Silifke’de Aralık Ayında Nergisler Çiçek Açtı

Silifke’de Aralık Ayında Nergisler Çiçek Açtı

Silifke’de Aralık Ayında Nergisler Çiçek Açtı

Türkiye soğukla boğuşurken Silifke’de nergisler çiçek açtı.

 

 HABER: ATİKE CEYLAN KAÇAR

 Türkiye’de ilk kez Silifke ‘de çıkan nergis kargoyla ülkenin dört bir yanına gönderiliyor. Açan nergisler fiyatı ile üreticisini kokusu ile tüketicisini mutlu ediyor,

Nergis üreticisi Muhammet Çalışkan, boğumunun ilk hasatta ilerleyen zamanlara göre değiştiğini 20 ila 10 liraya verdiği nergislerin fiyatından oldukça memnun olduğunu söyledi. Mersin’in Silifke İlçesine bağlı Atayurt Mahallesinde hobi olarak başlayıp daha sonra geçim haline getirdiği ve bugün 30 dönümlük alanda nergis yetiştiren Muhammet Çalışkan, Türkiye’nin ilk nergis hasadını yaptı.

Türkiye soğuk hava şartlarıyla boğuşurken, Silifke’de hava sıcaklıklarının iyi gitmesi nergis çiçeklerinin açmasına neden oldu. Yıllar önce hobi olarak evinin bahçesine dikimini yaptığı nergisleri bugün kendine gelir kaynağı haline getiren üretici Çalışkan, 25-30 yıl önce hobi olarak başladığı işinin 10 yıldır ticaretini yaptığını kaydetti.

Aralık ayında açan nergisler ocak ayı sonuna kadar hasat ediliyor, her boğumda 50-60 arasında çiçek bulunan demetler, Türkiye’nin pek çok iline kargo ile gönderiliyor. Müşterisinin aralık ayı gelmeden sürekli aradığını ve Pazar sıkıntısı çekmediğini belirten Çalışkan, Ben emekli adamım yılda iki ay çalışıyorum bunun kazancı bana yetiyor daha ne olsun Allaha şükür. Türkiye’nin ilk nergisi burada yetişiyor çünkü Akdeniz kıyıları ılık geçiyor denize yakın olduğu için hem havasını hem toprağını seviyor bu çiçek. Verimli toprağı sevmez, yemli kirli killi toprağı sever. Ayı çok seven bir bitki, ilacı yok gübresi yok. Çoğaltmak için ise soğanı ile çoğaltırız. Soğanı yıllık 2 verir 3 verir. Ama yerini sevmesse soğanı da olmaz dalı da yürümez.” Dedi.

Nergislerin kokusuyla uykusundan uyanın eşi Nesrin Çalışkan,  tarlanın çamur oluşuna aldırmadan çalışmaktan mutlu olduğunu dile getirdi.

Nesrin Çalışkan; “Her işin kendine göre zorluğu vardır ama biz nergis işi yapalı daha mutluyuz.  Bunu toplamasını çok seviyorum hiçbir parfüme değişmem kokusunu, hem başka işlerden kolay  olması hem de severek yaptığımız içindir belkide. Başka işlerden kolay elbetteki, bu nedenle işimizi çok seviyoruz, hem maddi hem manevi bizi mutlu ediyor” dedi.

Nergis Çiçeği Hangi Mevsimde Açar?

Mevsim normallerinde nergis baharın en tatlı habercisidir. Martın ortasından sonra çiçekler kendini göstermeye başlar.  Silifke’nin Atayurt mahallesinde ise iklimsel nedenlerden dolayı Aralık ayında çiçek açmaya başlayan nergis çiçeği Ocak ayının sonuna kadar açmaya devam eder.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36