Silifke Oto Galericiler destek bekliyor

Silifke Oto Galericiler destek bekliyor

Silifke Oto Galericiler destek bekliyor

Mersin’in Silifke İlçesinde Silifke Oto Galericiler Kooperatif Başkanı Ali Çolak, “Mesleki birlikteliğimizi güçlendirmek kooperatif kurduk, vatandaşlara kurumsal ve kaliteli hizmeti için yer temini ve yapımı konusunda yaptığımız başvurunun hızlanması için yetkili kurumlardan ve siyasilerden destek bekliyoruz” dedi.

HABER: ATİKE CEYLAN

Silifke Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen törenle Silifke'de Oto Galericiler Kooperatif üyeleri, gördükleri  eğitimin ardından mesleki yeterlilik belgelerini törenle aldılar.

Törene Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, Silifke Ticaret Odası Başkanı Nurettin Kaynar ve yönetim kurulu üyeleri, Silifke Oto Galericiler Kooperatifi Başkanı Ali Çolak ve Galericiler katıldı.

 Oto Galericiler belgelerini Kaymakam Cinbir ve Başkan Kaynar’ın elinden aldılar.

Toplantıda  bir konuşma yapan Silifke Oto Galericiler Kooperatif Başkanı Ali Çolak,  Silifke'de ikinci el alım satım hizmetlerinin profesyonel şekilde gerçekleşmesi için uygun altyapı hazırlamak ve vatandaşların daha kurumsal hizmet alması için otomotiv alanındaki hizmet eden firmaları kooperatifle bir araya topladıklarını, bu çatı altında kalite standartlarını arttırmak için ise mesleki yeterlilik alanında eğitim aldıklarını söyledi.

Oto Galericilerin daha ferah bir alanda hizmet verebilmeleri için yer temini ve yapımı konusunda destek beklediklerini belirten Başkan Çolak, “ Oto Galericiler Sitesi kazandırmak adına, resmi kurum ve kuruluşlara yazılı müracaatlar yaptık, aynı zamanda yüz yüze görüşmelerde bulunduk.  Fakat 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyonu çalışmalarına takıldık. Bu anlamda çok uzun soluklu bir sürecin içine girdik” dedi.

Başkan Çolak,süreci ve gelişmeleri madde madde anlattı ve gerek kurumlardan gerekse siyasilerden acil destek istedi,

“Neden buradayız?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 13 Şubat 2018 tarih ve 30331 sayılı 2.el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmelik ile, 2. El araç satışı yapan, özel ve tüzel kişiler için, sektörü ilgilendiren önemli kararlar almıştır. 13 Ağustos 2019 tarihinde bütün bu kararlar uygulamaya geçeceği yönetmelikte belirtilmiştir. Bu yönetmelikle, hem satıcılar için yetki belgesi, hem mesleki yeterlilik belgeleri, hem de expertiz raporlu garantili satış zorunlu kılınmış, ayrıca bu işin yapılacağı alanlar içinde özel tanımlar yapılmıştır. Bu tanımlarda, bina altı olmayan, içinde ikamet amaçlı bağımsız bölüm bulunmayan, açık ve kapalı alanın, en az 4 aracın kapladığı alan büyüklüğünde olması gibi kararlar vardır. Tüzel oto pazarları belediyeler tarafından kurulacak ve işletilecektir maddesi de eklenmiştir. Özetle anlattığımız bu yeni düzenlemelere uyumu hızlandırmak ve mesleki birlikteliğimizi güçlendirmek için kooperatifimizi kurduk.

 Hangi aşamalardan geçtik?

Az önce bahsettiğim düzenlemeler neticesinde, meslektaşlarımız ile bir araya gelerek, çözüm üretmek adına; Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Turgut Bey ve Sayın Kaymakamımız Şevket Cinbir Bey ile görüşme sağladık. Görüşmeler neticesinde Kooperatifimizi kurmaya karar verdik. Kooperatif olarak ilk faaliyetimiz, yeni düzenlemelerden biri olan, mesleki yeterlilik ve yetki belgeleri sınavının ilçemizde yapılmasını sağlayarak, meslektaşlarımıza kazandırmak oldu. İlçemize Oto Galericiler Sitesi kazandırmak adına, resmi kurum ve kuruluşlara yazılı müracaatlar yaptık, aynı zamanda yüz yüze görüşmelerde bulunduk.

HANGİ AŞAMADAYIZ ?

İlk görüşmemizi, İlçemiz Belediye Başkanı Sayın Mustafa Turgut Bey ile yer ve çözümü konusunda yaptık. Belediyeye ait yer olmadığını, fakat yer sorununu çözersek, tüm desteği vereceğinin sözünü aldık. Yer sorununun çözümü için, İlçe Kaymakamımız, Sayın Şevket Cinbir Bey ile görüşmemiz neticesinde Tosmurlu Mahallesi 1399 parsel numaralı yerin uygun olabileceğini belirtti. Söz konusu yer ile alakalı olarak 17 Eylül 2018 tarih ve 15423 sayılı dilekçe ile, Milli Emlak Şefliğine, yerin kooperatifimize satışının yapılması için başvuruda bulunduk. 2/B arazilerinin satışı ile ilgili bir düzenleme olmadığından dolayı, konunun çözüm merkezinin kendileri olmadığını anladık. Mersin B.B.B. tarafından yapılmakta olan 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyonu çalışmaları kapsamına alınması ve akabinde kurumlar arası devir yapılarak ortak proje kapsamında çözülebileceği sonucuna ulaştık. Sürecin ilerleyebilmesi için Mersin B.B.B.’na 30 Ekim 2018 tarih ve 152971 sayılı dilekçe ile 1/5000 planlama çalışması yapılması için, ilgili kurum ve kuruluşlardan kurum görüşü toplanması talebinde bulunduk. 12 Şubat 2019 tarih ve 19006 sayılı cevap yazısında, talebimizin Silifke bütünlüklü 1/5000 ölçekli nazım imar planı ihalesi kapsamına alındığını ve bu çalışma kapsamında görüşler toplamaya devam ettiklerini belirtilen bu cevap ivedilikle yapılması gereken bu projeyi uzatmaktadır.

