Silifkeli kadınların ilk zahter deneyimi

Silifkeli kadınların ilk zahter deneyimi

Silifkeli kadınların ilk zahter deneyimi

 

Lezzet ve şifa deposu kekik zahter geçim kaynağı oldu

HABER: ATİKE CEYLAN KAÇAR

Mersin’in Silifke ilçesinde Torosların eteklerinden toplanan doğal kekikler salamura zahter yapılarak satıya sunuluyor. Bu yıl ilk kez dağdan toplanan kekikten salamura zahter yaptıklarını belirten kadınlar, normalde kaya koruğu turşusu yaptıklarını ama bu yıl ilk kez zahter yapımını denedikleri söylediler.

Dağlardan toplanan doğal kekiğin sadece şifa ve lezzet deposu olmadığını kendilerine de gelir kapısı olduğunu belirten kadınlar, “ Burada dağlardan topladığımız kekikleri  dalından ayırarak kavanozlara koyarak zeytinyağına yatırıyoruz. Buda salamura zahter halini alıyor.  Yapılan zahterler buradan zahteriyle meşhur Hatay’a gönderiliyor. Sevenleri tarafından kahvaltıda salata olarak tüketilen, çay olarak içilebilen, salamurası yapılan, kurusu yemeklerin her türlüsünü süsleyen lezzetli ve şifa deposu zahteri de burada üretmekten oldukça memnun olduk. Biz burada yevmiyemizi alarak evimizin geçimine destek sağlıyoruz. Bize ek bir gelir kaynağı oldu. Bu işten oldukça memnunuz mis kokulu kekikleri harmanlamak bizi oldukça mutlu ediyor” diye konuştular.

Özellikle kadınlarının sabahın erken saatte makasla  ve elle "biçme yöntemi" ile toplanan, Akdeniz mutfaklarının vazgeçilmezi zahter, mahalle meydanındaki ambarda toplanıp tüccarlara hasat dönemine göre satılıyor. Kadınlar, bu yıl ilk kez denedikleri için zahterin fiyatını bilmediklerini söylediler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36