"Gedikdağı'nda taş ocağı istemiyoruz"

Gedik ve Hisardağı bölgesine yapılması gündemde olan maden ocağına karşı çıkan bir gurup vatandaş, "Gedikdağı'nda taş ocağı istemiyoruz" diyerek basın açıklaması yaptı.

"Gedikdağı'nda taş ocağı istemiyoruz"

Silifke Anıt meydanında yapılan basın açıklamasına MERÇED Silifke temsilcileri ve doğasever vatandaşlar katıldı. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Silifke Temsilciliği adına söz alan Av. Ayşe Doğan, Gedikdağı-Hisardağı’na yapılması planlanan maden ocağına izin vermeyeceklerini belirterek bu alanın hem yaban hayatı koruma bölgesi olduğunu hem de arkeolojik sit alanı olduğunu belirtti.

Doğan yaptığı açıklamada; “ Orman Ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yönetiminde ve sorumluluğunda olmak üzere Türkiye’ de bulunan “yaban hayatı geliştirme sahalarından” bir tanesi Silifke Hisardağı ve Gedikdağı yaban hayatı geliştirme sahasıdır. Sürdürülebilir av ve yaban hayatı yönetimi için av ve yaban hayvanlarının doğal yasam ortamları ile birlikte korunmalarını, geliştirilmelerini, avlanmalarının kontrol altına alınmasını, avcılığın düzenlenmesini, av kaynaklarının millî ekonomi açısından faydalı olacak şekilde değerlendirilmesini ve ilgili kamu ve özel hukuk tüzel kişileri ile işbirliğini sağlamayı amaçlayan 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanununun 2.maddesindeki yasal tanımlarına göre; Yaban Hayatı Geliştirme Sahası: av ve yaban hayvanlarının ve yaban hayatının korunduğu, geliştirildiği, av hayvanlarının yerleştirildiği, yaşama ortamını iyileştirici tedbirlerin alındığı ve gerektiğinde özel avlanma plânı çerçevesinde avlanmanın yapılabildiği sahalara denilmektedir.

Tanımında da belirtildiği gibi, Yaban Hayatını Geliştirme Sahaları, gerektiğinde özel avlanma planı çerçevesinde avlanmaya izin verilebilen sahalardır. Av sezonunda, yaşam süresi dikkate alınarak artık yaşlılık döneminde bulunan 8 yaşından büyük ve boynuz uzunluğu 90 santimetrenin altında olmayan yaban keçileri için avlanma izni verilebilmektedir Böylece İdarenin belirlediği kota dahilinde ve belirlenen şartlara uygun yaban keçisinin avlanmasına izin verilmekte ve belirlenen kotada ki yaban keçisi için ihaleye çıkılmaktadır.Yetkililer bir yaban keçisinin ülke ekonomisine getirisinin 25 bin dolar olduğunu ifade etmektedir.Av sezonunda yabancı ülkelerden bile avcıların geldiği ve bu avcıların yanlarında bir mihmandar ve köylülerden çantacı almak zorunda olduğu,avcıların bu kişilerede ücret ödediği ve ihale yöntemi ile elde edilen gelirin % 30’unun kapanan köy tüzel kişilikleri yerine Belediyelere aktarıldığı dikkate alındığında bu sahaların yerel yönetimler içinde ciddi bir gelir kaynağı olduğu görülmektedir.  İşte, Silifke Hisardağı-gedikdağı yaban hayatı geliştirme sahası 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununa göre oluşturulmuş korunan bir alandır.

Bu alan; Kuzeyi :Göksu Irmağı.

Güneyi: Cılbayır deresi ile sırtın kavuştuğu yer.

Doğusu: Gedikdağı tepesinden kuzeye doğru Göksu’ya inen ana sırt, yine Gedikdağından güneye doğru Gölbelen tepesi ve doğuya doğru takip eden anasırt.

