisinde olduklarını vurguladı. Evde Sağlık ve Bakım Hizmetleri’nin de vatandaşlarda büyük bir memnuniyet yarattığını vurgulayan Başkan Seçer, “Bunları son derece etkin duruma getirdik. Silifke’de başladık, Anamur’da başladık, Tarsus’ta, merkezde yoğunlaştırdık, Erdemli’de başladık, talep gördüğümüz her yerde bunların sayısını arttırdık.”

“Limon otobüslerimiz 22 Nisan’da geliyor”

Programın bir bölümünde de Başkan Seçer’in ulaşım alanında anlattığı çalışmalara yer verildi. Metro projesinin ihale süreci hakkında bilgiler paylaşan Başkan Seçer, ihalenin 28 Nisan’da yapılacağını söyledi. 22 Nisan’da ise CNG’li yeni otobüslerin kente geleceğini duyuran Başkan Seçer, “73 CNG otobüs almıştık. Biz bunları çok uygun şartlarda aldık. Daha önce ihale bitmişti ben kendi yetkimi kullandım, ‘pandemiye giriyoruz, bir duralım’ dedim, iptal ettim. Birkaç ay sonra yine çıktık. Çok uygun fiyata aldık. Şu anda %25-%30 belki %40 daha pahalı. Çok yükseldi fiyatlar. Bu alışveriş karlı oldu. Biz 10 körüklü, 63 normal almıştık. Yasal yetkimi kullandım, iş artışı yaptık %20’lik. Otobüs sayımızı 12 körüklü 75 standarda çıkardık. Toplam 87 otobüs geliyor” ifadelerine yer verdi.

“Haziran ayında Göçmen’e başlıyoruz”

4. Çevre Yolu’nda çalışmaların bitmek üzere olduğunu vurgulayan Başkan Seçer, yakında Göçmen Katlı Kavşağı çalışmalarının başlayacağının müjdesini verdi. Seçer, “1550 metre bitmek üzere. Bunlar çok önemli. Çok süratli yapıyoruz. Sevgi Katlı Kavşağı bitti. Ne dedik biz Haziran ayında Göçmen’e başlıyoruz. Hayal değil başlıyoruz. Yeni bir ihale dosyası açıyoruz, başlıyoruz. Hal’i yapacağız dedik, projesi devam ediyor” diye konuştu.

Başkan Seçer’in açıklamalarındaki önemli bir başlık gençlerdi

Programın önemli konularından birisini de gençler oluşturdu. Başkan Seçer, öğrencilere yönelik çalışmalarını tek tek anlatarak, öğrenim yardımlarını sürdürdüklerini söyledi. Seçer, “2020 yılında 7 bin 384 öğrenci müracaat etmiş, tamamına vermişiz 1200 lira. Şimdi de 6 bin 418 öğrenci müracaat etmiş, yine tamamı bizden 1400 TL eğitim yardımı alıyor” dedi. Belediye otobüslerinde öğrencilerin 2024 yılına kadar 1 TL’den seyahat etmeye devam edeceklerini vurgulayan Başkan Seçer, “Değişmeyecek, bu sözümüz devam ediyor” diye konuştu.

“Bu yıl 4 bin civarında öğrencimizi geleceğe hazırlıyoruz”

Gülnar’da 68 kız, 40 erkek öğrenci kapasiteli bir öğrenci yurdu bulunduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Seçer, öğrencilerin uzmanlardan her türlü destek alabilecekleri MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezi’ni hizmete açtıklarını söyledi. Başkan Seçer, öğrencilerin yoğun olarak kullandıkları alanlardaki ücretsiz Wi-Fi hizmetini yaygınlaştıracaklarını sözlerine ekledi. Seçer, Büyükşehir’in Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi hizmetiyle ilgili ise şunları söyledi:

“Üniversiteye hazırlık için 9 ilçede bizim merkezimiz var. Eğitim merkezimiz var. Bu yıl 3 bin 998 öğrencimiz bu eğitim öğretim yılında bazen uzaktan eğitime devam etmek zorunda kaldı, şimdi yüz yüze eğitime geçtik. Geçtiğimiz yıl da 4 bin 200 öğrencimiz vardı. Bu yıl da 4 bin civarında. 222 öğretmenimizle bu öğrencilerimizi geleceğe hazırlıyoruz. Yenice’de bir pilot çalışma, o yaygınlaşacak LGS için de. Liseye Geçiş Sınavları için de öğretmenlerimiz eşliğinde öğrencilerimize katkı sunmaya başladık.”

