BİR DAMLA SUYUN 100 YILLIK MÜCADELESİ

BİR DAMLA SUYUN 100 YILLIK MÜCADELESİ

BİR DAMLA SUYUN 100 YILLIK MÜCADELESİ

 

Mersin’de insan ayağının değdiği her alana içmesuyu götürme sözü veren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 10 bin kişilik nüfusa sahip Dereköy Mahallesi’nin asırlık su sorununu çözüme kavuşturdu.

Bozyazı İlçesi’ne 60, Mersin’e ise yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki, Bozyazı İlçesi Dereköy mahallesi sınırları içerisinde bulunan; Çokoluk, Kötekler, Beyreli, Kışla ve Tersakan yaylalarına içme suyu götüren Büyükşehir Belediyesi, Dereköy Yörüklerinin gönlünü fethetti.

Bölgenin içme suyu sorununun çözümü için Dereköy Mahallesi Değirmenbaşı kaynağından çift depo ile 6 bin 500 metre terfi hattı, 33 bin metre içme suyu şebeke hattı olmak üzere toplam 39 bin 500 metre içme suyu şebeke hattı, 500 metreküp kapasiteli depo ve iki adet trafolu terfi merkezi MESKİ ekipleri tarafından yapıldı. Tamamlanan tesisin bitirilmesi ile özellikle yaz aylarında içmesuyu sıkıntısı çeken vatandaşların su sorunu çözüme kavuştu.

“Eşeğimi saldım çayıra”

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Bozyazı İlçesi’nin Dereköy Mahallesi’ne götürdüğü su sayesinde eşeği ile su taşımaktan kurtulan 45 yaşındaki iki çocuk annesi Pembe Kızmaz, “Bu eşeğim ile birlikte çok su taşıdık. 30 yıl boyunca su taşıdım ben. Sabah erkenden kalkardım. Bir buçuk saat yol giderdim kuyuya ulaşmak için. Suyu doldurur bir buçuk saatte de geri dönerdim. Çok zorlanıyordum. Günde üç kez gidiyordum kuyuya. Suyu getirince mutfağımda kullanıyordum. Hayvanlarıma su veriyordum. Yazın sıcakta zorlanırdım, kışın da soğukta” dedi.

Su taşımanın her mevsim ayrı bir çile olduğunu ve musluğundan suyun aktığı günlerin hayalini kurduğunu söyleyen Kızmaz, “Kış geldiği zaman gidemezdim kuyuya. Bir yere kıpırdayamazdım. Bir kazan kurardım. Kar suyunu eritir onu kullanırdım. Hem hayvanlarımı sulardım kar suyu ile hem de kendim kullanırdım. Bu zavallı eşeğim ne yapsın benimle birlikte o da rezil oldu. Şimdi eşeğimi saldım çayıra. O rahat, ben rahat. Yıllarca çektim bu su çilesini. 3 eşek değiştirdim bu su taşıma meselesi yüzünden. Ama Burhanettin Kocamaz Başkanım sağ olsun kısa sürede suyu getirdi. Kocamaz’ıma teşekkür ederim. Su geldi, çok rahatız. Musluğu açtığım zaman her an suyum akıyor” şeklinde konuştu.

Muhtar Söğüt, “Başkan Kocamaz sözünü yerine getirir dedim. Öyle de oldu”

Dereköy Mahalle Muhtarı Musa Söğüt, “Bozyazı’dan 60 kilometre uzakta, Torosların başında bir Yörük mahallesi olan Dereköy Mahallesi’nin muhtarıyım. 3 dönemdir muhtarlık yapıyorum. Burhanettin Kocamaz Başkanımızla ben ilk 2015 yılında karşılaştım. Ben artık insan sarrafı oldum. Burhanettin Başkan’ı görünce kendi kendime dedim ki ‘ben bu adamdan söz alırsam, bu adam sözünü yerine getirir” dedim. Genelde Belediye Başkanlarından söz almak zordur.  Ama ben sözümü aldım. Dereköy’ün Yörüklerinin 100 yıllık içme suyu sorunu sona erdi.  Biz çok minnettarız ve çok teşekkür ederiz. Burhanettin Başkanımız geleli yolum yol oldu. Suyum su oldu. Burhanettin Kocamaz gibi insanları Allah başımızdan eksik etmesin” şeklinde konuştu.





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79