Mersin Şehir Hastanesi Açıldı

Mersin Şehir Hastanesi Açıldı

Mersin Şehir Hastanesi Açıldı

Mersin'deki Türkiye'nin ilk şehir hastanesinin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla yapıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020'ye kadar 30 büyükşehirde şehir hastanelerinin tamamlanacağının müjdesini verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Bu yatırımların her biri elbette önemli, ancak bir tanesi var ki ülkemiz için yeni bir dönemin başlangıcını ifade ediyor. Mersin Şehir Hastanesi'nden bahsediyorum. Dertli olduğum, aşık olduğum, bunu muhakkak gerçekleştirmemiz gerekir dediğim bir projeden bahsediyorum.

Bugün böyle bir vesile ile Mersin'deyiz. Toplam yatırım bedeli 1 milyar 100 milyon 19 ayrı eserin açılışını gerçekleştiriyoruz. Bunlardan bir tanesi ülkemiz için yeni bir dönemin başlangıcını ifade ediyor. Mersin Şehir Hastanesi'nden bahsediyorum. Mersin'de bunu gerçekleştirmenin memnuniyeti içerisindeyiz. Aşık olduğum bir projeden bahsediyorum. Birileri laf üretir, biz ise iş üretiriz iş. Amacımız şehir hastanelerinin tamamını 30 büyükşehirde 2020'ye kadar hizmete alacağız.

Her kökenden insanı barındıran Mersin'i birliğimizin, kardeşliğimizin sembolü olarak görüyorum.

"AÇILIŞINI BİZZAT YAPACAĞIM"

Geçtiğimiz haftalarda Yozgat'ta ilk şehir hastanemiz hizmete girmişti. Şehir hastanelerimizin açılışını bizzat yaptığımız ilk yer Mersin oluyor. Isparta Şehir Hastanesi de açılacak. 21 hastanemizden 3'ünü 2 ay gibi kısa süre içerisinde açmış oluyoruz. Birileri laf üretir, biz ise iş üretiriz. Şimdi ne olacak; Adana, Kayseri, Ankara ve Manisa şehir hastaneleri de bunları izleyecek.

Bu hastaneye girdiğiniz zaman, Allah'ın izniyle, moderniteyi göreceksiniz, modern bakımı göreceksiniz, burada insan olduğunuzu hatırlayacaksınız, 'Devletim bana sahip çıkıyor' diyeceksiniz.

O 15-20 önce o günleri hatırlıyorum, ana muhalefeti başındaki zatın SGK'nın başındaki olduğu zamanı hatırlıyorum. Sağlam girersiniz, sakat çıkarsınız. O günleri hatırlıyorum. Afedersiniz ne banyo, ne tuvalet, bunların olmadığı günleri hatırlıyorum. Çünkü bunların zihniyeti kirli.

Ülkemizdeki sağlık hizmetleri hem sistem, hem kalite olarak dünyanın her yerinden kat ve kat üstün olduğunu bilmenizi istiyorum. Tıp fakültelerimizle birlikte doktorlarımızı yetiştiriyoruz. Bir an önce bu eksiği de gidereceğiz. Bunu da giderdikten sonra dünya buraya akacak.

Bütünüyle bu adımlar atılırken, birileri bu adımların farkında olmayabilir. Biz şu anda görevimizi yapıyoruz.

Memleket ve millet meselelerine vakıf olan herkes bilir ki son 200 yılımız arayışlarla geçmiştir. Bedel ödeyen hep milletimiz olmuştur. Koskoca coğrafyaları kaybederken bedel ödedik.

Çanakkale'de Kurtuluş Savaşı'nda Cumhuriyetin emekleme döneminde, darbelerde, ekonomik çalkantılarda bedel ödedik. Milletin söz sahibi olduğu dönemlerde zaferlerin sevinci yaşarken, milletin horlandığı dönemlerde hüsranı yaşadık. 1950'lili yıllarda rahmetli Menderes ve arkadaşlarının getirdiği yere bakın bir de 1960 darbesinden sonraki yere bakın.

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Sayın Cumhurbaşkanımız, Şehir Hastaneleri sizin hayaliniz, sizin sahip çıktığınız projelerden. 15 yıllık bir hayali gerçekleştiriyoruz. Mersinimiz için uğurlu akdemli olsun.

İlklerin şehri... Bugün 50 hizmetin de toplu açılışını yapıyoruz. Bütün hizmetlerimiz Mersinli kardeşlerimiz başta olmak üzere hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Bugün attığımız bu önemli adımla artık sağlıkta yeni bir döneme başlıyoruz. Şehir hastanelerin alt yapısını oluşturmaya 2005'de başladık. Bugün 2017. Neden bu kadar uzadı diye Mersinli kardeşlerimiz merak ediyor.

GAZETECİLERE TANITILDI

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Mersin'de açılacak Türkiye'nin ilk şehir hastanesine ilişkin, "İnşallah önümüzdeki yıllarda büyük Türkiye'nin yeni hastaneleri buralar olacak. Buralarda biz vatandaşımızdan ücret almadan, vatandaşımıza herhangi bir sıkıntı çektirmeden bu hizmetleri vereceğiz." dedi.

  

Akdağ, açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından gerçekleştirilecek ve hastalara 5 yıldızlı otel konforunda sağlık hizmeti vermeyi vermeyi amaçlayan Mersin Şehir Hastanesini gazetecilere tanıttı.

