Türkiye’nin meyve cenneti Atayurt

Türkiye’nin meyve cenneti Atayurt

Türkiye’nin meyve cenneti Atayurt

 

Mersin’in Silifke ilçesinde Türkiye’nin ilk meyve ve sebzesinin çıktığı bugünlerde oldukça verimli günler yaşıyor.

 

Atayurt halinden Türkiye’nin pek çok iline erik, kayısı, çilek, dut, kavun, domates, salatalık, kayısı ve kayısı çağlası gibi sebze ve meyveler giderken, dış pazarda da Irak’a domates gönderiliyor.

Yurtiçi pazarında oldukça ilgi gören Atayurt halinden çıkan sebze ve meyveler, baharında gelmesiyle birlikte örtü altındaki ve açık alandaki hasatta rekolte gün geçtikçe artıyor.

Atayurt Hal Derneği Başkanı Ali Türer, Atayurt halinden çıkan sebze ve meyveler hakkında bilgi verdi.

Şuanda hasatta rekoltesi yoğun olan çileğin iç pazarda tüketildiğini belirten Başkan Türer, “ Bölgemizde 20 bin dönüm araziden 80 bin ton ürün hasat etmeyi bekliyoruz. Şuanda kilosu 2 ila 3 lira arasında satılıyor. Örtü altındaki ürünlerle birlikte açık alandaki ürünlerde aynı zamanda hasat ediliyor. Çilek üreticisi şuanda durumdan oldukça memnun. Bundan aşağı düşmesinden endişe ediyoruz.

Kavun üreticisini sevindirdi kilosu 5 TL

İki üç yıldır kavun üretiminde artış olduğunu belirten Baştan Ali Türer, “Bu yıl kavun üreticisi de gerek verimden gerekse rekolteden oldukça memnun. Üreticimiz her geçen yıl kendini yeniliyor. Sürekli aynı şeyi dikmektense kendini yenilemeyi tercih edip yeni meyvelerde kendilerini yeniliyorlar.

Bu yılda 15 20 gün önce erkenci kavun cinsi çıktı ve iç pazara sunuluyor. Bu anlamda hem üreticisi memnun hem tüketicisi.

Erik hasadı yapılıyor

Açık alanda erik hasadı hızla devam ediyor. Erikte fiyatlarda yüz güldürüyor. Göksu vadisinde başlanan hasadın ardından Atayurt’ta da hasat başladı. Şuanda kilosu 7-8 TL arasında gidiyor.

Nektarin 12 TL’den alıcı buluyor

Örtü altında yetiştirilen nektarin meyvesi 12 TL’den alıcı buluyor. Üretici bu durumdan memnun. Özellikle iç pazarda satışımız oldukça güzel.  Bunun yanı sıra yeni dünya meyvesi de açık alanda çıkmış bulunmakta. Onunda kilosu 4 TL’den alıcı buluyor.

Dut meyvesinin kilosu 5-6 TL

Üç yıldır çok olmamakla birlikte örtü altında dut yetiştiriliyor. Karadut’un alıcısı özellikle gelip dut meyvesini alıyor. Birkaç serada bulunan karadutun gelecek yıllarda artması bekleniyor.

 Muz serası yıldan yıla artıyor

Her geçen yıl alternatif üründe kendini kanıtlayan Atayurtlu üreticiler muz meyvesini yetiştirmekte de oldukça yetenekli olduklarını kanıtladılar. Verimli topraklarımızda örtü altında yetiştirilen muz meyvesinin üretimi sürekli artıyor. Kilosu istikrarlı olan muzda gelecek yıllar üretimin artmasını bekliyoruz. Muzun kilosu 2,5 ila 3 TL arasında gidiyor ve fiyat ortalaması daha aşağıya düşmüyor. Bu istikrarda üreticimize cazip geliyor ve alternatif ürün olarak üretiliyor.

Kayısı çağlası 4-5 TL

Kayası çağlası gelir kapısı oldu.

Örtü altında çıkan kayısı 12-15 TL arasında satılırken, açıktaki kayısının çağlası ise 4 ila 5 TL arasında satılıyor. Kayısı çağlaları hem meyveyi seyrekleştirmek ve kalitesini yükseltmek için toplanırken, hem de çağla olarak iç pazara sunuluyor. Kilosu da üreticisini memnun ediyor.

Şuanda çıkan bütün meyveler iç pazarda belirtilen fiyatlardan işlem görüyor. Türkiye’nin can damarı olan Atayurt’ta meyvenin ve sebzenin kalitesinden ödün vermeyiz. Topraklarımız oldukça verimli ve bir yılda 4 kez hasat edilebilecek topraklarımız var. Gerek yerli halk gerekse doğudan gelen tarım işçileri için ekmek kapısı.

Geek şahsım gerekse yönetim kurulum adına bir kış boyu emek veren tüm üreticilerimize bereketli bir hasat dönemi diliyorum. Allah emeklerini boya çıkartmasın” dedi















Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79