Zayıflık yaşamı negatif etkileyen hastalıklar arasında gösterilebilir. Sağlıklı kilo alma programında; öncelikle kişinin beslenme alışkanlıkları ve genel beslenme durumu incelenir ve yaptığı yanlışlar belirlenir. Kilo almak aslında kilo vermekten biraz daha zordur. Öncelikle bunun altında yatan sebepleri sorgulamanızda fayda var. Örneğin tiroit hormonlarınız hızlı çalışıyor olabilir veya günlük aldığınız enerji harcadığınız enerjiden az oluyor olabilir. Sizler ne kadar çok yediğinizi düşünseniz de belki çok hareket ederek kilo verme durumuna girmiş olabilirsiniz.

 

-Beden kütle indeksi 18,5 ve altında olan bireyleri zayıf olarak kabul etmekteyiz. Bu oranı vücut ağırlığı/boy oranına göre buluruz. Kilo almak isteyen kişi günlük ihtiyacı olan enerjinin üzerinde enerji alımı gerçekleştirdiği takdirde kilo almaya başlar. Öncelikle yapılması gereken arasında günlük alınan kaloriyi yükseltmek gelmektedir. Fakat önemli olan tercih ettiğimiz besinlerin sağlıklı olması gerektiğidir. Çünkü eğer alınan besinler yağlı veya sağlıksız besinlerden yana olursa alınan kilo biz de karın bölümünde yağlanmayla beraber süregelir ve sağlık riski artar. Birey ana ve ara öğünleri atlamamalıdır. Besin tercihlerine dikkat etmekle beraber yapmamız gereken öğün sayısını artırmaktır.

 

-Eğer ki öğünlerle beraber fazla sıvı alınırsa mide kapasitesini çok fazla kapsayacağı için daha fazla yememizi engelleyebilir. Yemek öncesi ve sırasında su içmemeli ve yemeklere çorba ve salata ile başlanılmamalı.

 

-Kahvaltılarda kalorisi yüksek tahin, pekmez, bal, reçel gibi besinler ekleme yapılabilir. Öğle ve akşam yemeklerine de karbonhidrat eklemekte fayda var. (pilav, makarna, ekmek vb) .Salatalarınızı zenginleştirmek için peynir, zeytin, kuruyemiş (ceviz, badem…), meyve (nar, kuru üzüm), avakado, mısırdan faydalanılabilir.

 

-Ayrıca kilo almak isteyen danışanlarımızda beslenme günlüğü tutularak ne kadar kalori aldığınızı, ne kadar dengeli beslendiğinizi görmek de faydalı olacaktır.

 

-Ara öğünler de posa oranı yüksek ve tok tutucu meyveler yerine kuru üzüm, yağlı tohumlar olan ceviz, fındık, badem ile zenginleştirilmiş ara öğünler tercih edilmelidir.

 

-Çok zayıf kişilerde karşılaşılan bir problem de kas kütlelerin çok az olmasıdır. Yani siz ne kadar zayıf olursanız olun spor kilo almak için de çok önemlidir. Kas kütlenizi artırmak hem kilo almanıza yardımcı olacak hem de kendinizi daha dinç hissetmenizi sağlayacaktır. Ağrılık kaldırma vb. kas artışına sebep olan sporlardan faydalanabilirsiniz. Ama mutlaka bir uzman desteği alarak size uygun olan bir egzersiz programı uygulamakta fayda var.

ARA ÖĞÜN SEÇENEKLERİ

         Meyveli süt veya yoğurt

         Kuruyemiş ve kuru meyve karışımları

         Bol peynirli tost ve taze meyve suyu

         Meyveli krepler

         Muzlu süt (1 su bardağı yağlı süt+ 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi+ 1 tatlı kaşığı bal+ 7,8 badem)-özellikle yatmadan önce!

 

 KİLO ALMAK İSTEYENLERE MEYVELİ KREP TARİFİ:

         1 yumurta

         1 bardak süt

         1 bardak un

         1 yemek kaşığı sıvıyağ

         1 yemek kaşığı şeker

         Yarım paket kabartma tozu

         Çok az tuz

Malzemeleri topak kalmayacak şekilde çırpın. Tavaya hamuru dökerek pişirin.

Üzeri için kivi, muz, sürülebilir çikolata, fındık  ilave edip ara öğününüzde tüketebilirsiniz.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.