Mezitli Atık Su Arıtma Tesisi Açılış İçin Gün Sayıyor

Mezitli Atık Su Arıtma Tesisi Açılış İçin Gün Sayıyor

Mezitli Atık Su Arıtma Tesisi Açılış İçin Gün Sayıyor

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yapımı tamamlanan ve açılış için gün sayan Mezitli Arıtma Tesisi ile Viranşehir Pompa İstasyonu’nu inceledi. Seçer, “Avrupa’nın en ileri teknolojisi ile donatılmış, AB kriterlerine uygun ve çalışır vaziyetteki Mezitli Atık Su Arıtma Tesisimiz ’in yakın zamanda açılışını gerçekleştireceğiz. Biyolojik bir arıtma sistemi kullanıyoruz. Koku sorunu olmayacak. Ayrıca bu tesisten çıkan gazı elektrik enerjisine çevireceğiz. Arıtmadan elde edilen çamuru ise gübre olarak kullanacağız” dedi.

Başkan Seçer, MESKİ’nin teknik ve tecrübeli kadrolarıyla altyapı ve içme suyu konusunda önemli projelere imza atacaklarını söyledi. Denizin ve çevrenin kirletilmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Başkan Seçer, “Denizimizi kirletenlerin gözünün yaşına bakmıyoruz. Bu konular affedilecek konular değil. Çevre katliamı, insanlık suçudur. Bu konuda da gerekli hassasiyeti gösteriyoruz ve göstereceğiz” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kentin dört bir yanında çalışmaları devam eden ve hizmet veren Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (MESKİ) ait tesislerin incelemesine ara vermeden devam ediyor. Mersinliler ’in her an, her yerde kafasında bareti ve iş yeleğiyle görmeye başladığı Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in son adresi Mezitli oldu. Başkan Seçer, yakın tarihte açılışı yapılması planlanan ve çalışır vaziyette bulunan Mezitli Atık S Arıtma Tesisi ile Viranşehir Pompa İstasyonu’nu inceledi.

Eksikliklerin tamamlanması için talimat verdi

İlk olarak Viranşehir Pompa İstasyonu’na giden Başkan Seçer, istasyonda detaylı bir incelemede bulundu. Tesisin son durumu ile ilgili MESKİ yetkililerinden bilgi alan Başkan Seçer, eksikliklerin bir an önce giderilmesi için de yetkililere talimat verdi.

Ardından Mezitli halkının uzun yıllar beklediği ve Başkan Seçer’in müdahalesiyle yapımı hızla tamamlanan Mezitli Atık su Arıtma Tesisini gezen Seçer, incelemelerin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“550 bin kişilik nüfusa hizmet edecek kapasiteye sahip”

Mezitli Atık Su Arıtma Tesisi ile ilgili bilgi veren ve tesisin teknik özelliklerini anlatan Başkan Seçer, tesisin 550 bin kişilik nüfusa hizmet edecek kapasitede olduğunu söyledi. Seçer, şöyle devam etti:

“Mezitli Atık Su Arıtma Tesisi, 77 dönüm arazi üzerine inşa edilmiş, son derece yeni teknoloji ile donatılmış, Avrupa Birliği kriterlerine de uygun biyolojik bir arıtma tesisi. Bu tesis Mezitli ilçesi Viranşehir, Tece, Davultepe, Kuyuluk, Bozön ve Çiftlikköy mahallelerine hizmet veriyor. Burada biyolojik arıtma prosesi gerçekleştiriliyor. Patlama riskine karşı son derece güvenli bir yer. Gerekli tüm önlemler alınmış. Mevcut koşullara göre etrafa minimum, hatta hiç rahatsızlık vermemek için çaba sarf edeceğiz. Koku sorunu olmayacak. Burası 384 bin kişilik nüfusa hitap edebilen bir tesis ama bu kapasite 550 bin rakamına kadar da çıkartılabilir. Önümüzdeki süreçte bazı ilave yatırımlarla bu gerçekleşebilir.”

Tesisten gübre ve elektrik enerjisi elde edilecek

Tesisin biyolojik arıtma prosesi ile çalıştığını, bu sistemle elde edilen çamuru gübre olarak, gazı ise elektrik enerjisi olarak kullanacaklarını ifade eden Başkan Seçer, “Bu tesis daha entegre bir tesis. Elde edilen atık su çamuru önemli bir enerji kaynağı içeriyor. Aynı zamanda gerekli prosesten geçtikten sonra tarım alanlarında gübre olarak kullanılabiliyor. Biz de burada elde edilen çamuru biyolojik arıtmadan sonra belirli kriterlere ve mevzuata uygun olacak çerçevede kurutarak,  Park ve Bahçeler ekiplerimizin kullanımına sunacağız. Ayrıca bu çamur elde edilirken bir biyogaz oluşuyor. Bu gazdan elektrik enerjisi üretiyoruz. Elde edilen elektrik ise bu tesisi çalıştırıyor. Bu son derece önemli” diye konuştu.

MESKİ’nin 38 milyon TL alacağı olduğunu ve bu rakamın önemli bir kısmının tahsilatına başladıklarını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, MESKİ’nin teknik ve tecrübeli kadrolarıyla altyapı ve içme suyu konusunda önemli projelere imza atacaklarını ifade etti.

“Denizimizi kirletenin gözünün yaşına bakmayız”

Sadece atık su arıtma tesisleriyle değil, yaptıkları deniz denetimleriyle de denizlerin temizliği konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Seçer, “Belli koordinatları Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanında olan denizlerimiz de son derece sıkı bir şekilde denetleniyor. Bu konuda affedici bir tavrımız yok. Geçtiğimiz günlerde de denize sintine bırakan gemilere önemli cezalar yazdık. Denizimizi kirletenlerin gözünün yaşına bakmıyoruz. Bu konular affedilecek konular değil. Çevre katliamı, insanlık suçudur. Bu konuda da gerekli hassasiyeti gösteriyoruz ve göstereceğiz” diye konuştu.

Başkan Seçer vatandaşları çevre bilinci konusunda uyardı

Başkan Seçer, yerel yönetimlerde çevre temizliği konusunda zaman zaman yetki karmaşası yaşandığını, ancak Büyükşehir Belediyesi olarak çevre sağlığı ve temizliği konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. Çevre bilinci konusunda vatandaşlara da uyarıda bulunan Seçer, “Çevre sağlığı ve çevre temizliği önemli.  Biz tabi ki bu konuda belediye olarak görevimizi yerine getiriyoruz ama halk da artık kendine gelmeli.  Bir çevre bilinci olmalı. ‘Biz gereksiz yere çevreyi kirletiyoruz’ diyen yok.  Bakıyorsunuz sahillere, bir taraftan bizler belediye olarak temizlemeye çalışıyoruz ama vatandaşlar da ısrarla kirletmeye devam ediyor.  Belirtmem lazım ki vatandaşımız da bu konuda hassas olmalı. Bilen bilmeyene anlatsın. Bunlar önemli şeyler. Mersin medeni bir kent. Medeni,  eğitimli, kültürel birikimleri olan bir kent. Bana da düşen bu kente yaraşır bir Belediye Başkanı olmak.  Tüm ekibimizle, kadromuzla, elemanlarımızla bunu yapma gayreti içerisindeyiz. Bundan kimsenin endişesi olmasın” dedi.

İncelemeler sonrasında Mezitli Atık Su Arıtma Tesisinin çevresini de incelemeyi ihmal etmeyen Başkan Seçer, tesisin etrafına dökülmüş olan hafriyatların kaldırılması ve denetimlerin sıklaştırılması konusunda yetkililere talimat verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36