“Benim 52 kızım var”

Kır Çiçeği Projesi kapsamında Anamur’dan Tarsus’a kadar kentin birçok ilçesindeki kız öğrencilerin merkeze geldiğini ve Macit Özcan Spor Kompleksi’nde konakladığını belirten Başkan Seçer, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de projeye önemli katkı sağladığını söyledi. “Kızlarım” dediği o öğrencileri önceki gün ziyaret ettiğini belirten Seçer, “Benim 52 kızım var. Benim kızım yok, biyolojik olarak. Ama yüreğimde kızlarım var. Bütün Mersin’deki kızlarımız benim kızım, çocuklarım. Orada da sporcu kızlarım var. Bu çocuklar, Türkiye’yi dönüştürecek olan, bırakın Mersin’i, Türkiye’yi hatta dünyayı değiştirecek, dönüştürecek çocuklar. Eğitim buradan başlıyor” dedi.

Başkan Seçer, kadınlara sağladıkları destekleri anlattı

Programda kadınlara sağladıkları desteklere önemli bir yer ayıran Başkan Seçer, istihdamdan kadın kooperatiflerine, Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nden Kadın Sığınma Evi’ne kadar birçok konuya değindi. Uluslararası Göç Örgütü ve Mersinden Kadın Kooperatifi’yle yaptıkları gıda kurutma tesisinden bahseden Başkan Seçer, “25 kadına istihdam sağlanacak. Bunun yarısı bizim yerli yurttaşlarımızdan olacak. Yarısı da göçmenlerden olacak. Şimdi onlar İŞKUR vasıtasıyla eğitim de alıyorlar” dedi.

“Kadın istihdam oranımız şu anda yüzde 21.6’ya yükselmiş”

40 noktadaki MER-EK Halk Ekmek Büfeleri’ni son 2 yıl içerisinde kadınların işlettiğini belirten Başkan Seçer, bu büfelerde kadın kooperatiflerinin ürettiği ürünlerin de satıldığını söyledi. Kadınlara belediyede sağladıkları istihdamı son 2 yıl içerisinde artırdıklarını vurgulayan Başkan Seçer, “MESKİ dahil, bizde 10 bin 427 personel var. 2 bin 258’i kadın. Yüzde 17’ydi geldiğimizde oran, şu anda yüzde 21.6’ya yükselmiş” ifadelerine yer verdi. Seçer, kadınların belediyede her alanda görev üstlendiğinin altını çizdi.

“Kooperatif Şube Müdürlüğü kurduk”

Refüjlere ekilen zakkumların kadın kooperatiflerinden alındığını belirten Başkan Seçer, kentteki kadın kooperatifleriyle işbirliği içerisinde olduklarını vurguladı. Üretici kadınlara eğitim verildiğini ve satış alanları açıldığını dile getiren Başkan Seçer, Gazi Çiftliği’ni tekrar canlandırarak kooperatifçilik çalışmalarına yeniden kazandırdıklarına dikkat çekti. Başkan Seçer, Kooperatif Şube Müdürlüğü’nü kurduklarını söyledi.

“Hamur yoğurma makinası son derece kabul gördü”

Tarım ve hayvancılık alanındaki çalışmalardan da bahseden Başkan Seçer, 2021’de 4 bin avokado fidanı, 250 bin nergis soğanı, 500 bin çilek fidesi, 124 bin adet kantaron fidesi, 2 bin adet alıç fidanı, 20 bin adet ceviz fidanı dağıtılacağını duyurdu. Alet ekipman desteklerinin de devam ettiğini hatırlatan Başkan Seçer, “Hamur yoğurma makinası bile son derece kabul gördü. Şimdi yeni siparişler verildi, talepler karşılanıyor” dedi. Başkan Seçer, atalık sarı buğday tohumu projesinin de devam ettiğini hatırlatarak, Gülnar’da da yöreye özgü nohut türü için imzaların geçtiğimiz günlerde atıldığını söyledi. Hayvancılık alanındaki destekleri de tek tek anlatan Başkan Seçer, “Her yıl 100 aileye 100 kaz projesi; yemini de vereceğiz. Başladı çalışmalar, müracaatlar değerlendiriliyor” dedi.

“Bir önceki dönemde yapılan yanlışlıkları düzeltmeye çalışıyoruz”

Atatürk Parkı’nın 2 yıllık ön tahsisini aldıklarını ancak kesin tahsis için uğraştıklarını vurgulayan Başkan Seçer, daha önce parka 52 milyon liralık harcama yapılmasına rağmen büyük sıkıntıların sürdüğünü vurguladı. Seçer, “Vatandaşlarım burada inşaat gördüğü zaman bilsinler ki bir önceki dönemde yapılan yanlışlıkları düzeltmeye çalışıyoruz” dedi.

Başkan Seçer, “Ben kimin malını kimden istiyorum. Versinler tahsislerini, vermeyeceklerse vermesinler. Atatürk Parkı’nın bütün bakımını biz yapıyoruz” ifadelerine yer verdiği tahsis konusuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

“Proje hazır ihaleye çıkamıyoruz, tahsisi alamadığımız zaman bir şey yapamayız. Nasıl olacak bu düzenlemeleri kim yapacak, bakımını kim yapacak?”

