Bir zamanlar 7 mahallesi olan İmamuşaklılar her yıl geleneksel olarak yaptıkları Yayla ve Yörük şenliğini 20 Ağustos Pazar günü yaptılar.

 Kırtıl Tepesinde düzenlenen şenlik için bir alan yapılmıştı. Şenlik alanında güreş tutulacak yeşil alan ve. Çamlıca - Tepe arasında 3-4 km. yolun bakımı ;  Büyükşehir belediyesi ve Orman İşletmesi ile birlikte bakımı yapılmış.

 

Sabah erken saatlerinde akın, akın gelen konuklar önce Kırtıl Dede yi ziyaret ettiler, Akdeniz i ve yöreyi izlediler.  Havanın nemli olması görüntüyü biraz engellese de , Gülnar, Mut, Erdemli ve Akdeniz i görmek güzel bir duygu olmalı.

 

Geleneksel yaşamdan örnek olarak güreşler ile başlayan şenlikte, hazırlanan keşkek, yahni ve aşure ikram edildi.

 

Okçuluk federasyonu tarafından okçuluk yarışması ilgi ile izlendi. Daha sonra Silifke Belediyesi halk oyunları grubunun gösterisi, Aşık Sefai ( Ayhan Akyüz) , Aşık Gül Ahmet konserleri ile son buldu.

 

Sunuculuğunu Lütfi Uğur un yaptığı şenlikte ; Kent Konseyi Başkanı Rifat Karaduman, geçen dönem Mersin Milletvekili Kadir Ural, Büyükşehir Meclis üyesi Yahya Yılmaz’ ın da yer aldığı şenlik doğa ve gelenek cümbüşü ile bir yıl daha yapıldı.

 

Kırtıl ile ilgili çalışmamızı sizler ile paylaşmak diledim.

 

 

 

“KIRTIL DEDE

 

Yörenin en yüksek ve çevreye hakim dağında (1279 metre) Kırtıl  Dağında bulunmaktadır. Bu tepenin başında bulunan Kırtıl Dede’den adını alır.16-17 Y.Y. Anadolu’ya gelen horasan erenleri Toroslar da yaşamış. (Halen Kırşehir Keskin ilçesinde Kırtıl Köyü olarak bir köy bulunmakta olup; halk Sanatçısı Neşet Ertaş da bu köylü bulunmaktadır. )

Son yıllarda bize ulaşan haberler ile Kırtıl dede nin Erzincan yöresinden geldiği, diğer iki kardeşinin bu bölgede olduğu, halen Erzincan da Kırtıl oğulları olduğunu öğrendik.

 

Kırtıl Dede, yaşadığı dönem içinde ; halka önderlik etmiş, onlara yol göstermiş. Yaşadıkları çağda ulu kişi bellemişler. Yörede yaşayan Türkmenler de daha sonraki yıllarda Kırtıl Dede’yi ziyaret yeri kabul etmişlerdir. Eteğindeki İmamuşağı Köyü Korucuk mahallesi Kırtıl Dede sevgisi ve Folklor alanında bu adla anıldığı için ;  köy oluşumu sırasında Kırtl Köyü adını vermişlerdir.

 

Bir rivayete göre ulu kişi: Zeyne-Ali Mekke-Kırtıl,

diğer rivayete göre ise; Ali Mekke-Mağaras-Bulgar Bozağlan( Arzuman Yunus )  –Zeyne-Aza Dede-Şıh Yonis- Kırtıl.

 

İlkbahar, yaz aylarında Kırtıl’a ziyaretçiler çok gelirler. Yörüklerden davarı kırılan, hasta olanlar buraya gelirler, dua  ederler Kurbanlarını kesip ardıçlara asarlar. Tepenin yanında eski bir su sarnıcı vardır. Buraya gelenler yararlanırlar. Buranın bakımını dağın eteğinde Kırtıl Tahtacıları(Bahçe obalılar) yaparlar, sürekli sahip çıkarlar. Sultan Nevruz’da topluca çıkıp, çektikleri çörekleri yerler, nefes söylerler, samah dönerler.

 Keçisi  kırılan Yörük, koca bulamayan kız, kız bulamayan delikanlı, çocuğu olmayan kadınların uğrak yeridir.

            “ Kırtıl Kırtıl

              Bir Koca ver de kurtul.”

              Veya

               “ Kırtıl Kırtıl,

                Bir kız ver de kurtul.”

              “ Kırtıl Dede,Kırtıl Dede: Sürümü kırandan kurtar Dede.”

               “ Çocuğuma, yuvama dirlik düzenlik ver.”              

              Kırtıl köyünde bir efsane dinledik:

             Efsanenin güncesi yakın. Yakın oluşu buraya karşı sevgiyi, güveni sağlamada.1940 yıllarında AVCI MEHMET adında bir avcı varmış. Kırtıl arasına ava çıkmış (iki dağ vardır ,biri sivri Kırtıl, diğeri yatırın olduğu tepe. Sivri Kırtıl’da da eski kalıntılar vardır) Dönmüş, dolaşmış av yok. Kırtıl Dede’nin alt yanında, sarnıç civarında ,ardıç ağacına sarılmış iki dev yılan görmüş. O kadar büyükmüş ki koca ardıç gözükmüyor. Avcı ürpermiş biraz. Ama çok cesurmuş. Çiftesini doğrultmuş al benekli kafasına nişan almış. Bir el, iki el patlamayla birlikte bir ses yankılanmış. O anda sanki

Bir zelzele olmuş. Yer yerinden oynamış. Civarda odun kesen, tarla sürenler; bu sesi

Duymuşlar. Kırtıl üstünden bir yalım uçmuş. Top,  top olmuş ardıcın dalları ile birlikte yere

Yığılmış yılanlar. Avcı korkudan kendinden geçmiş. Kendine geldiğinde ejderhanın cansız yığınını görmüş. Yarı bitkin, korku içinde eve gelmekte iken akrabaları karşılamışlar, büyük hanımının öldüğünü bildirmişler. Birini mezara koymadan diğer hanımı ölmüş. Bir süre sonra bir uyuşukluk meydana gelmiş, felç olmuş. Yöre halkı durumu “ Kırtıl Dede’nin bekçisi olan ejderhalıları öldürdüğü için Dede’nin hışmına uğradığı yorumu yapılmıştır. Avcı Mehmet uzun yıllar daha yaşamış, sahilden eşeğinin üstünde Kırtıl arasından Geçirim Yaylasına gidip,  gelmiştir. Her gördüğüne bu olayı ağlayarak, üzüntü içinde anlatmıştır günden sonra  bir daha bu ejderha görülmemiştir.

Kırtıl dağında yıllarca orman yangın kulesinde Ormancılar nöbet beklemişler, askeri takım bulunmuş,1974 de Kıbrıs Hareketi ile Haberleşme bu tepeye kurulan tesislerle sağlanmış, sonra bu tesisler Orman İşletmesine devredilmiştir. Şimdiler de ise baz istasyonlarının mekanı olmuş. ”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.