Silifkeli harnubun hem pekmezini hem şerbetini yaptı

Silifkeli harnubun hem pekmezini hem şerbetini yaptı

Silifkeli harnubun hem pekmezini hem şerbetini yaptı

  

 

HABER: ATİKE CEYLAN 

Mersin’in Silifke İlçesinde üretici Ümit Güven, Akdere mahallesinde doğada kendiliğinden yetişen ve binbir derde şifa olarak bilinen harnubun (keçiboynuzu) pekmezinin yanı sıra şerbetine de yaptı. 

 Akdere Mahallesindeki evinde tamamen doğal bir ortamda hazırlanan pekmez ve harnup şerbetini daha çok vatandaşa ulaşmasını ve şifa almasını istedikleri için bir iş yeri açtıklarını belirten üretici Ümit Güven, bu işe nasıl başladığını şu sözlerle ifade etti.

 

“Geçmişte bir gün mahallemizde vatandaşların pekmez yapmak için harnubu taşla kırmaya çalıştıklarını gördüm. Eskiden bizlerde öyle yapardık ve büyüklerimiz sürekli bizlere hastalandığımızda güç verir şifa verir, öksürük keser gibi sözlerle pekmezi ve harnubu yedirirdi. Mahallemizde  herkesin bahçesinde ve dağlık kesimlerde oldukça çok olan bu harnubu değerlendirmeye karar verdim. Önce harnubun çekirdeğini kendinden ayırıp kıran bir makine icat ettim. Bu makine hem çekirdeklerini hem de harnubu kırıyor ve üç ayrı büyüklükte bizlere veriyor. Bu kırılan harnubun tozunu hamur işlerinde kullanılmak üzere faydalandırıyoruz. Kırılan küçük parçalarını kışın sofralara çerez olarak sunuyoruz.

Diğer kırılmış parçaları ise ıslatıp şırasını çıkarttıktan sonra tamamen doğal yöntemlerle pekmez yapıyoruz. Ayrıca kırılan harnubu yine yüzde yüz doğal olarak ıslatıp şerbetini de elde ediyoruz. Pekmezin yıllardır isteyen vatandaşlara ulaştırıyorduk. Biz kendimiz harnubun şerbetini yıllardır yapıp içiyorduk.  Bir gün bu şifalı suyu vatandaşla buluşturmaya karar verdim ve bir iş yeri açtım. Bu iş yerinde soğutulmuş harnup pekmezini vatandaşa ikram ediyorum. İçen şifasının bildikleri için her gün gelip içiyorlar. Artık harnup pekmezi içmeden işe başlamayan müşterilerimiz oldu. Ben bunun bütün insanlara şifa olması için daha çok duyurmak istiyorum” dedi.

 

 MAKİNE SAYESİNDE TAŞLA KIRMAKTAN KURTULDUK

 

Yaptığı makine sayesinde köylüye de çok faydalı bir iş yapan üretici Güven, köylünün getirdiği harnubu makine da kırdırttığını ve çekirdeklerini de kozmetik sanayi sektöründe kullanılmak üzere satışını yaptığını söyledi.

Harnubun kalan sofasını ise keçi, inek tavuk gibi hayvanlara yem olarak kullanıldığının altını çizen güven, zaman zaman şerbetinden tavuklara da verdiklerini kaydetti.

 

Öte yandan harnup şerbetini pekmez suyu sanan müşterileri olduğunu belirten Üreteci Güven, “Pekmez ayrı şerbeti ayrı. Şerbeti kaynatıp pekmez yapıyoruz. Bizim sunduğumuz kesinlikle pekmez şerbeti değil tamamen harnubun ıslatılarak elde edilen kendi suyundan yapılan şerbettir. İkisinin arasında ayrıca ayrı ayrı şifaları vardır” dedi.

 

Harnup suyunu içen müşteriler ise, tadının oldukça güzel olduğunu, Akdeniz bölgesinde özellikle alerjik hastaların sık olduğunu ve harnubun kendisinin pekmezinin iyi geldiğini bildiklerini ama şerbetini ilk kez içtiklerini, bundan sonra günlük tüketeceklerini belirttiler.

 

 HARNUP ŞERBETİNİN ŞİFASINI SAYMAKLA BİTMİYOR

 

Doğada 12 ay boyunca güneş gören tek ürün olarak bilinen harnup, özellikle astım ve kalp damar rahatsızlığı olan hastalar tarafından daha çok talep görmesi gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Ali Su, “Bu şerbet harnubun ezildikten sonra ıslatılarak elde edilmiş suyudur. Bu son derece faydalıdır. Özellikle iki yere, biri kalp damar sistemine diğeri akciğere oldukça faydalıdır.








 





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36