TSO’dan Girişimcilere Panel

TSO’dan Girişimcilere Panel

TSO’dan Girişimcilere Panel

 

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası bölge insanının kalkınmasına, bilgilenmesine yönelik çalışmalarına devam ederken, bu kapsamda “Girişimcilik ve Fırsatlar Bölge Ekonomisinin Geleceğine Bakış” Paneli Silifke Ticaret Odası Toplantı Salonunda yapıldı.

Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden ve Refleks Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Uluğtürkan’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantının moderatörlüğünü Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksek Okulu Doktor Öğretim Üyesi ve Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Akademik Danışmanı Muhammet Saygın yaptı.

Refleks Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Uluğtürkan  yaptığı konuşmada “Türkiye güzel bir ülke, coğrafyası çok iyi bir yerde onun içinde herkesin gözü burada, herkes burada olmak istiyor. Herkes Anadolu da olmak istiyor ve başımız bir türlü dertten kurtulmuyor. Geçmişte atalarımız hep fedakârlık yapmışlar, onun için bizim her zaman üretmemiz lazım. Ben Silifke’yi çok sevdim. Birkaç kez özel olarak ta geldim. Burada da çok güzel üreten insanlar var. Özellikle organize sanayi de birkaç firma sahibi ile tanıştım, görüştüm çok da iyi iş yapan iş insanları, firmalar var. Bizim katma değeri yüksek üretime ihtiyacımız var.

“Silifke 40 ilden daha fazla ihracat yapıyor”

Silifke 40 ilden daha fazla ihracat yapıyor, bu çok önemli bir başarı, burada 30- 40 milyon dolar mermer var, 50-60 milyon dolar çilek ihracatı var, toplamda 150 milyon dolar bir ihracat var, daha ihracatla tanışmamış birçok il ve ilçeye rağmen Silifke önemli bir başarı elde etti. Silifke daha da iyi olabilir. Değer katma anlamında daha da çok üretmeye ihtiyacımız var. Silifke’de üniversite okuyan 3500 öğrenci var bir ilçe için çok iyi bir rakam. Silifke, 3500 öğrenci ile bu iklimle, bu tarımsal potansiyelle bu sanayi altyapısı ile bunları buluşturup bir ekosistem oluştuğunda Silifke önümüzdeki dönemlerde Türkiye’de adından söz ettirecektir. Şu anda İstanbul ve Marmara bölgesi 17-18 bin dolar kişi başına düşen gelirleri yani Türkiye sadece Marmara bölgesinden ibaret olsaydı ithalat rakamlarını yakalamış durumdaydık ama ortalamamızı güneydoğu, doğu Anadolu, iç Anadolu aşağı düşürüyor. Onun için daha çok üretmemeiz lazım. Türkiye’nin yeni İstanbullara, yeni Marmaralara ihtiyacı var.

“Silifke, yeni Marmara bölgesi olabilir”

Türkiye’de yeni Marmara bölgesi Silifke olabilir. Silifkeliler çok şanslı geleceği inanılmaz parlak ilçelerden birisinde yaşıyorsunuz. Silifke’nin artık Ankara’ya ihtiyacı yok.  Ankara ekonomisinin Silifke’ye Mersin’e Adana’ya ihtiyacı var.  Eğer buralara gerekli altyapıları yapmazsak, gecikirsek turizm tarım yönünden ilerleyemeyiz.

“Silifke’ye Havaalanı Şart”

Silifke artık Türkiye’nin göz bebeği olacak bir ilçesi, Nükleer Santral, mermer fabrikaları, tarımsal üretimler, turizm başta olmak üzere birçok ürünler buradan gidiyor. Silifke’nin  50-60 milyon dolar çilek ihracatı var, tarladan toplanan çileklerin havaalanı sayesinde 2 saat sonra Paris’te, Londra’da insanların sofrasında, tezgahında olması güzel olmaz mı sizce? Ama havaalanı ulaşımı en yakın Adana’da var, Silifke’de olsa hem ürünler zamanında gider hem de gelen turistler çabuk ulaşım sağlar. Artık sizler kendi aranızda toplanıp, yerel yönetimler ve stklar Silifke için havaalanı girişimleri yapmalısınız hem gazetelerde hem de sosyal medyada sesinizi duyurmalısınız. Silifke’nin  önümüzdeki süreçte önü parlak. Panelimize katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum.”dedi.

Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden konuşmasında “ Öncelikle Silifke’de bulunmaktan çok memnun oldum, Türkiye’nin her yerine konferansa, panele gidiyorum ama Silifke kadar güzel bir yer görmedim. Akdenizli olarak kendi bölgemden olan insanlarla sıcakkanlı buluyorum ve çabuk ısınıyorum, daha da bir samimi oluyorum. KOSGEB'in girişimcilik eğitimleri ve destekleriyle çok önemli gelişmeler sağlandı. Ancak daha başarılı sonuçlar için bu eğitimlerle ilgili yeni düzenlemelere ihtiyaç var. Türkiye’nin daha fazla ve daha etkin girişimciye ihtiyacı var. Girişimcilik eğitimi alanında, Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) olarak, KOSGEB’le önemli adımlar attık. Gençlerimize kamu ve özel sektörde çalışmak yerine kendi işinin patronu olma fırsatı penceresi de açtık. Ama bu sistemde eksikler var. Kısa sürede tamamlamazsak, kaynaklar heba olacak, başarı gelmeyecek. Girişimci adaylarına 4 günlük eğitim veriliyor. ‘Uygulamalı’ deniyor; ama eğitim yine konferans salonlarında yapılıyor. Bu eğitimlere hayalinde yazılım programcılığı olan da, butik açacak olan da aynı anda alınıyor. Yüksek lisansını tamamlayanla ilköğretim mezununa aynı sınıfta ders veriliyor. Kurslar bu ayrım yapılarak sürenin en az yarısı kursiyerin iş fikrine uygun işletmelerde verilecek şekilde düzenlenmeli.

"İki büyük engel aşılmalı"

Türkiye’nin 10 büyük ekonomiye sahip ülkeler arasına girebilmesi için önündeki iki engeli aşması gerektiğini savunan Özden, bunlardan ilkinin yetersiz girişimci ve yatırım sayısı, diğerinin ise inovatif işler ve marka eksikliği olduğunu söyledi. Özden, Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat ve 25 bin dolar kişi başına milli gelir elde edebilmesi için önce girişimcilik endeksi sıralamasındaki yerini yükseltmesi gerektiğini vurgulayarak, “ABD’nin ilk sırada yer aldığı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin bile 19’uncu sırada bulunduğu bir endekste Türkiye geçen yıl 36’ncı olabildi” dedi.

"Girişimcisiz büyüme olmaz"

 “Girişimciye sunulan imkânlar bakımından 36’ncı sırada olarak ilk büyük 10 ekonomi arasına girmek mümkün değil. Girişimcilikte tıpkı gelişmiş ülkelerde uygulandığı gibi bir ekosistem çalıştırmaya mecburuz. Silifke’de genç girişimcilerle, mesleklerinde tecrübeli insanlar bir araya gelmeli ve tecrübeli insanlar deneyimlerini tecrübelerini genç insanlarla paylaşmalı ve önlerini açmalılar ki girişimciler istedikleri işte daha rahat ilerlesinler.”dedi.

Panele Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, yönetim kurulu üyeleri, girişimciler ve öğrenciler katıldı.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36