Silifke'de hasadı yapılan karadut, üreticinin yüzünü güldürüyor

Silifke'de hasadı yapılan karadut, üreticinin yüzünü güldürüyor

Silifke'de hasadı yapılan karadut, üreticinin yüzünü güldürüyor

 

 

MERSİN'in Silifke ilçesinde açıkta hasadına başlanan karadut üreticisini sevindirdi. Geçen ay serada hasat edilen karadutun kilosu 15 TL'den alıcı bulurken, açıkta yapılan karadutun kilosu ise 8-12 TL arasında değişiyor.

Atike CEYLAN KAÇAR/SİLİFKE(Mersin)

Mersin'in Silifke ilçesinde çiftçiye alternatif ürün haline gelen karadutun açıkta hasadına başlandı. Sabahın erken saatlerinde dut bahçesine gelen çiftçiler, topladıkları ürünleri kiloluk paketler haline getiriyor. Paketlenen ürünler daha sonra İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere gidiyor. Karaduta özellikle Rusya başta olmak üzere bir çok Avrupa ülkesi de talepte bulunuyor.

'ÇİFTÇİYE ALTERNATİF ÜRÜN OLDU'

Çavuşbucağı köyünde 3 dönümlük arazide 15 yıldır dut üretimi yapan Musa Aktoprak, karadutun çiftçiye alternatif ürün olduğu belirterek, "Karadutun çileğe oranla masrafı az. Doğal ortamda yetişiyor, ilaç vermiyoruz. İlçede karadut ekimi yaygınlaştı. Sadece işçilik masrafı var. Fiyatlar 8-12 TL arasında değişiyor. 3 dönümden 10 ton ürün hasat etmeyi hedefliyoruz. Normal şartlarda hasat 45 gün sürüyor ancak havalar sıcak olursa daha da erken hasat edebiliriz. Ürünler genelde İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir gibi büyük şehirlere gidiyor. Tamamen doğal ortamda yetişen, bağışıklık sistemini güçlendiren bir ürün. Dalından koparıp yenilebiliyor" dedi.

Dut işçiliğinin çileğe oranla daha kolay olduğunu kaydeden işçi Mustafa Barış Uzun da dutun ezilmemesi için daha hassas bir işçilik gerektiğini kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79