1974 YILI ANILARI 3

KIBRIS ADASINA BARIŞ GELDİ

 

Cenevre’de ateş-keş görüşmeleri başladı. Türkiye’ yi Dış Dış İşleri Bakanı Turan Güneş , İngiltere yi Callagan, Yunanistan ‘ı Mavros  temsil ediyor. ABD ‘yi bir gözlemci temsil etmekte.

Konferansın ilk oturumunda, Yunanistan:

“ Türklerin adadan çekilmeden Ateş Kes  yanaşmayız  “ demesi  üzerine  , Türkiye  oturumu terk etmiştir.

Türkiye, İngiltere, Yunanistan temsilcileri ikili görüşmeleri sonucu biraz yumuşama sağlanmış.  Türk- Yunan temsilcilerinin baş başa görüşme yapabilecekleri umudu belirmiştir.  ( 22-23 Temmuzda ateş keş olabileceği   haberleri gelmeye başlamıştır. )

 

8 Ağustos 1974. Cenevre Barış Görüşmeleri için Turan Güneş, Mavros,  Callagan,  Denktaş, Klerides, Callagan bir araya geldi.

İkili görüşmeler sürüyor. Yunanistan Temsilcisi Mavros :

“ Türkler adadan çekilsin “ diyor.

Rusya, Yunanlılara kur yapmaya başladı.

“  Atina’ yı desteklediğini “ belirtiyor. Oysa 15 gün önce, ateş püskürüyordu.

Rumlar yine saldırıya geçti. Türk askerinden sert tepki görünce, geriye doğru çekilmeye başladı. Bu gidişte Akdeniz e dökülecekler.

Görüşmeler devam ederken Dış İşleri Bakanı Turan Güneş şifreli haberini ulaştırıyordu.

 

14 Ağustos 1974.

“ Ayşe Tatile çıkabilir”

2. barış Harekatı tekrar başladı. Rum hedeflerini Türk jetleri bombalıyor. Rumlar boyuna kaçıyorlar. Türk ordusu 50 yıl sonra tekrar zafer kazanıyor. Yunanlılara bir ders daha veriliyor.

Yunanistan Başbakanı Karamanlis radyo televizyon konuşması yapıyor.

“ Türkler adaya hakim olmuşlardır. Bir oldu bitti olmuştur. Bizim Kıbrıs’a uzaklığımız ve kendimizi savunma ihtiyacımız gerekliliğinden dolayı Kıbrıs’a müdahale etmemize elverişli değildir. Bu nedenle Rumlar a yardım edemeyeceğiz.

Magosa, Omorfo düştü. Atilla hattı çizildi.  300 askerimizi şehit verdik. Savaş maliyeti 9-10 Milyar Dolar.

“ Türk uçağı uçtu geldi

Yunanlılar soluk kesti

Rumlar Adayı terk etti.

Yeşil ada Türklerindir. “

 

Türkün varlığı , dünya da ,  uluslar arasında bir daha belirlenirken, Başbakan Ecevit  yeni bir  unvan verildi.

“ İKİNCİ ATATÜRK   Ecevit . “

Üç gün süren savaş sonrasında Kıbrıs ‘ın % 40 Türklerin denetimine geçti. Turunçgiller ,  bağlar, maden yatakları, üç hava alanı, Magosa limanı artık emin ellerde olduğu belirtiliyor.

Kıbrıs ta Türkler sos yo- ekonomik özgürlüğe kavuştu.

Bu barış hareketi ile Başbakan Bülent Ecevit ve partisi CHP nin Komünist olarak tanımlayanların görüşleri değişti. Onun halkçı, insancıl, yurtsever , cesaretli olduğunu gördüler. Ona sempati duymaya başladılar. Ülkede sağcısı, solcusu bir oldu. Ona hayran , hayran bakmaya başladılar.

Yunanistan barış görüşmelerine katılmıyor. Cenevre görüşmelerinin başlaması için bazı şartlar öne sürüyor.

“ her şeyden önce Türk Ordusu adayı tek etmeli. Türk sınırı 10 Ağustos tarihli yere geri çekilmeli. “

21 Ağustos 1974.

Yunanistan iyice zırvalamaya başladı.  Mavros konuştu.

“ Enosis’ den vazgeçmeyiz. Gerekirse, çete gerilla savaşına başlayacağız. Bizi artık Güvenlik Konseyi üyelerinden destekleyenler var. Para , cephane verecekler. 

ABD, Rusya, hemen ağız değiştirmeye başladı. Orada burada

“Türk askeri adadan artık çekilse” 

“ Türk Askeri Adadan çekilsin.”   Bir çatlak sesimiz de bu TSİP liler oldu. Baştan beri destek verem Libya ve Kaddafi destek  vermeye devam ediyor.

Oyalamalar devam ediyor. Amerika , İngiltere, Rusya, Almanya , Fransa , Yugoslavya aracı olmak istiyor.

“ Türkler de bir taviz versin. “

Kıbrıs ta Türk köylerinde katliamlar ortaya çıkmaya başladı. Başta Murat Ağa olmak üzere bir çok yerde  kurşuna dizilerek  toprağa gömülmüş , toplu mezarlar çıkmaya başladı. 57, 92 …. Devam ediyor.

 

24 Ağustos. 1974

14 Ağustos tan neri kayıp Gazetecilerin ,  Rumların elinde esir olduğu ortaya çıktı. İçlerinde yaralı olanlar da var. Onlar serbest bıraktılar. 

Yaralılardan  Adem Yavuz  ve Ergün Konuksever  Adana ‘ya getirildi.

 

26 Ağustos 1974.

Bütün uğraşlara rağmen Adem Yavuz  sabahın 06.15 te  Hakka yürüdü.  Acı haberi, Sivas Çınarlı köyünde anası, kız kardeşi ve yasannısı Ayşe  ye tez ulaştı. Köy de ağıtlar yakılmaya başladı.

Ankara da Devlet başkanına yaraşır bir tören düzenlendi. TRT  ve Anka ajansı önünde ona saygı duruşunda bulunuldu. Sivas a varıncaya kadar yollarda onu karşılayıp, saygıda bulundular.

Doğduğu köy Çınarlı da 29 yaşında toprakla buluştu.

Adem Yavuz u bizler 1969 yılında Silifke de Kırtıl Köyünde tanımıştık. Silifke Belgeselini çekmişti. Daha sonra askere gitti. 12 Mart çı zihniyet onu askerlik dönüşü işe başlatmadılar. O da  Anka Ajansında  çalışmaya başlamıştı. Kader onu KIBRIS  da yakaladı. Kırtıllı köylüler onun şehit olmasına çok üzüldüler.

 

ADEM YAVUZ – KIRTIL KÖYÜNDE. CENNET- KAVAKLI- ALLI EBE İLE BİRLİKTE

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.