Tatil Beldesi değil çöp deposu oldu

Mersin’in Silifke İlçesine bağlı Atakent Mahallesi’nde vatandaşlar, turizm bölgesi olan mahallelerinin çöp deposu haline geldiğini belirterek, gerek vatandaşın gerekse yetkili kurumların acilen harekete geçmelerini istediler.

Tatil Beldesi değil çöp deposu oldu
Büyükşehir Küçükşehir yetki alanı arasında sıkışıp kaldıklarını belirten Atakentli esnaf, çöplerden, denizin kirliğinden, taşan kanalizasyonlardan, Büyükşehir Belediyesine ait sahillerdeki duş ve tuvaletlerin erken kapatılmasından, Silifke Belediyesine ait olan kaldırımların çöp ve pislik içinde olmasından şikayetçi. Ayrıca Atakent mahallesi ve sahillerine hem Silifke Belediyesinin hem de Mersin Büyükşehir Belediyesinin sahip çıkmadığını iddia eden yazlıkçıları ve mahalle sakinleri biran önce tedbir alınmasa turizmin biteceğini söylediler.

 

 ÇOCUK BEZİ KARPUZ KABUĞU, BİRA ŞİŞESİ NE ARARSAN VAR

Sahillerde çocuk bezinden karpuz kabuğuna, köşelerde bira şişelerinden ekmek kırıntılarına kadar her türlü plastik ve atığın bulunduğunu belirten vatandaşlar, en büyük sorunlardan birisinin ise Akşam 19.00’da Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda bulunan sahillerdeki WC ve Duşların hizmet vermeyişi olduğunu söylediler.

 

23 Yıldır Atakent’de yaşadığını ifade eden Nuran Yüce Ravanoğlu, “8-10 Yıldır sürekli olarak kanalizasyonlar taşıyor. Denize giremiyoruz. Evlerimizin önünde dahi kanalizasyon akıntıları oluyor. Bazen kanalizasyonlar tıkandığında geri teperek evlerden çıkıyor. Kirliliğe bağlı olarak denize girenler de sürekli hastalanıyorlar. Serum takılanlar, antibiyotik kullananlar oldu hastalananlardan. Yetkililer sadece sahile gelip gidip bakıyorlar. Bunun ötesinde her hangi bir ilgilenme, düzeltmeye gitme gibi çalışmalar yapılmıyor. Bizler, kanalizasyonların bilimsel bir şekildi arıtmaya dahil edilmesini, denizimin kirletilmemesini istiyoruz. Bizler Bu deniz ve sahil için geliyoruz. Türkiye’nin her yerinden binlerce insan bu deniz için geliyor ama bu denizden faydalanamıyoruz. Bunu bize çok görmesinler ilgililer. Zamanından bizlerden paralar topladılar arıtma yapılması için ama arıtma yetersiz kalıyor. Yaz nüfusu burada çok fazla artıyor. Ne kanalizasyonlar nede arıtma yetmiyor yaz nüfusu yoğunluğuna” dedi.

 

‘Akşam saat 19’dan sonra sahillerdeki insanlar gidecek tuvalet bulamıyor’ diyen Öz Susanoğlu Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Ahmet Doğan, “Atakent ve sahilleri güneş ve sıcaktan çok etkilendiği için insanlar genelde denize sabah erken saatlerde veya ikindin 18’den sonra giriyorlar. Mersin Büyükşehir Belediyesince sahillerde duş ve tuvaletler var ama akşam saat 19’da kapatılıyor. O saatten sonra denizde bulunan tatilciler duş ve tuvalet bulamıyor. Biz kooperatif olarak elimizi taşın altına koyuyoruz ve kendi imkanlarımızla bir WC ve Duş koyduk ama bu kadar insana kesinlikle yetersiz kalıyor. Hal böyle olunca da

İnsanlar tuvalet ihtiyacının gelişi güzel karşılıyor. Bu da hem çevre hem de deniz kirliliğine sebebiyet veriyor” dedi.