ÇÖZÜM VE ÖNERİLERİMİZ NELERDİR?

Sadece bizim talep ettiğimiz alana ilişkin, bir planlama çalışması yapılırsa, sorunun kısa sürede ortadan kalkacağı düşüncesindeyiz. Bu gibi problemlerin, ilçemizde daha önce de yaşandığı ve ortak proje kapsamında, kısa sürede çözüme kavuştuğu konusunda, birçok örnekler bulunmakta. Yeni Silifke Adliye Binası, Tosmurlu Mahallesinde yapılacak olan okul, Öğrenci Yurdu gibi, ortak proje kapsamında bir çok örnek Mersin Genelinde vardır. Sonuç olarak parsel bazında Mersin B.B.B. ile ortak proje kapsamında 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlama çalışmalarının ivedilikle yapılmasını talep etmekteyiz.

 Beklentilerimizin Geçmişinde Yaşananlar Nelerdir?

Silifke Kaymakamlığımızın, 07 Nisan 2017 tarih, 1297 sayılı yazısı ile 2. El oto galerilerin, yerleşim yerleri dışına taşınarak, belediye tarafından yapılması ve düzenlenen raporların düzenli olarak bildirilmesi, çalışmalarının ivedilik ile yapılmasını, Silifke Belediye Başkanlığına bildirmiştir. Silifke Belediyesi, 12 Nisan 2017 tarih, 4068 sayılı yazısı ile, Mersin B.B.B. ‘na talep olarak; Oto galericiler sitesine yer ayrılmasında öncelikle planlama çalışması yapılması gerektiğini, bu yüzden Silifke ilçesinin 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile konunun dahil edilmesi gerektiğini belirtmiş. Mersin B.B.B. 27 Nisan 2017 tarih, 48405 sayılı cevap yazısı ile, söz konusu talebin Silifke ilçesi bütünlüklü 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyonu çalışmalarında değerlendireceğini Silifke Belediyesine iletmiştir. Yaşanan bütün bu süreçlerde, başından beri bizden desteğini esirgemeyen; Sayın Milletvekilimiz ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütvi Elvan Bey’e, Sayın Kaymakamımız Şevket Cinbir Bey’e, Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Turgut Bey’e, Ticaret ve sanayi odası Başkanımız, Sayın Nurettin Kaynar Bey’e kooperatifimiz adına teşekkür ediyor, saygılar sunarım” dedi.

İMAR SORUNU MEVZİ İMAR PLANI  İLE ÇÖZÜLMELEDİR
 Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir ise belge töreni öncesi yaptığı konuşmasında, “Bu toplantıyı önemsiyorum. Mütevazi ve anlamlı bir toplantı olduğunu düşünüyorum. Bana ilk geldiklerinde yer talebinde bulundular. Oto galericilik yapanlar yer temini gerçekleşirse bu işi daha iyi ve daha sağlam yapacaklarını düşünmüşler ve bu düşüncelerini bizimle paylaştılar.

Kaymakamlığa bağlı kurumlardan bitecek olan işlerin takibi için destek olacağımızı söyledik fakat bu iş bizimle değil belediyelerle yapılacak olan bir iş. Burada yerel yönetimlere iş düşüyor yani belediyelere. Bugün geldikleri noktadaki sıkıntılarının kentin imar planları olduğu ortaya çıkıyor. Yani konu yine geliyor yine imar planlarına dayanıyor.  Eğer 1/5000 lik imar çalışması gerçekleşemiyorsa, mutlaka mevzi imar planları ile çözüm yapılması lazım. Bu durumu önemsemek çözüm üretmek gerektiğini düşünüyorum.

Sizde görüyorsunuz ki size her türlü desteği vereceğim diyen belediyelere inanmak yeterli gelmiyor. Çünkü her türlü konuda destek olamazlar. Çünkü Her kurumun kendi ayrı ayrı içerisinde etkileri vardır yani her kuruluş bütün desteği veremez.  Kaymakamlık ve valiliğe bağlanan kurumlardan bahsetmiyorum.  Belediyelerde her türlü desteği veremez, kendi yetki alanlarında yardımcı olsunlar zaten yeterli. Önce planlama yapacak planlama konusunda üzerine düşeni yapsa yeterli olduğunu düşünüyorum. Herkesin bu iş için elini taşın altına koyması gerekir. Oto Galeriler Sitesi hayali gerçek olsun yeter bakın bugün burada yeterlik belgelerini aldılar eminim ki kurum ve kuruluşlar ve siyasiler üzerine düşeni yaparsa Silifke modern bir oto galericiler sitesine sahip olacaktır” dedi.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36