MERSİN ÜNİVERSİTESİ’NDEN KIZKALESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ’NE TEKNİK GEZİ

MERSİN ÜNİVERSİTESİ’NDEN KIZKALESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ’NE TEKNİK GEZİ

MERSİN ÜNİVERSİTESİ’NDEN KIZKALESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ’NE TEKNİK GEZİ

 

Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünde yürütülmekte olan Çevre Mühendisliği Uygulamaları dersini alan öğrenciler, Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Kızkalesi Atıksu Arıtma Tesisi’ne teknik gezi düzenledi.

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi bünyesinde bulunan Kızkalesi Atıksu Arıtma Tesisi, Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Mazmancı, Öğretim Üyesi Dr. Hüdaverdi Arslan, Öğretim Üyesi Dr. Mutlu Yalvaç ve yüksek lisans öğrencileri tarafından ilerleyen yıllarda da yapılması planlanan araştırmalar için ilgi odağı oldu.

Teorik bilgileri uygulamalı olarak görme fırsatı buldular

Üniversite öğrencileri, atıksu arıtma tesisleri ile ilgili derslerde öğrendikleri teorik bilgileri uygulamalı olarak görme fırsatı bulabilmek amacıyla Erdemli ve Silifke sahil bölgesinin en önemli tesislerinden biri olan MESKİ Genel Müdürlüğü Kızkalesi Atıksu Arıtma Tesisi’ni gezdi. Tesisi gezen öğrencilere ilk önce tesis hakkında bilgilendirme yapılarak, tesisin arıtma sistemi anlatıldı. Daha sonrasında Kızkalesi Atıksu Arıtma Tesis Sorumlusu Çevre Mühendisi Azim Mislina Şeker nezaretinde sahaya çıkılarak, tesisin ünite kısımları gezilip tesis hakkında öğrencilere bilgi verildi.

Öğrencilere, Kızkalesi Atıksu Arıtma Tesisi’nin 40.000 eş değerli nüfusa ve 7.920 m3/gün kapasiteye sahip olmakla beraber, 3 kademe olan fiziksel arıtım, biyolojik arıtım ve ileri kademe arıtım süreçleri, tesisin yüzde 95 arıtma verimine sahip olduğunu, tesiste azot ve fosfor giderim işlemlerinin yapıldığı bilgisi aktarıldı. Bu tesis ile Akdeniz sahillerinin kirlenmesine engel olunuyor.

MESKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Türkiye’deki örneklerinden daha ileride ve iddialı atıksu arıtma tesislerinden biri olan Kızkalesi Atıksu Arıtma Tesisi, Türkiye’deki Su ve Kanal İdareleri içerisinde yalnızca 6 adet kurulu ve çalışır vaziyette bulunan ileri biyolojik atıksu arıtma teknolojisine sahip olan Membran Biyo-Reaktör (MBR) sistemine göre çalışmaktadır. Arıtma süreçlerinde tesisin giriş ve çıkış yapılarından alınan numunelerin günlük olarak tesiste bulunan laboratuvarda incelendiğini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan parametrelere uygun değerlere sahiptir. Bugün tesisimizi ziyaret eden üniversite öğrencilerine tesiste bulunan otomasyon sistemi, proses ve sistemin kullanım mantığı uygulamalı olarak anlatılmıştır. Şehrin farklı noktalarında bulunan atıksu arıtma tesislerimiz ile halkımızın gönül rahatlığı ile denize girebilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir” denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79