“Orkide Kafe’yi dijital kütüphaneye çeviriyoruz”

Sahilde bir nikah salonu ve 8 kafe açtıklarını belirten Başkan Seçer, yeni kafeler açılacağının da müjdesini verdi. Seçer, “Orkide Kafe’yi dijital kütüphaneye çeviriyoruz” dedi. Ayrıca bu yıl 700 bin fidan dikeceklerini ve 52 oyun parkı yapıldığını söyleyen Başkan Seçer, “Atatürk Parkı’nda olduğu gibi bulduğumuz her noktayı biz park yapmak istiyoruz. Betonu kırıp parka çevirmek istiyoruz” diye konuştu.

Başkan Seçer, kültür-sanat çalışmalarına değindi

Kültür-sanat alanındaki çalışmaları anlatan Başkan Seçer, 771 başvurunun ardından 341 sanatçının katıldığı sınavlar sonucu 24 yeni oyuncu ve teknik personelle yola devam ettiklerini belirtti. 849 yerel müzisyene ve yerel tiyatroculara da salgın sürecinde destek sunduklarını vurgulayan Başkan Seçer, 15 alt komiteden oluşan Mersin’e Değer Katanlar Kurulu ile kentin değerlerini ortaya çıkartacaklarını kaydetti. Seçer, Karaduvar’dan Çamlıbel’e kadar birçok noktaya değer katan dokunuşlar yapacaklarını da söyledi.

“MESKİ borcunda yaklaşık olarak 200 milyonun üzerinde bir azalma söz konusu”

MESKİ’nin devraldıkları dönemdeki ve şu anki mali tablosunu da paylaşan Başkan Seçer, “Bizim şu anda 250 milyon TL kasamızda borç görünüyor. 45 milyon Euro da döviz bazı borç görünüyor. Devraldığımızda yine 250 milyon TL borç varmış. Şu anda 250 milyon 711, devraldığımızda 247 milyon 959 bin. 66 milyon 938 bin Euro borç devralmışız. Şu anda 45 milyon 71 bin Euro. Burada 21 milyon Euro düşüş var. Euro bazında 21 milyon Euro ve bunu TL’ye çevirdiğiniz zaman yaklaşık olarak 200 milyonun üzerinde bir azalma söz konusu. Ama 30 noktada çalışmanız devam ediyor” dedi.

Başkan Seçer, MESKİ’nin Tömük’te 13 milyon bedelli yatırımı bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:“Biz yaklaşık 10 milyon Avro gibi FRIT-2 kapsamında krediyi tahsis ettik. Avrupa Birliği temsilcileri geldi, İller Bankası temsilcileri geldi, burada görüştük. Bir sorun yok. Bunun yanında yine 10 milyon Avro Homurlu projesi. Bu krediler hazır. Bakın 17 milyon Avro Mezitli şu anda ihale aşamasında, her şey tamamlandı. Şu anda ihale aşamasında içme suyu başlıyor. Tamamı bunların hibe. Bunlar çok önemli rakamlar. Toplamda baktığınız zaman 30 milyon avroya yakın. Bunun parasal karşılığı 300 milyon. Anamur Otluca çok önemli. Her gittiğimizde sorulur. Yıllardır sürüncemede kalmış. Gittik, görüştük, Anamur Belediye Başkanımız vardı, Ferat Başkan vardı; Aydıncık Belediye Başkanımız. Beraber gittik. Hem dedik Bozyazı, Aydıncık, Anamur hattını konuşalım, orada bir katı atık depolama yapacağız Bozyazı’da. Orası da önemli. Biz biliyorsunuz, bizim dönemde Anamur’da vahşi depolama bitti, Mut’ta bitti, Bozyazı’da bitti, Aydıncık’ta bitti. Sahilde naylon torbalar uçuşuyordu, şimdi kalmadı.

SCADA Merkezi’ni de değerlendiren Seçer, “Biz 80 milyon TL gibi bir rakamı teknoloji yatırımlarına ayırdık. Biz suyun kaynağından son noktasına kadar takibini oradan yapıyoruz. Çünkü kaçak kayıp oranı çok yüksek. Nerede patlak var, nerede çatlak var, nerede kaçak var, nerede basınç düşmüş oradan görebiliyoruz. Tabi bunlar muazzam tasarruf sağlıyor. Oradan görüyor basıncı düşürüyor. Çünkü günün belli saatlerinde bazı bölgelerde basınç düşüyor. Doğaldır gece az kullanıyor. Hep oradan teknoloji ile bunları sağlıyorsunuz. Kaçak kayıp her şeyi oradan görüyorsunuz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79