Silifke'de Kelle Ütücüleri Çifte Bayram Yaşadı

Silifke'de Kelle Ütücüleri Çifte Bayram Yaşadı

Silifke'de Kelle Ütücüleri Çifte Bayram Yaşadı

 

Mersin'in Silifke ilçesinde kelle ütücüler, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Vatandaşlar, kestikleri kurbanların kelle ve bacaklarını,  kıllarından temizlenerek ütülmesi için ustalara getiriyor. Unutulmaya yüz tutmuş körük yardımıyla kelle ve bacakları tütsüleyerek üten kelle ütme ustaları, bayram sürecince geç saatlere kadar çalışıyor. Kadınların da kendilerine yardımcı olduğu ütücüler, iş yetiştirmekte zorlanıyor.

 Haber: Atike Ceylan

Türk mutfağının lezzetleri arasında yer alan 'kelle-paça', Kurban bayramlarında 'kelle ütme' işleriyle uğraşan ustalara gelir kapısı oluyor.  Silifke'de, kurbanlıklarını kesen vatandaşlar, bu yıl bir ilk gerçekleştirilen Silifke’de her sokak başına kurulan çadırlarda hizmet veren kelle-paçaları yemek haline getirebilmek için tüylerinden temizleme işleminin yapıldığı kelle ütme ustalarına koşuyor. Vatandaşların Say Mahallesi'nde kurulan atölyelerinin yanı sıra mahalle girişlerine kurulan çadırlarda hizmet veren ütücülere getirdiği kelle ve paçalar, ütülmeyi bekliyor.

 VATANDAŞIN HER GEÇEN YIL TABELİ ARTIYOR

 Kelle-paçanın faydalarını bilen vatandaşlar her geçen yıl daha da ilgi gösteriyor. Özellikle kemik iliklerine ve kasların sağlamlaşmasında faydalı olduğu bilinen kelle paça yemek isteyen bu yıl sıraya giriyor. Kellelerin tanesini  20-25  liradan üten ustalar ise ateşte kızdırdığı demirlerle kelleleri dağlayarak, tüylerinden temizliyor. Kelle ütme ustaları, bayramda yoğun bir taleple karşılaştıklarını ve işlere yetişemediklerini söyledi.  Bir geleneği yaşatan ustalara, ütme işlerinde eşleri de yardımcı oluyor.

Yılda dört gün Kurban Bayramı'nda 'kelleci' olduklarını belirten kelle ütme ustaları, yaptıkları işlemi ise şöyle anlattı: "İlk önce kesilen bacakları ve kellelerin tüylerini, yüksek dereceli ateşte döküyoruz. Daha sonra ocakta ısıtılmış sıcak demirlerde ütme işlemine geçiyoruz. Ortalama bir kurbanın kelle ve bacaklarını ütme 25-30 dakika arasında değişiyor. Boynuz diplerindeki kılların ayrıntılı ütülmesi gerekiyor. Kellenin ütmesi kadar pişirmesi de zahmetli. Bayram boyunca  5 kişilik bir ekibiz ve ortalama 500-800 kelle ve bacak ütüyoruz. Sabah 07.00'den akşam 23.00'e kadar müşterilere hizmet veriyoruz ama işe yetişmekte zorlanıyoruz." diye konuştu.

Kelle ütenlerin arasında bulunan kadınlar ise körüklerle alevi harlandırıyor ve kelleyi kıllarından arındırmak için yakma işlemini yapıyor. Kelle ütmenin çok zahmetli olduğu kadar, tadının da bir o kadar lezzetli olduğunu belirten ustalar, "Hem vatandaşın ütme kelle yeme zevkini yaşatıyoruz hem de kurban olan hayvanların kelle ve ayaklarının atılarak günah işlemelerini önlüyoruz." şeklinde konuştu. Yoğun bir yanmış tüy kokusu altında çalışan ustalar, hallerinden memnun olduklarını sözlerine ekledi.

 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36