Geçen hafta sonu Mersin de iki etkinliğe katıldım. Cuma günü Toros Üniversitesi  Rektörlüğü  Alevilik ve Bektaşilik uygulama ve Araştırma  Merkezi  tarafından Alevilik Seminer Serisinin 1. seminer "Alevilik Bektaşilik ve Ritüeller" adlı seminer saat 16:00'da Toros Üniversitesi Kültür Merkezi'nde yapıldı. .

Bu seminere  konuşmacı olarak Yeditepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi aynı zamanda Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurul Üyesi olan Sosyal Antropolog Yrd. Doç. Dr. Sayhan KAYHAN KILIÇ sunum yaptı.

 

Ege, Trakya da yaptığı alan araştırmalarını  12 erkan üzerinden izleyenlere sundu. Alevi ve Bektaşilerde görgü cemleri yapılan ( dedelerin gidip meydan açtığı ) yerler baz alınmış. Bu anlamda verimli bir çalışma olmuş. Dışardan bir akademisyen, bir araştırmacıya verilen izin kadarını bizler ile paylaştı.

 

Yaklaşık bir yıl önce çalışmalarına başlayan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Hiroki Wakamatsu  : yaptığı açılış konuşmasında;

“  bundan böyle değişik aralıklarla bu tür seminer, etkinliklerimizi, çalışmalarımızı sergilemeye, paylaşmaya devam edeceklerini”  belirtmiştir.

 

Daha sonra Üniversite rektörü Prof.Dr. Yüksel Özdemir ve Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Özveren , “bu araştırma merkezini çok önemsediklerini, akademik çalışmalar ile Alevilik ve Bektaşiliğin daha önemli bir yere taşınacağını  bu anlamda da her türlü olanakları sağlayacaklarını “, belirtmişlerdir.

 

Cumartesi günü ise; arsa alımı, plan, proje ve inşaat ruhsatları tamamlanan  Mezitli Cem Evi temel atma töreni  saat 13.00 te gerçekleşti.

Mezitli Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve Alevi Kültür Dernekleri  Mezitli Şubesinin birlikte yapacakları cem evi temel atma törenine ; Alevi Kültür dernekleri genel Merkez yöneticileri, Adana, Mersin, Toroslar, Silifke, Anamur Şubeleri ile Pir Sultan Abdal Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri  Mersin Şubeleri, Yöre Dernekleri ile Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, siyasi partilerin yöneticileri ve yöreden canlar katıldılar.

Erdoğan Sevim  Dede nin hayırlı duasını verdi.  Saygı duruşu istiklal Marşının söylenmesi ile   Onur, Mustafa Talipoğlu kardeşlerin çalıp, söyledikleri nefesler yer aldı. Samah grubu , samahlarını döndüler.

 

Ozan Haydar Özdemir deyişler çalıp, söyledi.

 

Alevi Kültür Dernekleri Mezitli Şube Başkanı Ferdi Koç :

“ uzun bir çalışma ve emek sonucunda arsamızı aldık, plan projemiz yapıldı, 15  dönümlük bir arsaya cem evi ve otoparkı ile Mezitli cem evimizi kazandırmaya çalışacağız.  Bu konuda katkı sunan tüm canlara ve yerel yönetimlere teşekkür ediyoruz. “ dedi.

 

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan : özet ile

“Bizler inançların özgürce yaşanmasının insana verilen bir değer olduğunu düşünüyoruz. Mezitli Belediye Başkanı olarak tüm inançların yaşama, barış ve sevgi katacağına inanıyorum.” Dedi:

 

Daha sonra konuşan Büyük şehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise

“ Tarsus başta olmak üzere, Toroslarda iki cem evi yapılmaya devam ediyor. Anamur yapıldı. Bu gün Mezitli cem evinin temelini atıyoruz. Hepsine eşit koşullarda katkılarımızı sunuyoruz. Bundan sonra da diğer yapılacak cem evlerine katkılarımız devam edecektir.

 Tüm İslam dünyasının içerisinde bulunduğu kargaşa ortamının Türkiye’ye örnek olması gerektiğine dikkat çektiği konuşmasında, herkesin inancına saygı duymanın, insanlara eşit yaklaşmanın Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar yaşamasının yolunu açacağını “ belirti.

 

Konuşmaların ardından Cem evi temeli tören ile atıldı. Daha sonra Grup Çığ  ve Mustafa Özaslan konseri yer aldı.

 

Mersin de yerel yönetimlerin Aleviliğe karşı eşit yurttaşlık temeline yaklaşmaları , ülkede barışa, Konuşmaların ardından Cem evi temeli tören ile atıldı. Daha sonra Grup Çığ  ve Mustafa Özaslan konseri yer aldı.

 

Mersin de yerel yönetimlerin Aleviliğe karşı eşit yurttaşlık temeline yaklaşmaları , ülkede barışa, sevgiye giden yolda büyük adımlar olarak görüyoruz. Yaptıkları hizmetleri Hak kabul etsin  diyoruz.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.