Bildiğiniz gibi her insanın bir adli sicili vardır.  Her insan hayatı boyunca bu sicilini kirletmemeye dikkat eder. Hayatımızın her noktasında bu sicilin artı ve eksi etkileri bulunmaktadır. En çokta iş hayatımızda karşımıza çıkar ve bizden adli sicil istenir.

Fakat son yıllarda birçok kişinin her ne kadar adli sicili temiz olsa da internet sicilini bilmeyerek de olsa kirlettiğini görebiliyoruz. Yani her insanın bir de internet sicili var…

Şimdi sizlere internet sicili konusunda bilgiler aktaracağım. Evde, dışarıda, alışverişte, seyahatte hatta hayatımızın her noktasında yanımızdan ayırmadığımız cep telefonları var. Son teknoloji olan akıllı telefonları da çok kapsamlı kullanıyoruz. Özellikle de interneti ve sosyal ağları kullandığımız da aşikâr durumdadır.

Tabi ki teknolojinin gelişmesini yakından takip etmek ve buna yönelik cihazları kullanmak hepimizin hakkı. İnternete girenler de en çok kullandığımız uygulama ve arama motoru haliyle google, mozilla, yandex vb, öncülük gösteriyor.  Kim ne öğrenecekse internetten bulma şansına sahip. Ve birde internet kullanarak sevdiklerimizle sohbet etme onlara fotoğraf gönderme, görüntülü konuşma hatta herkese açık canlı yayın yapma fırsatı veren uygulamalar var. Bunların başında Facebook, İnstagram, Youtube, Watsaap ve buna benzer uygulamalar gibi.

Birileri sizi merak ediyor ve hakkınızda bilgi toplamak istiyorsa eskilerde olduğu gibi peşinize adam takmaz veya ajan tutmaz, belki yapanda vardır. Kısacası birisi sizin hakkınızda bilgi edinmek isterse anında internete girer ve araştırır. Bunun da en basit örneği sosyal paylaşım sitelerindeki profilleriniz ve sayfalardaki hareketlerinize ulaşabilirler. Bu vesileyle nasıl birisi olduğunuza ve internet sicilinizin temiz mi kirli mi? olduğuna karar verebilmektedir.

Evet... değerli okuyucular, internette gezinirken, bir haberin altına yorum yazarken, facebook yada instagram gibi uygulamalarda yorum ve paylaşım yaparken, bıraktığınız mesajlar, yaptığınız etiketler, hatta ve hatta küfür, argo içerikli yazılar kullandığınız uygulamalar tarafından kaydedilir. Bu kayıtların web dili ise seo ve meta tag olarak bilinir. Ve yaptığınız her şeyi kendi bünyesinde barındırır. Bunun gizliliği siz kısıtlamadığınız sürece yoktur. Bu tür uygulamalar sizin için özel bir gizlilik ayarlama hakkı verir. Ama sizin bilgilerinizi sizin yerinize gizlemez. Yani kısaca gizliliğinize kendiniz önlem almalısınız.

Bütün bunların adına da internet sicili diyebiliriz. Unutmayın ki son yıllarda bu yöntemle kişilerin siciline yönelik bilgi toplamak adli sicilinizi öğrenmekten daha kolaydır ve daha etkin kullanılmaktadır. Konuyla ilgili daha aydınlatıcı bilgi almak isteyen veya soru sormak isteyen yorum kısmına yazabilirler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner79