Yörüklerin Elektriği Güneş Enerjisinden

Mersin'de Toros Dağları'nın eteklerinde hayvanlarını otlatabilmek için göçebe hayat süren ve son yıllara kadar çadırlarını tüplü lambalarla ve el fenerleriyle aydınlatan Yörükler, elektrik ihtiyaçlarını, kendilerine dağıtılan güneş enerjisi panelleri sayesinde gideriyor.

Yörüklerin Elektriği Güneş Enerjisinden

Erdemli, Silifke, Mut ve Gülnar ilçelerine yakın Toros Dağları'nın bin 300 ila 2 bin metre rakımlı eteklerinde hayvanlarını otlatabilmek için bazen haftalık bazen aylık yer değiştiren Yörükler, geçmişten bugüne çadırlarında elektrik sıkıntısı çekti.

Tüplü lüksler ve el fenerleriyle çadırları aydınlatan ancak birçok elektrikli aleti kullanamayan Yörükler, teknolojinin gelişmesiyle bu ihtiyaçlarını da karşılama imkanı buldu. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın başlattığı bir proje kapsamında, Yörüklere güneş enerjisi panelleri dağıtıldı. Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin de ardından panel dağıtımı yapmasıyla güneş enerjisi paneli kullanan Yörük aile sayısı arttı.

Paneller sayesinde aileler hem televizyonu hem yayık ayran ve hamur makinesini Toroslar'ın eteklerinde çalıştırabilir hale geldi.  Çadırları elektrikle aydınlatan, artık cep telefonlarını da şarj edebilen Yörükler, elektriğin sağladığı tüm kolaylıklardan yararlanıyor.

Güneş panellerinin dağıtılmasıyla Yörük ailelerin elektriğe kavuştuğunu aktaran Yörükler, "Çadırda yayık makinesi, ışıklandırma ve televizyon çalıştırıyoruz. Telefonlarımızı şarj ediyoruz. Köyde 120-130 kişi hayvancılıkla uğraşıyor ve ortalama 15-20 bin küçükbaş hayvanımız var. Bu köylülerin hepsi göçebe hayat yaşıyor. Hepsi gezerken güneş panelleriyle çadırlarını aydınlatıyor." ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36