YEŞİLOVACIK LİMANINA YAKIN TAKİP

YEŞİLOVACIK LİMANINA YAKIN TAKİP

YEŞİLOVACIK LİMANINA YAKIN TAKİP

Temiz denizlerde görünen bazı balık türlerinin Mersin’in Silifke ilçesi Yeşilovacık mahallesindeki liman körfezinde görülmeye başlandığı ve biyolojik çeşitlilik açısından zengin bir bölge haline geldiği belirtildi.

 ÖZEL HABER: ATİKE CEYLAN

Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, Silifke Ticaret ve Saniye Odası Başkanı Nurettin Kaynar  ve Silifkeli sanayici iş adamlarının Marpessa Hotel’de yaptıkları toplantıya katılarak bilgi veren Mersin Üniversitesi Su ürünleri Fakültesinden Doç, Dr. Deniz Ulas, sinevizyon eşliğinde fotoğraf ve videolarla desteklediği anlatımında Yeşilovacık limanının kirlenmesinin aksine temiz sularını koruduğu söyledi.

Çevre kirliliği oluşacağı endişesi yaşanılan  Yeşilovacık limanında yeni balık türlerinin görülmesi, denizin temiz ve iskele bacaklarının balıklar için yuvalama ve korunma alanı olarak kullanılmasının büyük etkisi olduğunun altını çizen Doç, Dr. Ulas “Limanlar dolgu ve iskele gibi bileşenleri ile denizel ortamda yüzey artımına neden olurlar. Bu yerleşim sürecinde tür çeşitliliği artarak devam etmiş, liman alanı Yeşilovacık körfezinde biyolojik çeşitlilik açısından zengin bir bölge haline gelmiştir. Bu durumun oluşumunda liman alanının avcılığa yasak olması da etkili olmuştur.  Liman dolgu alanı ve iskele alınana ilk yerleşimciler olmuştur.  Limon dolgusu ile oluşan yeni littoral habitatlar ve iskele bacaklarında Planktonlar ve diğer omurgasız türlerin yerleşimi ile eş zamanlı olarak pelajik balık türleri için beslenme , avcılardan saklanma ve avlanma için cazip bir yer olmuştur. İskele bacaklarının altında çok sayı da pelajik yavru balık sürüleri gözlemlenmektedir.  İskele altında balık türlerinin üremeleri içinde uygun bir ortam oluşturulmuş olabileceği düşünülmektedir.  Deniz kestaneleri de özellikle iskele bacaklarında yerleşim göstermektedir. Bu türler bakir koylar da dağılım gösteren kırılgan balık türleridir. Bu durumun sürdürülmesi limanda sorunsuz bir şekilde sürdürülen yükleme boşaltma faaliyetlerin devamlılığı halinde mümkündür” dedi.

Akdeniz fokları üremeye devam ediyor

Oluşturulan Akdeniz Foku İzleme Komitesinde  Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Nuri Yiğit , Prof. Dr. Ercüment Çolak,  Su Ürünleri Mühendisi İlker Minik ve Uzman Biyolog Burcu Çimen’in tarafından yapılan araştırma ve takipler sonucunda kayıklara geçen  Akdeniz fokunun üreme yaptığı ve yaşam alanı olarak ta liman ve koyları kullandığını söyleyen Doç, Dr. Ulas, Akdeniz fokları izleme faaliyetleri Aralık 2012 den bu yana devam ediyor.  fotoğraf, video kayıtları, raporlar ve tutunaklar orman ve Su işleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Mersin Şube Müdürlüğüne gönderilmiştir” dedi. 

Doç, Dr. Ulas, "Takip ettiğimiz Akdeniz foku bu bölgede yavrulamış ve avlanmıştır. Hatta barınma olarak ta yine bölgesini terk etmeden yine Yeşilovacık limanı yakınlarında ve koylarında yaşamaya devam etmektedir” dedi.

Toplantının sonunda ise Kaymakam Cinbir, Limanı yakından takip ediyoruz.   Yapılan düzenli denetimler ve kontroller sonrasında sorunsuz çalışmaya başladı. Eksiklikler tamamlandı.  Hocamızın da anlattığı gibi sadece temiz sularda görülebilen indikatör olarak değerlendirilen balık türleri burada üremeye ve yaşamaya başlamıştır. Limanın da doğru ve düzenli çalışması önemlidir, canlı varlığının zarar görmemesi  sürdürebilmesi için İşletme ruhsatı verilirken belirtilen  şartların sağlanması ve bunun sürdürülmesi çok önemlidir.  Burayı iyi takip etmez denetimlerimizi gevşetirsek kirlenmenin olabileceği ihtimali unutulmamalıdır. Ben bizzat limanı gezdiğimde takım elbisemle gezdim saatte 1140 ton çimentonun yüklendiği gemiye çıktım ve üzerim kirlenmeden indim. Geçmişte eksiklerin olduğu  zamanda sıkıntılar oldu, tozlar oldu. Yapılan denetlemelerle bu sorunların giderildiğini görüyoruz . Sağlıklı bir şekilde işleyen sistemin açıklarına göz yummadığımız sürece buradaki canlı varlığına bir zararı olmayacağı değerlendiriliyor.  Nitekim intikatör olarak görülen bazı balıkların burada yaşamaya başladığını hocamız anlattı. Sadece temiz yerlerde yaşayabilen balıklar burada yaşıyor. Yani burada deniz kirliliği yok .” Dedi.

 

 

 







 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36