Batısı : Cılbayırdan kuzeye doğru Göksu Irmağına kavuşan Cılbayır deresi olmak üzere,

4.309,00 ha. bir sahayı kapsamaktadır. Bu sahanın korunmasındaki ana hedef bu sahanın 1000 civarındaki yaban keçisinin yaşam alanı olmasıdır.

Yaban keçileri, Orman Ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış bir türdür.

Silifke hisardağı-gedikdağı yaban hayatı geliştirme sahası yaban keçisi popülasyonu ve popülasyon yoğunluğu bakımından Türkiye’nin sayılı alanlarından birisidir.

Sahanın sınırı güney doğuda Gedikdağı’nın bulunduğu sırttan geçmektedir.Gedikdağı kısmında ise toplamda 600 civarında yaban keçisi bulunmaktadır.Gedikdağının güney yüzünde ,saha sınırları içerisinde kalmayan bir alanda ise 200 civarında yaban keçisinin sürekli olarak yaşadığı bilinmektedir.

Şimdi ise, sahanın bu kısmında Özmert İnşaat Firması “Kalker Ocağı Ve Konkasör Tesisi” kurmak üzere Bakanlığa müracaat etmiş bulunmaktadır. Bu müracaata olumlu yanıt verilmesi halinde, bu ocaklarda dinamitle patlatma dahil olmak üzere kullanılacak bir çok yöntem ile koruma altında bulunan saha ve bu sahada yaşamakta olan yaban keçisi olumsuz etkilenecek, ne korunacak bir alan ve ne de korunacak bir yaban keçisi popülasyonu kalmayacaktır. Zira yaban keçileri ürkek hayvanlardır. Bu nedenle dağların en yüksek kayalık kısımlarında ve insanların ulaşamayacağı alanları yaşam alanı olarak seçmişlerdir. Yüzlerce metre uzaklıkta ki kokulara ve seslere duyarlı bir yapıları vardır. En küçük bir olumsuzluğu tehdit olarak algılayıp, yaşam alanlarını terk etmekte ve çoğu kez yaşam alanlarına yönelik müdahalenin yarattığı stres ile ölümler kaçınılmaz olmaktadır. Özmert İnşaat Firmasının Kalker Ocağı ve Konkasör Tesisi için başvuruda bulunduğu alanın tamamı yaban keçilerinin yaşam alanı içerisinde kalmaktadır. Ocak alanı, içerisinde sürekli yaşayan 200 yaban keçisi dışında, ocak sahası, güneyde olması nedeniyle, Gedikdağı’nda yaşayan 400 kadar yaban keçisinin sıcaklık durumuna göre sığınma alanıdır. Bu alanda ocak açılmasına izin verilmesi halinde, yapılacak dinamitli çalışma ve diğer gürültüler sonucunda koruma altında olan bu saha ve koruma altında olan yabani keçiler yok olmaya mahkûm olacaktır.

Ancak Silifke’nin Karakaya Köyünün (mahallesinin) sınırları içerisinde bulunan Hisardağı ve Gedikdağı’nın önemi sadece Orman Ve Su İşleri Bakanlığı 7.Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda yaban hayatı geliştirme sahası olması değildir. Gedikdağı antik dönem yerleşim alanı olması nedeniyle aynı zamanda 1.derecede arkeolojik sit alanı olarak tescilli bir alandır. Doğanın bir armağanı olan bu güzel coğrafyada yaşayan bizler, doğanın ve koruma altında olan alanların ekonomik çıkarlar gözetilerek yok edilmesine izin vermiyoruz. Yasal düzenleme ile bu alanları korumakla yükümlü olan Bakanlığın, Kalker Ocağı ve Konkasör Tesisi açmak için yapılan başvuruya ÇED olumsuz kararı vereceğine inanıyor ve Devletimizin bu coğrafyaya sahip çıktığını, koruma alanlarının, nesli tükenmekte olan yaban yaşamının devletin güvencesi altında olduğunu bizlere göstermesini istiyoruz.

Konunun sonuna kadar takipçisi olacak ve gelişmeleri kamuoyunun bilgisine sunacağız”dedi.




 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79