Kamu-özel sektör iş birliğiyle yaptırılan bin 253 yataklı hastanenin bazı bölümlerini gazetecilerle gezen Akdağ, yapılan çalışmalar ve şehir hastanesinin genel konseptiyle ilgili bilgi verdi.

Akdağ, hastanedeki polikliniklerin son derece modern ve ileri teknolojik ürünlerle donatıldığını belirterek, "Hastanede, hastayı muayene edebileceğimiz 280 odamız var. Her bir odada yaklaşık 35 hasta muayene edebildiğimizi var sayarsak 9 bin, 10 bin hasta sayısını bir günde rahatça karşılayabiliyoruz.

Acil servislerimiz de günde bin 500 hasta karşılayabilecek kabiliyette. Dolayısıyla hastanenin günde yaklaşık 12 bin hastayı olumlu şartlarda, her hangi bir tarafta aşırı kalabalık olmaksızın karşılama imkanı var." diye konuştu.

Gazetecilerin sorusu üzerine şehir hastanesine yurt dışından da taleplerin olacağını vurgulayan Akdağ, hastanelerinin konseptinde özellikle Afrika'dan, Orta Doğu'dan, Türki Cumhuriyetlerden ve Avrupa'dan hasta getirmek üzere planları olduğunu belirtti.

Akdağ, "Burada hem normal tek kişilik odalarımız, hem suit hem de grand suit odalarımız var. Buraları bir taraftan sağlık turizminde kullanabileceğiz ya da Türkiye'de en ihtiyacı olanlara kullanabileceğiz." ifadesini kullandı.

Akdağ, hastanenin hizmet önceliğinin Mersinliler olduğunu, kente yakın iller ve ilçelerinden de hizmet için geleceklerin bulunacağını bildiklerini belirtti.

Adana'da da bu hastanenin bir benzerini, bin 500 yataklısını yaptıklarını anlatan Akdağ, "Adana bir bölge olarak Osmaniye'ye, kısmen kendine yakın yerlere de hizmet verecek. Zaten Adana ve Mersin birer büyük metropol kentler olduğu için hizmetin büyük bir bölümü burada verilecek.Çünkü Türkiye'de buna benzer bir çok hastane yapıyoruz." dedi.

Akdağ, bir gazetecinin sorusu üzerine planlanan şehir hastanelerinin sayısının artabileceğini aktardı. Planlanan şehir hastanesi sayısının 29 olduğunu ama bunun 30'u biraz geçebileceğini belirten Akdağ, şunları söyledi:

Ordu'yu ekleyeceğiz, belki Cumhurbaşkanımızın talepleriyle başka yerleri ekleyeceğiz. Bir de daha önce yaptığımız külliyeler var. Mesela Van ve Erzurum'da. Bunları kamu-özel ortaklığıyla yapmadık ama onlar da bölgelerin şehir hastaneleri. Bütün bunları eklersek Türkiye'de 40'ı, 50'yi bulacağız.

Ama kamu-özel ortaklığıyla yaptıracaklarımızın sayısı şu an 29. Önümüzdeki yıllarda artabilir. Kamu-özel ortaklığıyla yaptırılacak hastanelerde toplam 41 bin yatağımız olacak. Bizim planlamamızda Sağlık Bakanlığına, kamuya ait yaklaşık 130 bin yatak planlıyoruz.

Akdağ, Mersin Devlet Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin, şehir hastanesine taşındığını anımsattı.

Şehir hastanesi yapılırken Mersin'deki 900 yatağı devreden çıkardıklarını ifade eden Akdağ, bu hastanelerin toplam 66 bin metrekare kapalı alana sahip iken Mersin Şehir Hastanesinin kapalı otoparklarla beraber 374 bin metrekare kapalı alanının bulunduğunu dile getirdi.

Akdağ, "Mekanların böyle olması lazım. Bahsettiğimiz hastaneleri zamanında yaptıranlardan Allah razı olsun. Ama artık miadını doldurdular. Yeni Türkiye'nin hastaneleri onlar olmaz, olamaz. Yeni Türkiye'nin hastaneleri hep böyle olacak." dedi.

 

Akdağ, Mersin'den sonra, önce şehir hastanesinin hizmete başladığı Yozgat'ta, gelecek ay da Isparta'da açılışların yapılacağını, bir yıllık zaman içerisinde de Adana, Bilkent ve Kayseri şehir hastanelerinin açılacağını kaydetti.

Türkiye'de sağlık alanında büyük gelişmeler yaşandığını vurgulayan Akdağ, kendi öğrenciliği ve ihtisası sırasında bu hastanede tek kişilik oda kadar bir yerde aşağı yukarı 6 çocuğun yattığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

Peki böyle ortamda 6 çocuğun refakatçisi annesi ne yapardı?  Maalesef yerde, mozaiğin üzerine mukavva sererek yatarlardı. Bu söylediğim tarih çok eski değil. Bundan 15 sene geriye giderseniz Türkiye'deki hastanelerin yüzde 90'ının yatakları bu şekildeydi.

Şimdi biz içinde banyosu, tuvaleti olan bir ya da iki yataklı odalar itibariyle yüzde 60'lara neredeyse yaklaştık. Bu sene yüzde 60'ı kamu hastanelerinde temin edeceğiz. İnşallah 2023 hedefleri kapsamında 2020 yılına kadar bütün yataklarımızı tek yataklı, nadiren kalabalık zamanlarda iki yataklı odalara dönüştürmüş oluyoruz.

 






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36