Yaz gününde sebzeyi soğuk vurdu

Yaz gününde sebzeyi soğuk vurdu

Yaz gününde sebzeyi soğuk vurdu

 

 Mersin’in Silifke İlçesinin Kırobası Mahallesinde yazlık sebze diken çiftçinin ürününü soğuk vurdu.

 

 ÖZEL HABER: ATİKE CEYLAN

Bir gün süreyle yaşanan don olayı (gırağ) çiftçinin ürünün yaktı. 2 bin dönüm arazide dikili olan kabak, salatalık, fasulye gibi sebzelerinden çoğunun yandığı ve çiftçinin büyük ölçüde zarar ettiği öğrenildi.

 

Kabağın dallarını yakan donu ürününde piyasa değerini kaybettirdiğini belirten

Üretici Fikri Yıldız,  yaşanan bu olaydan sonra kayıp yaşadığını ve zararda olduğunu söyledi.

Üretici ek şunları kaydetti; “ 10 dönüm fasulye, 10 dönüm kabak vardı. Kabakları ve fasulyemi don vurdu. Zarar ettik, 20 bin lira borcum vardı. Senetlerim vardı,  şimdi hayatta ödenmez. Şu anda kilosu 1 lira. 30 kuruş, 40 kuruştan 1 liraya çıkmıştı. Tam para edeceği zamanda don vurdu gitti.  Hepsini vurdu benim 10 dönüm de fasulyem vardı. Hiç toplayamadım yine onu da don vurdu. Şu anda 20 bin lira borcum var. Birazını ödedim.  Bu kadar kaldı. Topladığımın parasıyla ödüyorum. Bunu da çalışıp kredi çekip ödeyeceğiz. Şuan sadece benim tarlamdan 40-45 ton  ürün gitmiştir. 40 ton gitti.

Geçen haftalarda 30 kuruşa sattık kabağın kilosunu günlük 1,5 ton topluyorduk. Bugünlerde 50, 60 kuruşa çıktı. Şimdi ise 1 liraya çıktı kilosu. Napayım şuan kilosu 1 liraya çıktı ama elimizde ürün yok. Daha önce 1.5 ton toplarken şuan 200, 300, 400 kilo civarında toplanıyor. Kalan dallarda sebze olur elbet ama hava sıcak giderse olur. Bir soğuk daha var dediler, o zaman vurmazsa bir defa daha toplarız. Yoksa yapacak bir şey yok. Gelen Allahtan geldi. Elimizden bir şey gelmez” dedi.

 

Arazi gezileri arasında bahçeleri zarar gören çiftçileri gezerek geçmiş olsun ziyaretinde bulunan Ziraat Mühendisi Emine Çetrez ise yaşanan olayla ilgili şunları söyledi:

“Bu hava akımıyla ilgili bir durum. Kısa süreli, bir gün süreyle don olmuş burada. Don olayı olunca da kabakları kavurmuş, yakmış. Soğuk yakmış yani. Şimdi bunlar çiçek zamanında çiçekteyken don vuranlar, çiçekler zaten kurtulmaz, meyveye dönmez. Meyveye dönmüş hali hazırda olanları da don vurduğu için cildi düzelmez. Artık bunlar piyasa değerini kaybetmiş kabaklar. Birinci kalite mal olarak gidemez yani. Iskarta olarak değerlendirebilirler. Iskarta olarak da alınmadığını söylüyor üretici. O yüzden bunlar boşa gidiyor. Yani ürün piyasa değerini kaybetmiş pazarda yerini alamayacak. Kısacası atılacak. Üreticimize yaşanan olaydan dolayı çok geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Üreticilerimize tarım sigortası yapmalarını tavsiye etmekten başka elimizden bir şey gelmiyor” dedi.

 

Kabak üreticisi bir daha yaşanacak olan don olayından endişeli olduğunu vurgularken zarar gören ürünleri kopartıp attıklarını söyledi.

 

 Fasulye de ise koparılacak hiçbir ürün kalmadığını belirten üretici Yıldız, durumu ilçe tarım müdürlüğüne bildirdiklerini ve gelen ekibin incelemesi ve kaydını yaptıktan sonra gittiğini, bölgede kendisi ile birlikte 2 bin dönüm arazide dikili sebze olduğunu fakat ne kadar alanda donun etkili olduğunu bilmediğini söyledi.

‘Gelen Allahtan geldi yapacak bir şey yok” diyerek kalan sebze hasadına devam eden üretici Yıldız, ailecek çalışmaktan başka çarelerinin olmadığını söyledi.









Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36