Silifke TSO’nun Kıbrıs Çıkartması

Silifke TSO’nun ticari ve kültürel bağları güçlendirme gezisi olumlu geçti.

Silifke TSO’nun Kıbrıs Çıkartması

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar başkanlığındaki 32 kişilik sektörün temsilcilerinden oluşan heyet, Kıbrıs Türk Cumhuriyetine iki ülke arasındaki ticari ve kültürel bağları güçlendirmeyi hedeflenen bir ziyaret gerçekleştirildi.

 Yapılan ziyaretin ardından Silifke basınıyla Keklik Restaurant’ta verdikleri kahvaltıda bir araya gelen Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Kıbrıs heyeti, yapılan ziyaret ve görüşmeleri hakkında 3 günlük geziyi değerlendirdi.

Yavru vatan Kıbrıs’la olası işbirliği fırsatlarını incelemek için yapılan ziyaretlerde Silifke heyeti, KKTC ile Silifke arasındaki ticari ve kültürel bağları güçlendirmesi ve geliştirilmesi konusunda bir çok ziyaretler yapan heyet,  karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.

Heyet, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Dr. Sibel Siber, Başbakan Ömer Soyer Kalyoncu, Tarım Doğal Kaynaklar Ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, Ekonomi Sanayi Ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Sağlık Bakanı Salih İzbul,  Lefkoşe Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Uzun, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı’yı ziyaret ederek bir dizi temaslarda bulundular.

 Başkan Nurettin Kaynar yaptığı açıklamada; 15-17 Aralık tarihlerinde KOSGEB Destekli bir Kuzey Kıbrıs İş Seyahati düzenledik. Bu seyahate Yönetim Kurulumuz 32 odamız üyesi olan iş adamlarımızla ziyarette bulunduk. Bu seyahatin amacı KKTC ile Kültürel ve Ticari bağlarımızı güçlendirmek adına yapıldı. Yapmış olduğumuz  temaslarda  Meclis Başkanı, Başbakan ve ilgili Bakanlıklar, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve TC Lefkoşe Büyükelçiliği ziyaretlerimiz oldu.

 Ziyaretlerimizden edindiğimiz izlenimler ise şöyle,

Başbakan Ömer Soyer Kalyoncu bu ziyareti çok sevindirici olduğunu ve ortaklıkların artması için bir zemin olduğunu belirtti.

Meclis Başkanı olan Dr. Sibel Siber ise; ‘Ticari işbirlikleri, dostluk işbirliğini de geliştirir’ diyerek bizlerin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ise, Ticaret hacmi olan, ancak siyasi tanınmamışlık nedeni ile dış pazara açılmada zorluklar yaşayan bir devlet olarak Adadaki çözüme duyulan ihtiyacı vurguladı.

Türkiye'den gelen her heyeti sevinçle karşıladıklarını, ziyaretlerin ticaretle bağlantılı olmasının ise kendilerini daha mutlu ettiğini söyledi.

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu’ da  karşılıklı turları yapılarak, Kıbrıs’daki  tur operatörlerini ve acentelerini Silifke ve Mersin'de  bulunan tur operatörleri  karşılıklı görüştürüp, işbirliği yapılmasının gerekliğini altını çizdi.

Ekonomi Sanayi Ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, ‘Mersin olsun Silifke olsun KKTC nin Türkiye'ye ve Dünyaya açılan tek kapısıdır. İhracatın hatırı sayılır bir bölümü Mersin Üzerinden yapılmaktadır. KKTC Genç bir devlettir, ancak Türkiye’nin destekleri ile çok yol almıştır’ şeklinde konuştu.

 Bu ziyaretten edindiğimiz intiba, Kıbrıs'ın gelişimi için yatırım ve dış ticaretin çok önemli olduğudur. 2010 Yılında Türkiye ile 3 yıllık ekonomik programlar yaptıklarını, bunların reel sektörün büyümesi ve özel sektör odaklı kalkınma anlayışı öngörülmektedir Gayri Safi Milli hasılanın yüzde 5 oranında Kamu Yatırımı, yüzde 15 oranında ise özel sektör yatırımı yapılması gerekmektedir. Türkiye ile işbirliği içersinde yeni yatırımlar yapılmasını istemektedirler. KTTO ve KTSO ile Silifke  arasındaki işbirliklerinin geliştirilmesi konusunda görüş alış verişinde bulunuldu ve Kardeş Oda Protokolleri imzalandı. İş Adamlarını bir araya getiren İş Formları düzenlenmesi öngörüldü ve bu konuda Başbakan ve Devlet yetkililerinden destek istendi” dedi.

Başkan Kaynar Ayrıca, Kıbrıs’ın yatırıma aç bir yer olduğunu, özellikle Sağlık enerji ve inşaat alanı başlıca görüşmelerin talep edildiğinin altını çizerken, ziyaretin sadece ekonomik anlamda değil tanıtım anlamında da beklenen karşılığı aldığını kaydetti.

Silifke’nin bir marka isim olduğunun altını çizen Başkan Kaynar sadece marka isim değil marka şehir olması konusunda da çalışmaların artık hız bulması gerektiğini bu nedenle özellikle turizm turları düzenleme konusunda yapılan fikirlerin kendilerini oldukça memnun ettiğini kaydetti.

Bunu yanı sıra, Urfa ve Antep gibi illerin kendisini Kıbrıs’ta çok iyi tanıttığını belirtirken, Silifke’nin bir çok yönünü Kıbrıs’a tanıtmak gerektiğini vurguladı.

 Önümüzdeki aylarda yeni tanıtım gezileri düzenleneceklerinin altını çizen Başkan Kaynar, Silifke’nin geç kalınmış tanıtımının artık hız alması gerektiğini ve bu dönem Mersin’in Silifke’nin çok yol kat edeceğini söyledi.

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36