 

DENİZ KUMU KANALİZASYONLARA TAŞINIYOR

Atakent sahilindeki kumun çok kıymetli bir kum olduğunu belirten Başkan Doğan, Bizim denizimiz kumu çok değerlidir ince olması nedeniyle ama sahilde duş almadan denizden çıkanlar üzerindeki kumları evlere taşıdığı için kanalizasyonlarda zamanla tıkanmalara neden oluyor. Bunun çözümü çok basit. Plaj çıkışlarına yapılacak çeşmeler ve duşlarla insanlar üzerlerindeki kumu yine sahilde bırakırlar, evlere taşımazlar ve kanalizasyonları boş yere kumlarla doldurmazlar. Kış günü Silifke Mersin arasındaki refüjlerde bulunan çiçekler sulanıyor ama plaj çıkışlarına bir tane çeşme yapılmıyor. ” dedi.

 

MAVİ BAYRAKLI SAHİL AMA BAYRAĞIN HAKKINI VEREMİYORUZ

 

‘Sağolsunlar sahilimize mavi bayrak verdiler ama mavi bayrağın gereklerini yerine getirmiş değiliz’ diyerek Mavi Bayrağı almanın yanı sıra korumanında önemli olduğunun altını çizen Başkan Doğan,  “Mavi bayrağın denizi temiz olur, kumu temiz olur. Çevresi temiz olur. Standart raporları insanların göreceği yere asılır ve insanlarda denizin ne kadar temiz olduğunu bu raporlardan görür. Şimdi burası sahipsiz bir belde durumunda. Özellikle hafta sonları ne Silifke Belediyesi’nin ne de Mersin Büyükşehir Belediyesinin burada etkinliği gözükmemektedir. Sorun sahipsiz bir mahallenin yönetilmeyişinden kaynaklanan sorunlardır. Çevreye baktığımızda her kes isteği yerde mangal yakıyor, piknik yapıyor, istediği yere çöpünü atıp çekip gidiyor. Altın gibi kumumuz ve denizimiz ilgisizlikten dolayı kirleniyor” dedi.

 DAHA FAZLA ZABITA EKİBİ ŞART

 

Silifke ve Mersin Büyükşehir Belediyesinin çok daha fazla zabıtayı bölgede görevlendirerek etkin çalıştırması gerektiğini vurgulayan Doğan, “Burada zabıta etkin değil. Silifke ve Mersin Büyükşehir belediyeleri 24 saat burada etkin çalışacak, kuralları uygulayacak zabıtalar koyması geriyor. Gerekli kurallar olmadığı için her ağacın altı piknik alanı gibi oluyor. Burada zabıta gerekli denetimlerini yapsa gölgelik alanlar ve parklar piknik alanı gibi olmaz. Herkes her yere her çöpünü atıyor. Çocuk bezinden pet şişe atığına kadar her şeyi sokaklarda caddelerde ve sahilde görmeniz mümkün” dedi.

 

KIYILMIŞ POŞET ATIKLARI SAHİLLERİMİZDE

 Sahillerde iki yıldır garip bir şekilde kıyılmış poşetlerin geldiğini belirten Başkan Doğan, “Biz bu kıyılmış naylon ve poşet parçalarını nasıl toplayacağımızı bilemedik. O kadar küçük kıyılmış ki bunun sebebi nedir,. Kimler neden bu şekilde kıyıp sahillerimizi atıyor bununda araştırılmasını istiyoruz. Bu turizme vurulan büyük bir darbedir. Hepimizin ekmeği bu sahillerden temiz tutmak gerek biz burada yaşayan insanlar gerekse tatile gelen tüm vatandaşların sorumluluğundadır. Bir daha gelmeyecekmiş gibi sahilleri bankları park ve bahçeleri çöp deposu haline getirmeye hiç kimsenin hakkı yoktur” dedi.

 

Balık restaurant işletmecisi Mustafa Doğan ise, “Bir haftadır işletmemin önündeki rögardan kanalizasyon pisliği akıyor. Bırakın müşteri gelmesini, kokudan lokantanın yanından geçen olmuyor. Ben bir işletmeci olarak insanlardan özür dilemekten utanıyorum. Bize düşen ne varsa yapmaya hazırız ama yetkililerden duyarlı olmalarını istiyoruz” diye konuştu.





 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36